Plastic op reis

Essentieel op reis is dat jouw reisbestemmingen vrij zijn van vervuiling door plastic, want dat is toch iets waar we allemaal een hekel aan hebben als reizigers. Uiteraard willen jij als reiziger, de pure schoonheid van een bestemming ontdekken.

Op dit moment lijden veel bestemmingen onder vervuiling door plastic. Het zorgt ervoor dat bestemmingen op een negatieve manier in het nieuws komen. Het plastic vervuilt zowel het land als de zee en daarmee heeft het effect op planten en dieren en in de kringloop uiteindelijk ook op onze gezondheid als mens. 

Het is ook mede onze verantwoordelijkheid als reissector een bijdrage te leveren aan dit probleem.

Door met onze gasten en partners in de bestemmingen (transportbedrijven, hotels, gidsen) over dit probleem te spreken, kunnen we de mindset van de lokale mensen ook veranderen. Bij de mensen die betrokken zijn in onze sector, natuur en agrarisch is de urgentie vaak wel duidelijk, maar helaas niet bij iedereen. Er is een grotere bewustwording nodig van het probleem bij sommige lokale mensen. 

Wij zien bij onze gasten een enorme liefde voor de natuur. Iedereen reist met een her-vulbaar waterflesje en wij hebben nog nooit reizigers plastic flessen in de natuur zien gooien. De ‘awareness’ bij reizigers is er echt wel, nu (een deel van) de lokale bevolking nog.

‘Plastic is niet het probleem, het probleem is hoe we er mee omgaan’ zegt Debby

Enkele voorbeelden:

Waar de Balinezen bijvoorbeeld vroeger hun eten en levensmiddelen verpakten in een bananenblad of rotan, gooien zij nu met gemak allerlei verpakkingen in de rivier. En één keer per jaar, zodra de moesson komt, stroomt al dat afval naar de zee. Dit probleem bespreken wij altijd bij een bezoek aan onze partners in onze bestemmingen. 

In een bestemming als Galapagos bleek bijvoorbeeld dat de gidsen, de reizigers en de lokale mensen juist enorm goed geïnformeerd zijn en er alles aan doen om de eilanden en zee schoon te houden. Daar is wildvisserij door Chinezen juist weer een groot probleem.

INTERNATIONAL TOURISM PLASTIC PLEDGE

Om de bewustwording in de wereld vanuit het toerisme te vergroten, hebben wij, TRAVELBOUTIQUE, de Plastic Pledge ondertekend. Daarmee committeren we ons met de volgende drie praktische doelen:

  1. Share the intention to come to a concrete roadmap in the international tourism sector for concrete goals and monitoring system to come to a plastic and pollution free tourism industry
  2. Reduce the use of single use plastics
  3. Exchange knowledge, best practices and tools

Reizen is een prachtige belevenis en een van de mooiste dingen die je kunt doen in je leven. Dankzij reizen groeit wederzijdse bewondering, het genieten van cultuurverschillen, respect en begrip voor elkaar. Reizen bevordert ook al jaren de bescherming, conservering van natuurlijk en cultureel erfgoed en de trots op deze schatten.

We vertrouwen op jullie samenwerking in deze doelen en wensen jullie vooral vele pure reizen

TAKE ONLY MEMORIES 
LEAVE ONLY FOOTPRINTS