In Bali zijn er steeds weer nieuwe plaatsjes het ‘hipst’. Nu is het Canggu. Nooit van gehoord? Als je van een rustige plek houdt, waar het toerisme nog eenvoudig is, resorts klein en er mooie villa’s zijn tussen de rijstvelden, dan zit je in Canggu goed. Ook het eten is hier lekker en hip. De gezonde stijl, die er ook nog mooi en lekker uitziet: heerlijke ronde kommen als ontbijt met een smoothy, vers geschaafde kokosnoot, banaan en chia-zaadjes. Een goede start van je stranddag. Neem er dan ook een versgeperste Jeruk-sap bij, heerlijk!

In Canggu kun je een motor op maat laten samenstellen en een surfplank laten maken naar jouw ontwerp. Overal zie je kleine winkels met handgemaakte producten. Dit is geen plek voor standaard-fabrieksspul. Van oorsprong kwamen de surfers naar Canggu en tien jaar geleden trok het plaatsje ook ontwerpers aan. Met veel passie wordt hier gewerkt aan yogakleding, sieraden, tassen, meubels.

In het aangrenzende dorp Kerobokan (waar ook de beruchte gevangenis van Bali staat, Hotel K), vind je meer winkels met interieurproducten als beeldhouwwerken, lampen, glaswerk, keres, bale-bale’s.

Waarom zou je in Canggu verblijven?

  • Allereerst om te leren surfen. Het heeft de mooiste kustlijn en golven van Bali. Het strand is er zwart, dus hou daar rekening mee, het is geen bounty-strand.
  • Ten tweede kun je er overal yogales nemen. Lees je wel goed in, want sommige scholen zijn vooral gericht op het uiterlijk (hatha) en niet op de meditatieve kant van yoga.
  • Ten derde om te relaxen. Het is een klein dorp en een perfecte plek om tot rust te komen omdat het omgeven is door rijstvelden. Dat kun je doen door te wandelen, surfen, op het strand relaxen, motor te rijden.
  • En als laatste om lekker te eten. De gezonde foodtrend is hier de gewoonste zaak van de wereld. Lekkere ontbijtjes, smoothies, broodjes en koffies zijn overal te krijgen. Maar je kunt er ook een lekkere hamburger, pizza of frietjes eten zoals bij Deus Ex Machina. Daar zit je ook nog eens lekker.

LEKKER ETEN IN CANGGU

Finns Beach Club – Berawan Strand
Als je wil relaxen in een Beach Club is Finns een aanrader. Je huurt een stoel voor een bepaalde prijs. Voor dat bedrag mag je onbeperkt eten en drinken. Wij namen de zonnebedden en betaalden ongeveer EUR 25 voor een hele dag per bed, dus EUR 50 totaal. Dat is voor Bali-begrippen dus duur. Maar daar krijg je dan wel die stoel voor en je mag de hele dag van alle faciliteiten (zwembad, muziek, strand, handdoeken, toiletten, douches) gebruik maken plus je geniet van de DJ’s die er de hele dag draaien. Dan bestel je een cappuccino met een taartje, lunch, snacks en drankjes tot je je inleg hebt opgegeten. Als je er boven komt, moet je uiteraard bijbetalen. Het voordeel is, dat het eten en drinken ontzettend lekker en vers is.

Deus Ex Machina
Je zou het niet zeggen maar deze winkel waar je motoren en surfplanken op maat kan laten maken, heeft een perfect restaurantje. Het uitzicht is er fijn, je kijkt op de straat en ziet de Balinezen en toeristen voorbijkomen. De kaart is heel gevarieerd, van de Buddha Bowl (een zeer gezonde en lekkere salade met quinoa, groenten en kruiden) tot een zalige pizza of hamburger met frietjes. Dus je kunt lekker afwisselen.

Kijk zeker ook even achterin de zaak, daar zijn ook gezellige tafeltjes in de binnentuin en kun je in de ateliers de maatwerk motoren en surfplanken gemaakt zien worden. In de winkel is er leuke kleding te koop van het beroemde merk.

Tugu Hotel
Lekker Indonesisch eten doe je in het Tugu Hotel. Al weer heeft het restaurant van dit hotel een prijs gewonnen voor de beste Indonesische keuken van Bali. Gefeliciteerd! Wij kunnen dit alleen maar beamen. Heerlijke Indonesische gerechten, pittig en zeer veelzijdig van smaak. Zodra je bij Tugu binnenstapt, zie je rechts een kamer met oude spulletjes. Steek het bruggetje over en ga zeker even kijken, want deze schilderijen, foto’s en potscherven dateren uit de tijd van 1908 toen Nederland in oorlog kwam met de Balinezen en twee steden (Badung, vroeger Denpasar en Klungkung) volledig uitmoordde.

In de lobby van het hotel staat de kenmerkende Garuda vogel van meters hoog. Daarachter zie je het restaurant, van waar je uitkijkt over de tuin van het hotel en in de verte zie je de zee. Er zijn gasten van ons, die oorspronkelijk uit Indonesië komen en zweren bij het eten hier, zo lekker, en dat het smaakt naar ‘vroeger’.

STRANDEN VAN CANGGU

Bij het Berawan Strand kun je het lekkerst relaxen bij Finns Beach Club.

Bij het Batu Bolong strand is het druk. Hier zit iedereen op het strand op strandstoelen die je huurt voor een dag. Het zijn oude, houten strandstoelen, niks is fancy hier. Je kunt er een frisje bestellen of een biertje. Wil je iets eten, dan kun je dat bij de Old Mens restaurant dat aan het strand grenst doen. Er zijn hier geen strandtenten aan het strand. Hier is de kaart zeer uitgebreid, je hebt er ook snacks, hele maaltijden en ijsjes.

Bij het Echo Beach is het rustig. Het is een breed, zwart zandstrand met hier en daar grote rotsen op het strand. Pas dus op bij het zwemmen en wandelen. Er zijn kleine beach-shacks waar je een sandwich of eenvoudige Indonesisch gerecht kunt bestellen. Stoelen kun je er ook huren, meestal zitzakken om in te liggen/hangen. Links heb je enkele restaurantjes met kleine kaart en tapa’s. Je kijkt daar op het strand, maar zit niet op het strand. De restaurants liggen hoger, aan de straatkant.

HOTELS IN CANGGU

Dat was voor ons als reisorganisatie een behoorlijke puzzel. Over het algemeen zitten wij het liefst dichtbij het strand. Dat is hier mogelijk, maar wel in resorts die dan weer een beetje oud en smakeloos zijn. Dat wat nieuw, fris en mooi is, zit meer richting de rijstvelden en niet vlakbij zee. Maar sommige resorts lossen het goed op: je krijgt er fietsen of die kun je huren, of er is een dagelijkse shuttleservice naar het strand. Als je ze even belt, komen ze je ook weer ophalen. Wat een service!

Theanna Eco Villa
Tugu Hotel
Morabito Art Resort
Plataran Canggu
The Slow
Aston Canggu Beach Hotel
Lv8 Hotel
The Haven Suites
The Kirana Hotel
Legong Kraton Beach Hotel

Alle hotels en resorts die we bezocht hebben, hebben een andere locatie, kamer, sfeer… Wil je ons advies weten? Bel of mail dan en we stellen graag de perfecte reis voor jou samen. Wij verbleven in Tugu Hotel en Theanna Eco Villa (net een jaar open, villa 116 met plunge pool, echt prachtig!). We hebben met alle hotels super goede deals.

 

Over de auteur

Zout in je haren, zand tussen je tenen. Liefst poederwit zand, zoals in de Malediven, de Filipijnen of Bora-Bora. De zoete smaak van een sterke cappuccino op je lippen. Of een Italiaanse rode wijn, graag uit Sorrento, die heeft Debby het liefst. Compleet eiland verslaafd en graag op reis met haar dikke Rimowa-koffer vol mooie jurkjes, shortjes, een paar bikini’s, slippers een professionele snorkel. Digital Nomad, want werken doet ze in de Himalaya in Bhutan en in Bali aan zee. Als ze geen reizen aan het boeken is voor haar klanten, is ze weer nieuwe bestemmingen aan het ontdekken. Thuis in Nederland geniet ze met haar ragdoll katjes van de Deep Tropical House Mix of rock muziek. Sinds kort reist haar kleine dochter Lotus-Loveday mee. Haar man Hans draagt dan de koffers. Trips van Debby
  • Bezocht: 39 landen
  • Afstand: 1.100.000 km
  • Vertraging: 4 keer
  • Koffer kwijt: 0 keer
  • Upgrades: 6 keer
  • Foto's: 120.000
  • Hoogste punt: BHUTAN 3200M, TIBET 4300M, QUITO 4350M
  • Aantal airlines: 50
  • Aantal stops: SINGAPORE: 38X, INDONESIE: 24X