Op reis met je baby

Hoe reis je relaxt met een baby? Wat neem je mee op reis met je baby? Waar moet je allemaal aan denken bij een verre reis of vliegreis met een baby? Voor het eerst met een baby op reis? Wij geven je antwoorden op al je praktische vragen. 

En… wat gaat mijn baby van een vliegreis vinden? Wat nemen we mee zodat ook de baby het naar de zin heeft? Gaat de baby last hebben van zijn oren en wat doen we daar dan aan?

Wij weten precies wat jij nodig hebt voor een fijne reis met je baby!

TIP 1: Zorg voor de juiste documenten

Een baby op reis heeft een ID of een paspoort nodig. Zorg dat je dit op tijd aanvraagt. Kinderen moeten een eigen ID-bewijs hebben als ze reizen. Vraag een afspraak aan bij je Gemeente en regel dit op tijd om stress te voorkomen. Voor dat officiële document heb je pasfoto’s nodig. Maak die op tijd. Neem een rammelaar mee, want niet iedere baby is gewend om in de lens te kijken. 

Voor sommige landen heb je ook een visum nodig. Zorg dat je dat ook op tijd regelt.

TIP 2: Zorg dat je kindje gezond en uitgerust op reis gaat.

Zorg dat een kindje goed uitgerust is voordat je gaat vliegen. Geen drukke afspraken en drukke agenda drie dagen voor de reis. Relaxed inpakken en laat ze goed rusten en slapen en eten vier dagen voor de reis. 

Onze ervaring is dat kinderen goed kunnen reizen, maar dat je de reis beter kunt starten met rust. Dus eerst even een paar dagen aan zee of in de natuur, daarna op avontuur. Zo laat je ze eerst langzaam wennen aan de nieuwe kleuren, geuren, sferen. En daarna kunnen ze dan gemakkelijker op avontuur.

-> Je baby beschermen tegen vermoeidheid

Start de reis met rust. Dus zodra je aankomt, geniet je eerst van een paar dagen aan het strand. Zo kan een kindje langzaam wennen aan de nieuwe plek, nieuw bedje, nieuwe douche. Vertel alles wat nieuw is en beschrijf het met woorden. Vertel het vrolijk en sprankelend, je zult zien dat ze er dan zelf ook de lol van gaan inzien.

Zorg dat je kind op tijd rust. Als het ergens erg druk is (muziek, veel gepraat) ga dan na een uur even wandelen of naar je kamer. Zo kunnen ze langzaam wennen aan lawaai. En slapen ze er meestal ook doorheen. 

Heb je een sightseeing tripje? Prima, ook baby’s houden heel erg van nieuwe plekken, landschappen, kleuren en beweging. Beweging van boomtoppen, planten in de wind, kleurrijke bloemen. Lachende gezichten.

Onze baby gierde het uit iedere keer dat een Spaanse ober of Italiaanse barista in de lokale taal baby ging begroeten. Ratoncita, Chicitita, Amorcita en de baby maar lachen van oor tot oor.

Dus, een dutje is altijd een goed idee. De baby zal zelf aangeven wanneer die er aan toe is, ook op reis, dat gaat hetzelfde als thuis. Lukt het slapen niet? Kijk of ze nog wat willen drinken. Zet de baby daarna in de buggy en ga op een rustige plek wandelen, in het park, de tuin van het hotel of langs een boulevard. Van al dat kijken en de frisse lucht gaan ze vanzelf snurken. Een baby slaapt het liefst tegen mama aan. Jullie energie is de eerst drie jaar altijd met elkaar verbonden. Knuffel ze in een dekentje lekker tegen je aan, de borst is de fijnste en warmste plek om te slapen.

Deze regels over vermoeidheid gelden overigens ook voor oudere kinderen is onze ervaring.

TIP 3: Zorg dat je kindje volledig gevaccineerd en ingeënt is.

Uiteraard zorg je ervoor dat je kind volledig gevaccineerd en ingeënt is. Check altijd de website van www.lcr.nl en breng een bezoek aan het consultatiebureau en/of huisarts en/of de lokale GGD. 

Veel van onze klanten maken ook gebruik van de service van Thuisvaccinatie.nl. Ideaal voor wie thuis ingeënt wil worden voor volwassenen en grotere kinderen.

Terug naar je kindje. Inenten is een must, bij verre reizen, maar ook in landen dichterbij als Italië, Hongarije, Spanje en Griekenland komen andere ziektes voor dan bij ons (bijvoorbeeld mazelen). Laat je dus goed informeren.

Heb jij je bedenkingen bij vaccineren? Laat je kind dan parallel aan de vaccinaties behandelen door een mesoloog die de bijwerkingen kan ontstoren (Mesologie Breda, de heer P. Frishert).

Tip 4: Je baby beschermen tegen muggen

Neem altijd anti-muggenspray mee die geschikt is voor baby’s en spray de baby daar regelmatig mee in zoals op de gebruiksaanwijzing staat.

Check altijd voor je boekt of een bestemming ook andere ziektes kent dan die wij kennen. Zoals malaria (dan zou ik gaan als ze wat ouder zijn. Reis je naar familie, dan kun je niet anders dus zorg dan voor goede anti-malaria maatregelen. En knokkelkoorts en andere ziektes die door muggen worden overgebracht als Zikavirus. Met een baby kun je reizen naar deze landen, op voorwaarde dat je ze goed beschermt tegen muggen. 

Neem in dat geval ALTIJD een hotelkamer met airco. Een klamboe is dan niet voldoende. Bovendien moet je de kamer voor een kindje kunnen koelen. Niet koud zetten, gewoon op 23 graden. 

Tip 5: Je baby beschermen tegen zonnesteek/uitdroging

Zorg dat je baby voldoende eet (flesjes/borst). Krijg je de indruk dat de baby dorst heeft, geef dan ook extra water. Check van tevoren bij het consultatiebureau wat de richtlijnen zijn van water drinken per leeftijd van een baby. Baby draagt altijd een hoedje, ook in de schaduw. Smeer ze altijd in met factor 50 zonnebrand en kleedt tegen zonnebrand, zoals UV-kleding in het zwembad. Droog ze af en trek ook weer kleding aan tegen het verbranden. Iedere twee uur de zonnebrand opnieuw aanbrengen.

TIP 6: Inpakken voor je baby

Dat is wel het gemakkelijkste onderdeel. Hier is je checklist uit onze eigen ervaring. Voor een week vakantie is dit onze lijst. En wij zijn niet van travel light. Vind jij dit te veel? Dan neem je toch minder mee! Het is maar een indicatie.

  • Koffer om babyspullen in te doen of de helft van mama’s koffer
  • Zakjes om alle baby spullen voor op reis in te sorteren anders slingert alles los in je koffer (SuitSuit packing cube set is ideaal) 
  • Zip-loc plastic zakjes mee. Zo reis je met structuur en ben je niet de hele dag alles uit je tas aan het gooien. Een zakje voor voeding, een zakje voor het verschonen, een zakje speelgoed en speentjes. Neem er ook extra mee in je koffer, altijd handig! Of gebruik verschillende toilettasjes.
  • Drinkfles en een reservefles. (Onze baby gooide op dag 2 van de vakantie de glazen fles van de tafel.)
  • Voedingen (poeder met maatlepel) reken uit hoeveel voedingen per dag maal aantal dagen of kijk de week ervoor even hoeveel doosjes je per week nodig hebt. Neem altijd een doos extra mee. 
  • Flesverwarmer
  • Slabbetjes 3 x
  • Speentjes en een setje extra speentjes
  • Bijtring of bijtbeestje
  • Drinkbeker
  • Babylepeltjes en klein schaaltje van plastic
  • Pampers voor onderweg (6) en voldoende voor op vakantie (6 per dag x aantal reisdagen)
  • Zwempampers voor in het zwembad, 2 tot 3 per dag.
  • Doek om baby op te verschonen (van plastic bij Kruidvat) zijn ook waterdicht, handig!Poetsdoekjes Neutral 2 pakjes, 1 pakje Water Wipes
  • Hydrofiele doeken 1 hele grote (Aiden en Anais) en 2 kleinere
  • Dekentje om baby in te wikkelen aan zee, tijdens het wiegen, knuffelen of wandelen.
  • Baby apotheek: neusdruppels tegen verkoudheid (Bexedyl), babyparacetamol, pleisters, thermometer, alcohol en watjes, lanoline-creme voor krasjes of wondjes, Baby Rub, gaasjes, wattenstaafjes, schaartje, vijltje, eventuele medicijnen en overige zaken in overleg met huisarts/kinderarts/consultatiebureau.
  • Buggy met muskietennet en parasol en tas om de buggy in te verpakken
  • Speelgoedjes van thuis 3 stuks, favoriete knuffeldoekje
  • Kleding baby 10 setjes: 4 broekjes, 2 leggings, 5 jurkjes, 8 rompers, 2 pyjamas, 4 t-shirts, 5 paar sokjes, badkleding en liefst ook een UV-shirtje en broekje. Zonnehoedjes 2. Zorg voor een zacht katoenen, lang broekje om aan te trekken na het zwemmen en een zacht kantoenen shirtje met lange mouwtjes en sokjes. Worden ze weer lekker snel warm.
  • Baby badcreme en baby badolie, bij voorkeur Weleda, Naif of een ander gezond merk zonder chemicaliën en minerale olie (zoals Zwitsal, Zwitsal Naturals etc)
  • 2 kleine flesje, 1 met vloeibaar wasmiddel voor de baby (Neutral), 1 flesje afwasmiddel.
  • Fisher Price zwemband voor kleine baby om in te drijven in het zwembad (Fisher Price Zwemtrainer Babysitter of Fisher Price Best Way Baby Float)
  • Beddengoed: dekentje en lakentje of veilig slaapzakje
  • Alle overige spulletjes uiteraard naar eigen behoefte en op eigen gevoel.

-> Baby bed op reis: wij regelen een baby bed voor jullie op de kamer. Bij aankomst staat dit klaar in jullie hotelkamer. Ze zijn op aanvraag maar dat lukt eigenlijk altijd. Neem een slaapzakje mee of je eigen beddengoed (laken en dekentje), afhankelijk van baby’s leeftijd. 

-> Baby Commode op reis: Waar je thuis altijd je commode hebt, mis je die wel een beetje op vakantie. Probeer een bankje in de hotelkamer zo in te richten als een mini-kommode. Dan hoef je ook niet steeds te zoeken naar je spulletjes.

-> Babyfoon op reis. Ons advies is de baby nooit alleen op de kamer te laten, ook niet met een babyfoon. 

-> Baby badje op reis. Is je baby rond de 6 maanden? Wij lieten de baby in bad gaan in de wastafel van het hotel. Je wordt op reis vanzelf creatief. Leg een dikke handdoek tussen de rug van de baby en de rand van de wastafel. En anders neem je de baby lekker mee onder de douche, vinden ze heerlijk! Doe ze een hydrofiele luier om tegen het wegglijden en oefen van tevoren een keer thuis. Uiteraard alles onder toezicht en blijf altijd bij je kindje in het water.

-> Autostoeltje op reis: dit kun je ook huren bij autoverhuurbedrijf of laat ons dit regelen voor je voor tijdens de transfers en excursies.

-> Baby en eten op reis

Als je baby al groenten en fruit eet, letten wij extra op de selectie van de hotels. Bij verre reizen met een baby is het belangrijk dat een kindje zo vers mogelijke en schoon mogelijke groenten en fruit eet (en eventueel brood). Wij raden dan altijd minimaal vier sterren hotels en resorts aan in Azië, vooral vanwege de hygiënenormen. De hotels voldoen aan HACCP-normen die we in Nederlandse restaurants en hotels kennen.

-> De dokter 

Tip: Noteer altijd van tevoren het e-mailadres of telefoonnummer van je consultatiebureau voor advies onderweg. Doe dat ook van je huisarts en je verzekeringsmaatschappij. Onze baby kreeg uitslag van het zwembad: dat kwam volgens de lokale dokter door het chloor in het zwembad. Even een paar dagen ingesmeerd met Calendula olie en weg was het. We hebben wel in de zee gezwommen gedurende die dagen. Maak je vooral ook niet te druk als mama. Een nieuw land heeft nieuwe lucht, nieuwe bacteriën en nieuwe stofjes om aan te wennen voor je baby. Dat is juist heel gezond.

Wil je een lokale dokter raadplegen? Bel de receptie van je hotel en zij zorgen dat de dokter even een bezoek brengt op jullie hotelkamer tijdens de reis.

TIP 7: Handbagage en koffer (check in bagage) met een baby

Handbagage: een baby mag meestal geen handbagage meenemen. Jij wel. Dus in jouw handbagage gaat een setje schone kleding, zes schone Pampers, Neutral-doekjes, slabbetje, volle flesvoeding, 5 setjes voeding, speelgoedjes en speentjes.

Voeding aan boord: Bij een baby die al groenten en fruit eet, kijk online voor de regels van de luchtvaartmaatschappij hoeveel melkpoeder en eventuele potjes je mee aan boord mag nemen.

En voor mama een tijdschrift, boek, telefoon met oortjes, paspoort, portemonnee met bankpasjes, tickets en reispapieren. En een schoon shirtje ook voor mama.

Koffer: bij de meeste Europese airlines moet je betalen voor een koffer. Wij boekten twee keer 25 kilo, dan heb je altijd voldoende voor twee volwassenen en een baby. Bij Singapore Airlines krijg je als volwassene beide 30 kilo plus 10 kilo voor de baby. Fantastisch! En dat past dan mooi in drie koffers, zij hebben het ‘weight’ concept en niet het ‘piece’ concept. Wij mixen wel alles over drie koffers, stel dat er een kwijt raakt…

TIP 8: Welke buggy is ideaal voor je baby op reis

– Buggy: de meeste airlines staan toe dat je een buggy meeneemt tot de gate en soms zelfs tot in het vliegtuig. Check de website van jouw airline voor de richtlijnen want die zijn bij iedere airline verschillend.

Mag je de buggy meenemen tot de gate? Dan gaat die meestal na het boarden meteen het ruim in. Die zie je dus niet meer tot je bent aangekomen en dan krijg je hem weer bij de bagageband. Je moet dus met de baby in je armen lopen van het toestel naar de bagageband. Hou daar rekening mee.

Mag je de buddy alleen meenemen als check-in bagage? Zog dan voor een goede bescherming zoals een speciale tas of laat hem ook nog sealen.

Tip! Wij kozen voor een korte strandvakantie in Spanje voor de TopMark Jay van Prenatal. Superlicht, gemakkelijk in- en uit te klappen, fijn om mee te sturen en de baby (6 maanden) kan er ook in slapen. Deze buggy mocht van Transavia mee tot de gate. Daarna ging deze het ruim in. Voor het vervoer van de baby van de gate naar het vliegtuig en in het toestel had ik de draagdoek bij me. 

Voor de verre reizen kiezen wij voor de Bugaboo Fox. Stevige buggy, fijne vering. Ideaal voor een city trip, goed voor door de rijstvelden en voor naar het strand.

– Buggy: bedenk of je die tot de gate wil meenemen. Ja? Koop dan een buggy die speciaal geschikt is voor reizen met een baby tot de gate. Nee? Check dan op de website van de luchtvaartmaatschappij aan welke eisen de buggy moet voldoen om hem te mogen inchecken. 

– Draagdoek: voor wie de baby draagt in de draagdoek tot de gate kan dit uiteraard ook. De buggy is echt een essentieel onderdeel van je reis: zowel om heerlijk te wandelen, uit eten te gaan, slapen op het strand, in het park, in een restaurant. Zorg dus dat je je hierin goed laat informeren en ga hem anders kopen in de winkel, dan heb je er meteen advies bij. 

Geinige Tips!

  • Koop de Milestone Baby’s eerste Travel Momenten en neem ze mee op reis. Zo maak je leuke eerste foto’s op reis die je in je boekje kan gebruiken voor je baby. Te koop bij o.a. Wehkamp.
  • Deryan Air Traveler vliegtuig bedje kan heel handig zijn. Raadpleeg voor je vertrekt de airline of je het mag gebruiken aan boord. Bol.com
  • Autostoelspeeltjes (Nijntje) werken altijd goed onderweg. Vanastenbabysuperstore.nl
  • Fisher Price heeft leuke zwem-accessoires (Bestway Baby Float en Zwemtrainer beide op bol.com). Leuk en gezellig voor in het zwembad! (Laat je baby nooit alleen in dit kussen, het is bedoeld om samen mee te zwemmen uiteraard.) verkrijgbaar bij bol.com

REIS MET BABY BOEKEN BIJ TRAVELBOUTIQUE

Heb je nog vragen? Mail ons gerust wanneer je een verre reis wil maken en tips wil om dit te doen met een baby. Dan stellen we samen jullie ideale reis samen, met fijne plekjes voor de baby. Altijd goed om te horen van advies uit ervaring met reizen, verre reizen en reizen met een baby. Daarvoor ben je bij Travelboutique aan het juiste adres.

Kom langs op kantoor, stuur ons een mail, bel of gebruik deze knop en vraag een voorstel aan:

DISCLAIMER

Deze blog is bedoeld als inspiratie en hulp voor reizen met een baby. Wij geven geen praktisch of medisch advies. Daarvoor raadpleeg je jouw huisarts, kinderarts of arts van het consultatiebureau. Deze blog is geschreven uit eigen ervaring en bevat geen reclame. Tijdens onze reis naar Spanje (Tenerife) was onze baby vijf maanden oud.

Raadpleeg altijd de regels van jouw luchtvaartmaatschappij.

Over de auteur

Zout in je haren, zand tussen je tenen. Liefst poederwit zand, zoals in de Malediven, de Filipijnen of Bora-Bora. De zoete smaak van een sterke cappuccino op je lippen. Of een Italiaanse rode wijn, graag uit Sorrento, die heeft Debby het liefst. Compleet eiland verslaafd en graag op reis met haar dikke Rimowa-koffer vol mooie jurkjes, shortjes, een paar bikini’s, slippers een professionele snorkel. Digital Nomad, want werken doet ze in de Himalaya in Bhutan en in Bali aan zee. Als ze geen reizen aan het boeken is voor haar klanten, is ze weer nieuwe bestemmingen aan het ontdekken. Thuis in Nederland geniet ze met haar ragdoll katjes van de Deep Tropical House Mix of rock muziek. Sinds kort reist haar kleine dochter Lotus-Loveday mee. Haar man Hans draagt dan de koffers. Trips van Debby
  • Bezocht: 39 landen
  • Afstand: 1.100.000 km
  • Vertraging: 4 keer
  • Koffer kwijt: 0 keer
  • Upgrades: 6 keer
  • Foto's: 120.000
  • Hoogste punt: BHUTAN 3200M, TIBET 4300M, QUITO 4350M
  • Aantal airlines: 50
  • Aantal stops: SINGAPORE: 38X, INDONESIE: 24X