Bhutan
De hemel op aarde

Bhutan, beter bekend als ‘Shangri-La’, ontvangt een paar duizend toeristen per jaar, terwijl Hongkong er in dat jaar 25.000 per dag verwelkomt. Hoog in de Himalaya, verstopt tussen bergen en de wereldgrootmachten China en India ligt dit Land van de Donderdraak met een ongerept, puur landschap, wit besneeuwde bergtoppen, slingerende blauwe rivieren met kiezelachtige oevers. Valleien vol dennenbomen, roze rododendrons, witte en roze kersenbloesems. Ver in het kleine dorp is er een tropisch klimaat met bamboe, orchideeën en een warme middagzon.

De mensen in Bhutan koesteren de natuur als pure bron van iedere levensvorm. De regering heeft dan ook een Nationale Milieu Strategie. Het is het enige land ter wereld dat meer dan klimaat neutraal is. In Bhutan geloven de mensen in het Tibetaans Boeddhisme, de tantrische vorm van het Mahayana Boeddhisme en dit resoneert in alles wat de mensen doen: de manier waarop ze over de medemens denken, over voeding, natuur, de dieren, verkeer en de lange termijnvisie over het land. Jaarlijkse festivals in Paro en Thimphu, de Tsechus, brengen de lokale mensen samen in hun verering van hun Guru Rinpoche en andere goden en godinnen. Middeleeuwse Dzongs, tempels in de vorm van forten, kijken neer op het district waar ze voor zorgen. Stupa’s, gebedsvlaggen, gebedswielen en witte hoge vlaggen vind je er langs iedere weg en bergpas. Ieder met hun eigen liefdevolle betekenis. Volgens de lokale mensen wonen er yeti’s in de sneeuw, kwam de guru op de rug van een tijgerin naar Bhutan en zijn het Draken die het land beschermden. In dit land zijn mythen en sprookjes onderdeel van het dagelijks leven.

Het Boeddhisme kwam van Tibet naar Bhutan met Guru Padmasambhava, ‘geboren uit de Lotusbloem’ die in de achtste eeuw voorspelde dat deze filosofie het hele land zou veroveren. Dat werd werkelijkheid toen drie lama’s (monniken) in de 17e eeuw de kennis over Boeddhisme verspreidden. Voorheen was er vooral geen geloof in animisme en geesten. Je kunt er niet omheen in Bhutan, want je ziet jonge jongens in rode pijen in de kloosters, grote witte wapperende vlaggen vol heilige mantra’s ter ere van geliefde overledenen, vegetarische maaltijden in je hotel. De tempels en kloosters liggen altijd in de bergen, waar rust en contemplatie je automatisch bedekken als een warme deken. Zodra je een pad op loopt naar een tempel of Dzong, kun je even alles achter je laten. Rusten, ontspannen en opgaan in dit moment. Dat maakt reizen in Bhutan een van de mooiste ervaringen van je leven.

Het pure gevoel van de natuur, de uitzichten, de heldere lucht die je inademt. De ochtend die koud start met je wollen trui aan en in de middag de zon de je begroet met warme stralen. De verse asperges, spinazie en worteltjes uit de bergen met gekookte rode en groene pepers in kaassaus. De paarse Indigostruiken langs de heilige rivier waar van een jonge vrouw het hoofd wordt kaalgeschoren door een oudere monnik. Haar vader kijkt trots toe, want ze is de eerste van het kleine dorp uit het zuiden van Bhutan die in het heilige Phunakha gaat intreden als non. De wandeling door de rijstvelden, langs de dorpjes, omhoog het pad op naar de tempel van de Divine Madman (de goddelijke gek).

Indrukken die je nooit meer verlaten.

Reissuggesties

Hier vindt u voorbeelden van reizen die wij boekten voor onze gasten. Wij adviseren in maatwerk reizen dus we passen de reis aan aan uw wensen. De reizen zijn inclusief: hotelovernachtingen op basis van tweepersoonskamer logies en ontbijt, chauffeur, gidsen, tourtjes, transfers en binnenlandse vluchten. U verblijft altijd in bijzondere, kleinschalige boutique hotels of villa’s. De ticketprijzen vindt u separaat want zijn zeer verschillend per seizoen. De prijzen zijn op basis van twee personen.