VOORWOORD DUURZAAM REIZEN 

Wist je dat je voor 1 retourticket naar Bangkok 240 jaar vegetarisch moet eten?

Juist. Nooit gedacht, dat een ticket zo’n CO-2 uitstoot had?

‘Duurzaam.’ Je hoort en leest dat woord overal. Over vliegen, over de auto, over ons gasverbruik. 

Dan heb ik nu goed nieuws voor onze gasten.

Al sinds onze start in 2012 selecteren wij als experts enkel hotels, resorts en werken we met collega’s op locatie die ook hun passie hebben voor de natuur, welzijn en duurzaamheid. 

Juist in het toerisme is het belangrijk te focussen op reizen die een verrijking zijn voor alle betrokkenen: zowel de gasten als gastheren (mens en natuur) van jouw bestemming.

Wij houden persoonlijk niet van geiten-wollen-sokken reizen en van veel praten over duurzaam en die discussies ‘wat is volgens jou dan duurzaam?’.

Wij hanteren de volgende norm:

‘Duurzaam Toerisme is ‘reizen waarbij we op de bestemming rekening houden me het milieu, de natuur, de cultuur, zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is en waarbij er een gezonde welvaart is voor alle betrokkenen.’ 

DUURZAAM REIZEN

Wij geloven dat duurzaam reizen gaat over het vinden van de juiste balans tussen het minimaliseren van onze impact op de omgeving en het verbreden van onze geest door nieuwe ervaringen en culturele interactie.


In plaats van People, Planet, Profit noemen wij die laatste P liever: Prosperity. Een groei van welvaart, kansen en geluk voor onze gasten, ons bedrijf en de leveranciers met wie wij werken.

Wij houden van reizen waar je hands-on en met praktische tips de wereld een beetje mooier laat worden in alle opzichten. Wie bij ons boekt, weet dat alle reizen die we organiseren aan onze strenge duurzaamheids-checklist voldoet. Dat regelen wij namelijk altijd al voor jullie boekingen, al sinds 2012. 

En het mooiste is, onze Methode en aanpak in Duurzaam Reizen is overgenomen door VVKR, de Verening van Kleinschalige Reisorganisaties. Hij staat nu ook op hun website.

Een klein beetje trots zijn we daar wel op. 

Niks trendy dus, niks nieuws. ‘Duurzaam’ is bij ons al sinds de start ‘gewoon’. 

Ons motto is dan ook: Take only memories & Leave only footprints

DUURZAAM REIZEN – REISBELEID TRAVELBOUTIQUE 

Bij het organiseren van iedere reis die wij uitstippelen en boeken, houden we altijd automatisch rekening met de volgende belangrijke elementen:

Duurzaam toerisme moet:

  • in economisch opzicht levensvatbaar zijn
  • bijdragen aan lokale economie en welvaart
  • bijdragen aan goed werkgeverschap (goed betaalde banen met duidelijke werktijden, gelijkheid van mensen)
  • bijdragen aan gelijke verdeling van economische baten bij de lokale mensen
  • bijdragen aan de verwachting van onze reizigers (je veilig voelen en alle mensen zijn gelijk)
  • lokale collega’s zijn betrokken bij advies en besluitvorming en ontwikkeling van nieuwe reislocaties en reis-ideeen.
  • De kwaliteit van leven van de lokale gemeenschappen beschermen en verbeteren (dankzij jouw reis kunnen de kids van onze collega’s in de bestemming naar school), inclusief de sociale structuren en de kwaliteit van de leefomgeving, waarbij uitbuiting vermeden wordt.
  • De culturele identiteit, tradities en cultuurhistorie van de gemeenschappen respecteren 
  • De kwaliteit van landschap en milieu respecteren
  • De biologische rijkdom, flora en fauna, en hun leefgebieden en omstandigheden respecteren
  • Het gebruik van schaarse en niet vervangbare natuurlijke hulpbronnen minimaliseren
  • De vervuiling van water, bodem en lucht minimaliseren.

Daarnaast streven wij in onze samenwerking met onze lokale collega’s in de bestemming naar de volgende Duurzame Ontwikkelingsdoelen

Heb jij specifieke vragen over de invulling van jouw reis en ons duurzaamheidsbeleid, bel en stel ons al je vragen. We werken op een persoonlijke manier met onze partners in de bestemmingen.

TICKETS COMPENSEREN: WAT KOST DAT?

Wie de uitstoot van zijn vliegtickets wil compenseren kan dat doen via www.treesforall.nl
Ik geef een voorbeeld van onze eigen reis: 
Je gaat naar de website en vult de luchthaven van vertrek en aankomst in en dat het een vliegticket betreft. En je klikt en ziet het bedrag van compensatie direct op je scherm.
In het geval van de vlucht Amsterdam-Denpasar komt dat op EUR 48 per retourticket.
Dat doneer je dan per persoon aan Trees for All waar zij mooie projecten van kunnen doen die de Co2 uitstoot compenseren.
Nog een tip van ons: een vlucht met een stopover heeft meer Co2 belasting dan een directe vlucht.

AIRLINES & DUURZAAMHEID

Op dit moment lezen we veel negatief nieuws over de CO2 uitstoot van vliegen, maar er zijn zeker ook goede initiatieven. We zetten de zeven belangrijkste ontwikkelingen van duurzaamheid in de luchtvaart op een rij, want deze zullen in de toekomst alleen maar belangrijker worden.

  1. Kerosine Compensatie: ook airlines compenseren Co2 uitstoot. Ze proberen daarnaast het gewicht van het toestel te verminderen om zo minder brandstof nodig te hebben.
  2. Bio Brandstof: steeds vaker wordt voor een deel van de kerosine die getankt wordt, bio-fuel gebruikt. Bio-fuel is een dure brandstof op dit moment, dus maakt maximaal 30% van de brandstof uit van een vlucht. 
  3. Stoppen met single-use plastic: geen verkoop meer van producten tijdens de vluchten en verzorgen van de maaltijden met re-cyclebaar plastic of karton.
  4. Lokale maaltijden: voor de vlucht bereiden airlines een maaltijd met heerlijke verse producten van het seizoen uit het land van vertrek. In plaats van maaltijden die ingevlogen worden uit een stad 10.000 kilometer verderop.
  5. Co2 Compensatie: sommige airlines maken het nu al mogelijk voor passagiers om de Co2 uitstoot te compenseren bij het boeken van de tickets. Het beschermen van bestaande bossen en planten van nieuwe bomen blijven de belangrijkste manieren.
  6. Voorlichten van reizigers: wie economy vliegt, vliegt minder vervuilend dan business (meer ruimte, meer producten). Wie minder bagage meeneemt, vliegt ook minder vervuilend.
  7. Promoten van reizen in de bestemming: airlines promoten een duurzame manier van reizen aan hun gasten aan boord. In het inflight entertainment zijn er video’s over fietsen, varen, de bestemming ontdekken waarbij je reist bij de lokale mensen en echt bijdraagt aan de economie van de lokale mensen. 

DUURZAAM: ONZE EIGEN INITIATIEVEN

Indonesië- opruimen van afval

Op reis ben je je altijd bewust van de omgeving, je observeert meer nog dan thuis. Ik geef hierbij graag twee concrete voorbeelden hoe je ook op reis het verschil kunt maken.

Op reis in Raja Ampat, een van de meest ongerepte en afgelegen eilanden van Indonesië, troffen we ook daar veel afval aan op een van de stranden. Opvallend hoeveel aanstekers, plastic slippers, flesjes en verpakkingsafval we toen vonden. Afkomstig uit heel Indonesië en zelfs India (aan de verpakkingen te lezen). We besloten het strand helemaal schoon te maken en brachten het afval aan boord van onze boot, om aan het einde van de reis in de haven van Sorong af te geven. 

De Filipijnen – opruimen tijdens het snorkelen/duiken

Een van de mooiste natuurparadijzen van de wereld zijn de Filipijnen. Meer dan 7.000 eilanden en daardoor ook kwetsbaar met hun schone, pure kustlijnen.

Tijdens een snorkel of duiktrip in de Filipijnen, is het een goede gewoonte dat iedereen die plastic of mogelijk ander afval ziet, meeneemt terug naar de kust.

In de resorts met wie wij veel samenwerken, gaat het duikteam er een keer per maand op uit om de riffen schoon te maken. Een compliment voor dit prachtige initiatief.

Take only memories & leave only footprints