In de Filipijnen zijn er vele eilanden. Wij vlogen naar Busuanga, in het noorden van Palawan. Busuanga is de naam van het grote eiland, Coron

is de naam voor de oostelijke kant van het eiland, inclusief het stadje Coron. Het eiland ligt tussen de Zulu zee en de Zuid-Chinese zee.

Coron hoort tot de mooiste, tropische eilanden van de Filipijnen vanwege de onvoorstelbaar mooie stranden, lagunes, eilanden, jungle, dieren

en het allermooiste: varen tussen de eilanden.

In de omgeving kun je perfect kayakken, eilandhoppen met de boot, het Diatoy eiland bezoeken, Malpagalen eiland bezoeken, South Cay eiland, Kayangan Lake, Twin Lagoon, Malcapuya eiland… en daarom adviseren we jou om op twee verschillende plekken in deze eilandenarchipel te verblijven om zo meer te zien en te kunnen verkennen.

De favoriete souvenirs hier zijn cashew nootjes, want die groeien hier aan de bomen en parels! want die worden hier gekweekt in zee. Wij kochten mooie armbanden, oorbellen en kettingen met parels voor zeer betaalbare prijzen en een fractie van wat je er hier voor betaalt. Vergeten? Dan is er in Manila nog wel een hele goede winkel waar je ze kunt kopen.

HOTELS/RESORTS IN CORON

De boot meert aan. Het is een breed wit zandstrand. Het water is helder en ik zie de koralen in alle kleuren en vormen onder de boot doorschieten.

Ik pak mijn tas en sla het hengsel over mijn schouder. Dan stap ik het kleine trapje af. Even wachten tot de zee zich terug trekt en jump het strand op.

We lopen enkele meters naar de entree van het resort. Het heet Club Paradise Busuanga.

Het resort ligt op een eiland, met dus alleen maar houten villas op het strand en een kleinschalig hotelgebouw in de tropische tuin, aan de lagune. Qua dieren en vogels wordt je hier ook verwend: er zitten maarliefst 50 monitor lizards, flinke varanen. En ’s avonds zodra de schemering valt, vliegen de

grote fruit-etende vleermuizen van het resort-eiland naar een eiland verderop om te eten. Het resorteiland gebruiken ze alleen om te slapen. En dat is wat ik jullie ook van harte aanraad.

 

  1. CLUB PARADISE BUSUANGA

Het resort is breed opgezet, mooi zandstrand, fijn restaurant met een gezellige veranda om te ontbijten of dineren. Relaxen die je bij het zwembad. De wifi werkt het beste bij het clubhuis, daar heb je prima ontvangst. Het clubhuis heeft een bar en daar zit ook de receptie van het resort.

Het ontbijt in het resort is eenvoudig: je zit op een eiland en niet alles is er verkrijgbaar. Uiteraard wel een keuze aan brood, vers fruit, een vers eitje naar wens gebakken met of zonder vulling.

De reden om hier heen te gaan is: snorkelen (of duiken). In het resort is een duikschool aanwezig met alle snorkel- en duikbenodigdheden maar ik raad altijd aan je eigen snorkel te kopen (bij Decathlon of goede duikwinkel). De plek om te snorkelen hier is het huisrif. Als je bij de entree van het resort staat,

dus bij de entree van het restaurant, wandel je de zee in en loop je twintig meter, daar begint het huisrif. Wat een paradijs! Hier komen ’s ochtends tussen 07.00 en 11.00 de zeeschildpadden eten, dus grote kans dat je die ziet. Er zitten vele soorten haaien en roggen, maar zeker zoveel koralen in alle soorten, maten en kleuren.

DE KAMERS

SUNSET VILLAS De kamers zijn ingericht met lichte tinten en de villa’s zijn van hout. Op je veranda ligt je hangmat op je te wachten. En wat een uitzicht heb je dan. Er staat een groot, breed bed in de slaapkamer en er is een kleine kleedkamer met kastje, kluis en een plekje waar je je kleding kan ophangen. In de kamer staat een koffiezetter en thee, verse koekjes en snacks.

De garden suites zijn iets kleiner en zitten in een gebouw met een verdieping. Vanaf je balkon kijk je uit op de lagune, de mangrove en de tropische tuin.

Toen ik het gebouw zag, moest ik direct aan de film Dirty Dancing denken…

 

ISLAND HOPPEN

– DIATOY eiland en een Boodle Fight!

Deze plek is er een die je niet snel vergeet. Een fijn zandstrand, fijne strandstoelen. Een huisrif om te snorkelen (niet heel spectaculair, wel aardig) maar vooral relaxen en genieten van zon-zee-strand. Boek dit tourtje inclusief lunch, want wij genoten er van een Boodle Fight en ik zou het zo weer over willen doen. Een Boodle Fight is een typisch Filippijnse manier van eten. De tafel wordt gedekt met bananenbladeren. Daarop wordt het eten heerlijk klaargelegd in een grote berg. De Boodle Fight komt uit het leger van de Filipijnen, waar de soldaten het fijn vinden om op deze collegiale, gezellige manier te eten. En wij reizigers nemen deze geweldige traditie graag over. Je pakt dus met je blote handen waar je trek in hebt en eet gezellig met elkaar.

Na deze veelzijdige, kleurrijke maaltijd van rijst, groenten, gegrilde vis, vlees en garnalen, knijp je even een paar calamansi (Filippijnse limoentjes) in je handen fijn en wast je handen met water. Dan ruiken ze weer fris.

Zo, en nu is het tijd voor een cocktail en een siesta.

 

– MALPALGALEN eiland

Na een uur varen arriveren we bij een piepklein eiland met twee rotsen erop. Rondom het eiland staat veel stroming, dus snorkelen is lastig. De beste kant is de noordkant. Het eiland is perfect om te zwemmen, mooie foto’s te maken en te relaxen.

  1. BUSUANGA BAY LODGE

De ligging van het resort is uniek, tegen de wand van een berg. Je komt aanvaren en meert aan bij de steiger, wat een warm welkom! De kamers liggen verspreid over de groene omgeving, met een mooi paadje ertussen en de buggy haalt en brengt je naar je hotelkamer. Vanaf de airport rij je er met de auto in 45 minuten heen. Denk niet het zijn kleine eilanden dus ik ben er zo, de afstanden zijn groot hier. Van het resort naar de dierentuin is twee uur rijden en varen naar het bekende Cayangan meer doe je in een uur.

Vanuit het resort kijk je uit over de Busuanga Bay, een prachtig uitzicht, zowel bij zonsopkomst als de rest van de dag. Het zwembad is perfect gepositioneerd en de infinity pool is de plek om van je uitzicht te genieten. Het restaurant grenst aan het zwembad.

De bediening is hier vriendelijk en zeer attent. Zoals wij het ontbijt, de lunch en het diner hebben ervaren wordt er uitstekend gekookt, met alleen maar verse ingrediënten. Voor wie van vis houdt zijn de garnalen zeker een aanrader, maar eigenlijk zijn alle gerechten heerlijk hier, want alles is vers.

Onder het restaurant zit een gezellige bar, ga er zeker heen voor een fijn cocktailtje: rum-mango was populair, mijn voorkeur is een combi met calamansi-sap, liefst een calamansi-mojito.

Voor reizigers die van Wifi houden, heb ik minder goed nieuws. Je komt hier om te relaxen, zwemmen, eilandhoppen. Dit is geen plek om film te kijken, te downloaden of uren te appen. De wifi doet het meestal niet, en anders heel kort en alleen voor korte berichtjes. Hou daar dus rekening mee. De oorzaak is de ligging van het resort tegen een berg, waardoor er geen tot nauwelijks signaal is. Wie bereikbaar wil zijn, neemt een extra telefoon mee hierheen en koopt een lokale simkaart. Daarmee heb je zelfs bereik midden op het water en op kleine eilandjes.

DE KAMERS

 

De kamers van dit resort zijn strak en modern ingericht, lichte tinten gecombineerd met houten meubels. De ene kamer is wel groter dan de andere, bij je boeking regelen we voor jou uiteraard de beste keuze. De inloopdouche is groot, ruim en de mini-badproducten zijn heerlijk.

– SOUTH CAY ISLAND

Dit eilandje hoort bij BBL. Je kunt er een dagtour naartoe boeken en dat raad ik zeker aan. South Cay is een perfect bounty-eiland, waar je schitterend kunt snorkelen. Er zijn vele soorten koralen in allerlei kleuren. Sommige koraaltafels zijn zo hoog, kleurrijk en vol verschillende soorten vissen dat je er uren naar blijft kijken. Al zodra je de zee in loopt, zie je veel zeegras en daar begint het koraal ook. Hier dus zeker met zwemschoentjes wandelen.

De lunch op South Cay is er een om niet snel te vergeten. Je droomt ervan… verse gegrilde vis, garnalen en vlees. Als je een perfecte BBQ moet bedenken, dan zou ik deze uitkiezen. Bij de rijst en vis kun je een heerlijke mango-salsa opscheppen: een mengsel van heel fijn gesneden uitjes, mango en zoute ketjap met rode pepertjes. En na de lunch is er een grote schaal vers tropisch fruit!

In de middag kun je dan weer lekker relaxen, zwemmen, mooie foto’s maken op deze gave plek en snorkelen. Foto’s met de mooiste kleuren van het zand en de zee maak je in de tropen trouwens in de ochtendzon. Zodra de zon in de middag hoog staat, verandert de kleur naar groen en donkerder blauw, hou daar rekening mee.

Calauit Safari- Aangezien we op reis waren met Aziatische toeristen, bezochten we ook de dierentuin. Zij blijken dit erg leuk te vinden op reis. Wij zouden aanraden vooral van de lokale natuur te genieten. Het Calauit Safari Park is wel bijzonder, aangezien de dieren vrij rondlopen en jij er tussendoor mag wandelen met een ranger. Je kunt de giraffen en zebra’s zelf voeren (op vaste tijden).

– MAGUINIT HOT SPRING

Dol zijn we op hot springs: goed voor onze spieren (zeker met het Nederlandse klimaat), de huid en om te relaxen natuurlijk. De temperatuur is ongeveer 37 graden, maar blijf er niet te lang in want dan raak je oververhit. Neem waterschoentjes mee want de bodem is van zand en stenen.

OVERIGE RESORTS

Ook als je in middenklasse resorts wil verblijven, zijn er leuke en sfeervolle resorts. Van oorsprong is het een backpack bestemming, dus sommige resorts en kleinschalige hotels vinden wij te eenvoudig (of eenvoudigweg niet netjes/modern/hygiënisch genoeg). Wij tippen Sangat Island Dive resort, Corto del Mar, Asia Grand View en Funny Lion.

Wil jij een keer naar Busuanga/Coron? Of heb je op onze website en blogs zo veel over de Filipijnen gelezen en je kunt niet meer kiezen waar je heen wil? Dan bel even, dan spreken we de mogelijkheden met je door.

Over de auteur

Zout in je haren, zand tussen je tenen. Liefst poederwit zand, zoals in de Malediven, de Filipijnen of Bora-Bora. De zoete smaak van een sterke cappuccino op je lippen. Of een Italiaanse rode wijn, graag uit Sorrento, die heeft Debby het liefst. Compleet eiland verslaafd en graag op reis met haar dikke Rimowa-koffer vol mooie jurkjes, shortjes, een paar bikini’s, slippers een professionele snorkel. Digital Nomad, want werken doet ze in de Himalaya in Bhutan en in Bali aan zee. Als ze geen reizen aan het boeken is voor haar klanten, is ze weer nieuwe bestemmingen aan het ontdekken. Thuis in Nederland geniet ze met haar ragdoll katjes van de Deep Tropical House Mix of rock muziek. Sinds kort reist haar kleine dochter Lotus-Loveday mee. Haar man Hans draagt dan de koffers. Trips van Debby
  • Bezocht: 39 landen
  • Afstand: 1.100.000 km
  • Vertraging: 4 keer
  • Koffer kwijt: 0 keer
  • Upgrades: 6 keer
  • Foto's: 120.000
  • Hoogste punt: BHUTAN 3200M, TIBET 4300M, QUITO 4350M
  • Aantal airlines: 50
  • Aantal stops: SINGAPORE: 38X, INDONESIE: 24X