DUURZAAM REIZEN, HOE DOEN WE DAT BIJ TRAVELBOUTIQUE?

Je komt er tegenwoordig niet meer onderuit, is jouw reis eigenlijk wel duurzaam? Belast je met jouw trip niet vreselijk het milieu, de natuur. En draag jij wel iets bij voor de lokale mensen? Of kijk jij alleen naar de goedkoopste kamer, korting en je eigen voordeel?

Wat is het ook een enorm breed onderwerp, want het gaat over: plasticproblematiek, ontbossing, afval, vervuiling, dierenwelzijn, betrekken van lokale mensen en de effecten van over-toerisme.

Er zijn een paar hele simpele manieren om jouw reis daadwerkelijk ook beter te maken voor het milieu, de lokale mensen en de natuur. Wij passen deze altijd toe wanneer we jullie reizen boeken. Maar… op locatie kun je natuurlijk ook je best doen om net even beter op te letten!

Hoe? Door deze tips op te volgen en bij jouw volgende reis je daar aan te houden, want dat levert werkelijk wat op!

1 . ECO-VRIENDELIJKE EN BEWUSTE HOTELS EN TOURS IN DE COLLECTIE VAN TRAVELBOUTIQUE

Vele van onze gasten die naar Azië hebben gereisd met ons kennen onze voorliefde voor hotels die enorm bewust met de natuur omgaan.

Deze hotels kunnen simpel zijn, zoals de eco-lodge die we altijd boeken voor onze gasten in Sumatra, omdat die nu eenmaal midden in de jungle ligt. Hier verbouwen ze zelf de groenten en fruit ie zij de gasten serveren en het nieuwe restaurant is helemaal gemaakt van eco-bamboe. Ook werken er vooral lokale mensen, zo is de gemeenschap betrokken en verdienen zij ook aan de komst van de toeristen.

Een paar luxe hotels die het goede voorbeeld geven uit onze boutique-collectie zijn bijvoorbeeld de El Nido Resorts. Gelegen op een eiland recyclen zij het douche water waarmee ze in het droge seizoen de tuinen besproeien. De duiksport-teachers halen een keer per week alle mogelijke afval van de stranden en weg van de duiklocaties. Bij het hotel is gebruik van een plastic hervulbare fles verplicht gedurende je verblijf. De strandtas die op je bed ligt is gemaakt door lokale dames van natuurlijk vlechtwerk. En zo nog veel meer.

Komaneka Hotels in Bali heeft de Tri Hita Karana filosofie omarmd vanaf de start. De hotels worden volledig gebouwd en gerund in balans met de omgeving, de mens en de Goden van Bali. Rijstvelden en natuur rondom het hotel (jouw uitzicht dus) koopt de eigenaar erbij en laat de oude eigenaar daar gratis de rijst verbouwen en groenten en fruit. Zo blijft de natuur intact, want het risico in Ubud is nu al dat het compleet wordt volgebouwd. Deze groene zones houden de stad groen.

Bovendien, bij de selectie van de hotels kijken we altijd naar de hotels die goede maatregelen nemen op dit gebied. Helemaal groen is soms niet mogelijk geven de eigenaren toe, maar als er bewustzijn is, worden er vaak veel besluiten genomen binnen de juiste, duurzame mogelijkheden.

Op een inspectiereis door Bali: samen met het team Komaneka Tanggayuda. En onze vriend Stan die reisde door Bali op de Harley Davidson.

2. GOED VOOR DE LOKALE MENSEN

Bij reizen wil je toch in contact komen met de lokale mensen, genieten van de andere cultuur. En vooral, veel lachen en leren van elkaar. Laat je kleding wassen bij de lokale Laundry.

Boek reizen via ons zodat de lokale mensen eraan verdienen en niet de grote booking-online-websites. Die persen de marges naar beneden tot wel 40% waardoor deze kamers tegen kostprijs weggaan.

Koop je souvenirs en benodigdheden in het lokale winkeltje of op straat bij iemand.

Wij werken altijd samen met een lokale partner die uiteraard lokaal personeel heeft.

3. JE KEUZE VOOR DE BESTEMMING

Je kunt dichtbij huis blijven, omdat vliegen nogal belastend is. Autorijden is dat echter ook en vlees eten is dan ook af te raden. Wat je wel kan doen, is toch gaan vliegen en dan wij je dan adviseren op die bestemming te kijken waar je de natuur en milieu het minst belast. Ga jij in de vervuilende massatoerisme-plaatsen zitten, waar men het afvalprobleem nu al niet meer aan kan? Gooi jij je plastic flesjes op straat of in zee als je ze leeg hebt, omdat anderen het ook doen? Juist bij je verblijf in Azië kun je het verschil maken door naar de ongerepte gebieden te gaan. Hier is jouw komst heel welkom, kun je de mensen echt iets aan jouw verblijf laten verdienen en kun je met hen eco-friendly deze bestemming laten ontwikkelen. Juist omdat hier het toerisme nog ‘laag’ is, kan het stap voor stap en met de juiste instelling ontwikkeld worden. Zo blijft zo’n gebied of plaats ook in de toekomst gewild en puur tegelijk.

Munduk is zo’n plaats in Bali, de resorts zijn kleinschalig, er is afvalscheiding, de gasten gebruiken recycle waterflessen, je eet van het lokale platteland. Enorm mooi voorbeeld hierin.

De meeste van onze gasten kennen deze locaties en type hotels. Het grappige is dat na terugkomst van hun reis wij bijna altijd terug horen dat dit het favoriete hotel van de hele reis was. Dat komt door de vibe-die daar hangt: het voelt letterlijk goed op zo’n plek.

4. WEES ZELF EEN REIZIGER MET DE JUISTE NORMEN EN WAARDEN

Als er in de badkamer van jouw hotel een kartonnen kaartje staat met de opmerking dat 70% van de gasten van het hotel de handdoek en het beddengoed twee tot drie dagen gebruikt, gaat het percentage gasten dat dit daadwerkelijk ook doet enorm omhoog.

Mensen zijn kuddedieren. Thuis was je ook je beddengoed niet iedere dag en neem je ook niet iedere dag een schone handdoek. Dus doe dat op reis ook niet, want dat scheelt liters water en moeite.

Neem je plastic her-vulbare fles mee op reis of bij een dagje weg.

Reis een keer met de trein in plaats van met een binnenlandse vlucht. Het is met de trein ook nog een leuker avontuur want je ziet meer van de omgeving. Een cruise op een groot schip is zo ongeveer de meest vervuilende manier van reizen helaas.

Als je op deze manier reist, weet je dat je op een goede manier met je ‘luxe’ voorzieningen omgaat en dus maakt het je reis in kwaliteit beter. Je footprint is dan dus ook kleiner.

Sudamala Hotel- Sanur: het personeel wijst je de weg naar de leukste plekjes. Fietsen trouwens gratis bij je verblijf in dit mooie boutique hotel met lokale kunst gedecoreerd.

5. HELP DE LOKALE MENSEN

Op veel reisbestemmingen, of het nu opkomende landen zijn als de Filipijnen, Myanmar en Ecuador, of massabestemmingen, zijn mensen afhankelijk van de sector toerisme voor hun inkomen. Wij selecteren altijd hotels die gerund worden door lokale mensen en lokaal personeel komt uit de dichtbije omgeving. Zo krijg jij bij het ontbijt weer die goede tip dat er dezelfde avond een volle maan-ceremonie is of dat er op 15 minuten fietsen een prachtig lokaal tempeltje is. Doordat het personeel van het hotel lokaal is, scheelt het weer woon-werk verkeer. Soms leidt dit tot misverstanden, want deze mensen hebben niet allemaal de hogere hotelschool afgerond, maar lach daar om want ze doen altijd hun uiterst best om het jou naar de zin te maken.

Ben jij tevreden over die ene serveerster? Had jij een mooi gesprek met een monnik? In Mandalay in Myanmar hadden we een uur lang met een monnik gesproken over het Boeddhisme, waarbij hij ons les gaf over de basisprincipes. Na deze prachtige ontmoeting vroegen we wat hij nodig had. Een nieuwe pij gaf hij als antwoord. We hebben hem toen geld gegeven om die te kopen. Hij was stomverbaasd en wilde het eerst niet aannemen. Donation! Zeiden wij, en dan heeft een monnik geen keuze.

Bedenk dat jouw chauffeur in India van jouw fooi van een reis van tien dagen zijn kinderen een jaar lang naar school kan sturen (schoolgeld en úniform benadrukt onze gids Shambu altijd). Het zijn deze dingen die ook die mensen enorm de goede kant op helpen. Het contact met de lokale mensen geeft jouw reis altijd meerwaarde, omdat dit de echte, gezellige, interessante gesprekken zullen zijn die je op reis beleeft.

6. BESCHERM DE DIEREN

Bij het samenstellen van de reis adviseren we altijd de pure plekjes en de locaties waar je dieren kunt spotten in hun natuurlijke omgeving. Sommige locaties zijn discutabel, omdat er dieren gevoerd worden. Echter, soms is die situatie al jaren geleden ontstaan en kan dat nu niet meer veranderd worden, omdat die dieren dat niet zouden begrijpen. Net als onze huisdieren… We selecteren en adviseren dan ook alleen locaties waar wij zelf achter staan en zien dat dieren fantastisch verzorgd worden als dat het geval is.

Walvishaaien, spookdiertjes, Orang-oetans, paradijsvogels, neushoornvogels, nemo-visjes, mantaroggen, komodovaranen, tijgers, zeeschildpadden, pijlstaartroggen, olifanten, apen… bijna alle dieren zijn te zien in een natuurlijke omgeving.

Als je helemaal zonder dierenleed wil reizen, reis je uiteraard vegetarisch.

DUURZAAM REIZEN: EEN EIGEN KEUZE

Kortom, als reiziger kun je met kleine aanpassingen prima een mooie reis maken en door kleine dingen te doen) hervulbare fles meenemen op reis) en laten (die handdoek nog een keer gebruiken) het milieu enorm ontlasten. Heb veel contact met de lokale bevolking en geef eens een extra dikke fooi aan iemand die jouw reis bijzonder maakte.

Bij de voorbespreking van je reis, zullen we je zeker wegwijs maken in de thema voor de bestemming die jullie erg aanspreekt. Bij de bespreking van de hotels zullen we dit zeker altijd aanstippen. En natuurlijk ga je je op reis van nog veel meer zaken bewust worden, omdat je voorafgaand aan je reis niet alles kunt verzinnen. Perfect hoeft ook niet, het gaat om je goede intenties.

EEN DUURZAME REIS BOEKEN

Vind jij het belangrijk om duurzaam te reizen? Wij ook! Wil je samen met ons een reis uitstippelen, waarbij deze onderwerpen ook aan bod komen, dan ben je van harte welkom. Vind je het fijn om samen jullie wensen door te nemen en dat wij de reis voor je organiseren, dan hoef je alleen nog maar in te stappen en te gaan genieten. Dat scheelt weer uren online zoeken naar de ideale plaatsjes en hotels, die wij in al onze jaren reizen al gevonden hebben voor je.

Kom gezellig langs of bel of mail over jouw ideale duurzame reis, dan gaan we die samen uitstippelen en boeken.

Met vriendelijke reisgroeten!

Debby

Over de auteur

Zout in je haren, zand tussen je tenen. Liefst poederwit zand, zoals in de Malediven, de Filipijnen of Bora-Bora. De zoete smaak van een sterke cappuccino op je lippen. Of een Italiaanse rode wijn, graag uit Sorrento, die heeft Debby het liefst. Compleet eiland verslaafd en graag op reis met haar dikke Rimowa-koffer vol mooie jurkjes, shortjes, een paar bikini’s, slippers een professionele snorkel. Digital Nomad, want werken doet ze in de Himalaya in Bhutan en in Bali aan zee. Als ze geen reizen aan het boeken is voor haar klanten, is ze weer nieuwe bestemmingen aan het ontdekken. Thuis in Nederland geniet ze met haar ragdoll katjes van de Deep Tropical House Mix of rock muziek. Sinds kort reist haar kleine dochter Lotus-Loveday mee. Haar man Hans draagt dan de koffers. Trips van Debby
  • Bezocht: 39 landen
  • Afstand: 1.100.000 km
  • Vertraging: 4 keer
  • Koffer kwijt: 0 keer
  • Upgrades: 6 keer
  • Foto's: 120.000
  • Hoogste punt: BHUTAN 3200M, TIBET 4300M, QUITO 4350M
  • Aantal airlines: 50
  • Aantal stops: SINGAPORE: 38X, INDONESIE: 24X