Finolhu Resort ligt in de Baa atol. Al jarenlang was het een grote wens om naar de Malediven te gaan en in de Hanifaru Bay op zoek te gaan naar mantaroggen.
In 2004 spotte ik deze unieke, groteske dieren in het Conrad Rangali Resort in de South Ari Atol. Daar kwamen de mantaroggen heel dichtbij het resort, ’s avonds plankton eten onder de brug die de twee kleine eilanden verbindt.
Adembenemend, want een mantarog is een enorme vis die zo’n 4 tot 8 meter is en 1,8 ton kan wegen.
Langzaam komen ze aanzwemmen en zwemmen in grote cirkels als ze plankton gaan eten. Ze doen een soort koprol achterwaarts onderwater. Hun grote mond slurpt plankton-rijk water op.
Een resort krijgt dagen van de week toegewezen dat je mag uitvaren naar de Hanifaru Bay. We plannen die trip dus van te voren. Ook heb je meer en minder kans aan de hand van de maan-stand. Gelukkig weten wij precies wanneer je erbij moet zijn.
In Baa atol, als je geluk hebt, spot je welvvier tot zes manta’s op een snorkeltrip. Tussen juni en september misschien nog wel meer. De mantaroggen komen vooral op bepaalde maanstanden, dan is er meer plankton. Ik heb daar ook mijn verblijf op afgestemd.
Tijdens de periode in juni is er veel stroming, dus de speedboot naar de Hanifaru Bay doet er 45 minuten over met behoorlijk klappen op het water. Ga goed zitten en kijk naar de horizon, zegt onze gids.
Aangekomen bij de Hanifaru Bay doken we het water in. Het kostte wel kracht om naar de Hanifaru Bay te zwemmen, naar de grote lagune. Maar wat je dan ziet, ja daar kan ik echt van huilen zo mooi. Elegante, zwarte, enorme vissen komen aanzwemmen en eten met hun grote mond de plankton, die ze uit het zeewater zeven.
Ik lig zwevend en zwem van de ene naar de andere. Ze zwemmen onder mij door en naast me. Voor mij zijn dit belevenissen waar ik voor leef. Waar ik met iedere cel in mijn lichaam van geniet. Het water is wat troebel, er zitten dikke witte stippen in, dit is plankton. Juist omdat hier nu, met deze maan veel plankton zit, komen de mantaroggen hierheen.
Het valt ook direct op dat iedere mantarog een andere print heeft, zwart of grijs met witte tekening, allemaal uniek. Ineens zien we een enorme staart. Het is een walvishaai, nee twee! Hoe is het mogelijk, die komen hier bijna nooit. Tja, dat zal wel weer karma zijn.
En dan steekt de wind op. De zee gaat kolken en het begint keihard te regenen. Ik zie niks meer, want heb een snorkel op. Ik kijk naar beneden, de manta is weer weg. Maar door de grote golven blijft mijn snorkel vol water lopen en de striemende regen maakt dat ik geen hand voor ogen zie. Mijn gids komt eraan en gooit een boei, we hangen samen aan de boei in de zee.
Plotseling stopt de regen. We lachen en gaan direct weer mantaroggen spotten. Wat een avontuur!
Op de speedboot zeg ik tegen Lotus-Loveday hoe ik er van baal dat zij de mantaroggen niet heeft gezien. Juist op dat moment komen er twee enorme zwarte vlekken achter de boot zwemmen. Ik denk eerst nog dat het rotsen zijn. He, zegt de kapitein, kijk nou, dat doen ze nooit!
Alsof ze me gehoord hebben. Mijn dochter (3) weet niet wat ze ziet. Ze zwaait naar de mantaroggen.
We varen terug naar het Finolhu Resort. Ik was liever nog heel lang in Hanifaru Bay gebleven. Zou er wel iedere dag heen willen.
Wat een toptrip. Wat een avontuur. Een onvergetelijk moment om zo close te zijn met die unieke onderwaterwereld. Verslavend, ook dat.
De dag nádat wij er waren, hoor ik later, was de baai gereserveerd voor twee boten. De lokale resorts hadden de lokale kinderen van de eilanden in de Baa atol een trip aangeboden naar Hanifaru Bay. De lokale kinderen zijn de toekomst, de bescherming van Hanifaru Bay ligt in hun handen.
Alsof Moeder Aarde het wist, verschenen er op die dag, tijdens nieuwe maan, 100 mantaroggen in de Hanifaru Bay. Die lokale kinderen wisten niet wat ze zagen. Natuurlijk hadden enkelen wel eens een mantarog gezien.
De grootste dreiging voor deze prachtige dieren blijven wij, de mens, met onze boten met grote motor en schroef. Ook haaien willen de mantaroggen wel eens aanvallen.
Wij vonden het een feest voor de kinderen, want het is die generatie die de mantaroggen moet gaan beschermen tegen vissers, boten en de mensen.
Nog steeds worden er mantaroggen gevangen per ongeluk, als bijvangst bij gewone vis. Maar ook voor Chinezen, die geloven in de heilzame werking van deze dieren. Het wordt tijd dat deze visserij helemaal stopt.
Het werk van de fantastische rangers van de Baa atol is dan ook erg belangrijk. Zij bewaken dagelijks dit unieke gebied en een boot krijgt een half uur om te dobberen. Je mag er dus een half uur snorkelen.
Ben jij gek op Mantaroggen? Volg dan op Instagram mijn vrienden de rangers van de Baa Atol: br.ranger en shfxaan. Ook de Manager van het Duikcentrum van Finolhu Resort: Tiago Bruno heeft een prachtig Insta account.
Kortom, voor wie naar Finolhu gaat, regel ik bij het Duikcentrum een trip met Tiago en zijn team naar Hanifaru Bay.
Een onvergetelijk avontuur, eentje waar je nog je hele leven over napraat.
Dank Tiago en team van bootsmannen en gidsen, hopelijk tot de volgende keer.
FOTO’s: Tiago Bruno Finolhu Resort
Het team van onze snorkelexcursie nam foto’s in opdracht van ons, tijdens onze trip.
Deze mantarog keek ik recht in zijn oog, ik zal dat moment nooit meer vergeten.
Deze mantarog zwom recht onder mij door.
Als ze circelen om te eten en te wassen ze je de mooie witte buiken en grote kieuwen.