Tabula Rasa Luxe Boutique Resort

HOE ARNOUD EN ANOUK EEN LUXE BOUTIQUE RESORT BOUWDEN

Op de Amstelux Luxe reisbeurs in Amsterdam ontmoette ik een enthousiaste, leuke man. De Amsteluxe reisbeurs is alleen op uitnodiging: hier ontmoet je alleen eigenaren van zeer excusieve en bijzondere hotels en resorts, safari’s en tours. Dit is een exclusieve ontmoetingsplaats voor de echte professionals in de reiswereld. Die met smaak.

Ik zag meteen de tattoo op zijn arm. Een mooi rond symbool, iets uit Azië leek het. Het maakte mij nieuwsgierig naar zijn verhaal. Hij zit er klaar voor met mooie foto’s en een kop koffie.

Vol enthousiasme en passie vertelt Arnoud over de bouw van zijn resort.

Hoe komt een Nederlander op het idee om in Sri Lanka een resort te beginnen?

En hoe kwamen ze juist hier terecht, midden in de jungle?

Op de scooter verkenden Arnoud en Anouk het gebied voor een ideale plek. De natuur en pure jungle was wat hen direct aantrok, vertelt Arnoud. Ze kochten bij een lokaal winkeltje een kapmes en gingen al kappend de boel verkennen. De palmbomen waren hier prachtig. In de verte zagen ze de zee.

Dit moest het worden. Ze voelden het meteen. Het pad naar het toekomstige resort hakten ze met de hand uit. 

En dan beginnen de echte uitdagingen. Al snel wordt duidelijk dat Anouk goed kan opschieten met de lokale gemeenteambtenaar. Uren wacht ze in snikhete kamertjes. Wel betalen, geen vooruitgang. Als de man het even niet weten, wijst Anouk het juiste dossier aan in de kast van het gemeentekantoor. Dat werk.

Ondertussen gaat Arnoud verder met de bouwbedrijven. Alle offertes zijn zeer duur, dus start hij een eigen bouwbedrijf met dagloners. Dat blijkt een gouden zet, want zo kunnen ze de voortgang goed zelf bewaken.

Geen broodje kaas bij de lunch!

Arnoud vertelt: ,We hadden op een goed moment rond de 80 man voor ons werken en dat zijn allemaal dagwerkers, die per dag contant betaald moeten worden.

En daarnaast ben je als werkgever verantwoordelijk voor het ontbijt en de lunch, zo werkt dat in Sri Lanka. Een broodje kaas kennen ze hier niet, dus we creëerden een gaarkeuken met een team van koks die iedere dag 6 dagen in de week voor ca. 80 man het ontbijt en de lunch kookten. Om 09.00 uur in de ochtend hing er dan al een heerlijke geur van gebakken kruiden en groentes in de lucht. Om 10.00 uur liet iedereen alles uit zijn handen vallen voor het ontbijt. Ik at altijd mee wat enorm gewaardeerd werd en het was superlekker eten!’

Al bouwend loopt het allemaal best voorspoedig… maar soms zit het tegen, zoals tijdens het regenseizoen:

‘Het kleine pad van de weg naar het resort hebben we zelf aangelegd. Het is natuurlijk een klein weggetje. De vrachtwagens reden er af en aan en kleine lorry’s brachten de bouwmaterialen. In de moesson ging het goed mis. Toen reden de trucks zich vast in de modder. Toen moesten er steeds graafmachines komen om ze los te trekken.’

Wat je kinderen leren als je in het buitenland een hotel bouwt

Anouk en Arnoud hebben jaren geleden Nederland achter zich gelaten. Het werd tijd voor wat nieuws. Beide met een schat aan ervaring in de horeca, vastgoed- en projectmanagement hebben ze twee jaar geleden een nieuw resort ontwikkeld. In Sri Lanka.

Wat hun zoons leerden van dit project over gelijkwaardigheid

‘Wij hebben altijd erg close gestaan met al onze werknemers binnen alle bedrijven die we in het verleden gehad hebben. Het geeft ons inzicht in wat er speelt en we laten op onze manier zien dat we ons nergens te goed voor voelen, of dat we ons verheven voelen boven het werkvolk.

We hebben onze beiden zonen regelmatig in weekend laten werken bij de betonmolens. Een dag lang moesten ze dan zorgen dat de bouwers voldoende cement hadden. Een loodzware job. 

Als ik mijn kinderen dan aan het einde van de dag vertelde dat zo’n man niet meer verdiende dan een 16-jarige vakkenvuller in twee uur verdient bij de Albert Heijn sloegen ze stijl achterover. Het geeft ze inzicht in wat mensen doen om hun brood te verdienen en het zorgt ervoor dat ze zich nooit en te nimmer verheven voelen boven mensen. Immers zonder cement geen gebouw.’

GIVING BACK’ viel niet altijd mee…

als je voor de derde keer geen meubels geleverd krijgt op de deadline!

Ondertussen werken ze hard aan de inrichting. Het liefst werken ze met lokale bedrijfjes. Ze gunnen het de lokale mensen om mee te bouwen aan dit project, eraan mee te verdienen en ook om samen die trots te delen. In verbinding te zijn met de lokale mensen, zowel voor de economische belangen als ook een lange termijn relatie met de lokale mensen.

Onze filosofie was vanaf het begin dat we zoveel mogelijk lokaal wilden laten produceren. Aangezien er geen meubels te krijgen zijn in het land die pasten bij ons concept, hebben wij daarom alles zelfontworpen en laten maken.

Arnoud vertelt: ‘Een carpenter uit het dorp zou onze tafels en stoel voor het restaurant maken. Tot drie keer toe moesten we hem terugsturen omdat de stoelen wipten, tafels niet gelijke hoogte hadden, sommige delen slecht geverfd waren, etc etc.

Anouk en ik wilde niet opgeven, maar het vreet werkelijk al je energie weg. Er is op een of andere manier niet te doorgronden waardoor dit komt. Je geeft ze de kans het beter te doen, om iets op te bouwen voor de toekomst. We hebben ook aangeboden om ze te helpen met marketen en te zorgen dat ze in de toekomst zonder ons verder konden. Steeds als we ernaar vroegen zei de carpenter: ja morgen. Een week lang. Nadat een beloofde levering maar niet wilde komen, kwamen we erachter dat de carpenter geen geld had om hout te kopen. Toen we hem erop wezen dat we net een behoorlijk bedrag hadden gegeven voor die inkoop, maar dat hij deze had gebruikt om een oude schuld af te lossen, hebben we de handdoek in de ring gegooid. ‘

Aan de andere kant hebben ze het personeel getraind in Engelse les en opzichter Chamil geholpen een bouwbedrijf te starten. En die is nu hartstikke succesvol. Ze hebben alle personeelsleden alle kansen gegeven zich aan te melden en mee te werken. En er zijn uiteraard onvergetelijk mooie vriendschappen uit ontstaan.

Hoe graag ook je de lokale bevolking deel wil laten uitmaken van deze economische groei is de eindconclusie dat dit ondanks onze vele optimistische pogingen helaas niet altijd gelukt is.

Een belangrijke les die ze leerden over de lokale cultuur: hou controle over iedere stap

Het werd al snel duidelijk dat een afspraak in Sri Lanka niet hetzelfde is als een afspraak in Nederland. Je bent dus genoodzaakt om ieder proces te controleren en te beheersen. Als je geen kennis hebt, heb je direct een probleem. Het erge is dat de mensen allemaal extreem vriendelijk zijn naar je en dat je onmogelijk kan bevroeden dat ze er op uit zijn je te benadelen. Het is echt de cultuur van het land.

We hebben verschillende ontwikkelaars bij ons op het resort gehad om te vragen hoe we dit toch in zo’n korte tijd hebben weten te realiseren.

Passie, volharding zorgen dat je ieder detail van je project tot in de puntjes kent, bikkelhard zijn op momenten dat dat moet, maar ook laten zien dat je een onderdeel bent van het proces en geen witte man bent die een keer in de twee weken in zijn nette pak komt gluren of alles naar wens verloopt. Dit zijn zaken die zeker toe hebben bijgedragen dat we dit op deze wijze hebben kunnen realiseren. Gelukkig hebben we ook een aantal hele goede vriendschappen kunnen sluiten die we altijd zullen blijven koesteren.

Goed! En dan nu het EIND resultaat!

Het Tabula Rasa Resort is een Luxe Boutique Resort geworden.

En waarom wij adviseren je hier minimaal vijf dagen tot een week heen te gaan?

Allereerst wat foto’s van dit heerlijke plekje in de jungle aan zee. Dat is om te beginnen al een ultieme combinatie.

Zodra je het pad oploopt, krijg je hier een Alice in Wonderland gevoel. Prachtige villa’s met zwembad en uitzicht op de Indische oceaan.

Even een paar fijne highlights van deze ultieme plek op een rij:

  1. Arnoud en Anouk doen echt alles om het je naar de zin te maken, een prachtige kamer, heerlijk eten, fijne tips, gezellig praatje. Je kunt doen of je hier thuis bent, of je nu even gezellig een glas wijn met ze drinkt en de leukste tips krijgt of je sluit je helemaal af voor een yoga sessie op de veranda, alles is hier prima. Er is een geweldige Spa om weer even totaal te ontspannen. Zij zijn pas tevreden als je vol energie en inspiratie bij hun uitcheckt.
  2. Hier moet niks, maar kan alles. Perfecte mix van uitrusten en niets plannen. Zo kun je eerst lekker utigrbeid ontbijten. Dan lekker wat lezen aan het zwembad en ’s middags spontaan naar het strand gaan en de zeeschildpadden bewonderen. De voglende dag bezoek je het oude koloniale (Nederlandse!) vestingstadje Galle met zijn leuke straatjes en restaurantje. Ga zeker een koffietje drinken bij het Unesco wereld erfgoed Galle Fort Hotel, zo’n mooie plek!
  3. De natuur. Het is hier zo mooi, met de hoge kokospalmen, de relaxte sfeer. Het is een echte hide-away. Geen verkeer, geen lawaai. Pure jungle en de zee.
    • Zeeschildpadden om te bewonderen bij en op het strand
    • Vogels spotten bij Koggalaa lake
    • Snorkelen bij Hikkaduwa
    • Vliegende vissen voeren
    • Fietsen door de natuur
  4. Culinair hoogtepuntje van je reis: de lokale producten
    Niets is verfijnder dan de keuken in Sri Lanka, zeker in deze regio. Heerlijk verse tonijn, garnalen en vis met curry of andere kruiden. Een fijne wijn erbij! In het resort worden alleen lokale groenten en vis gebruikt en de keuken is van het hoogste niveau en dat proef je uiteraard.
  5. Giving Back
    Hier werken alleen lokale mensen in het luxury Resort. Zo krijg je de leukste tips voor een wandeling. In het resort werken 40 mensen die uit deze streek komen en op deze manier leren wat luxury tourism inhoudt en hun expertise (yoga, ayurveda, culinair) delen met de gasten. Een prachtige duurzame en zeker ook persoonlijke aanpak.

Maar wat betekent die tattoo van Arnoud nu precies? 

Die tatoeage van Arnoud bleef nog lang in mijn gedachten. Dus vroeg ik naar de betekenis ervan. Want zoals bij de meeste mensen met een tattoo, is het symbool erachter van een diepe betekenis. 

Shou – de cirkel met vier richtingen- is het Chinese teken voor een Lang Leven of lang huwelijk samen. Het symboliseert ook alle windrichtingen. En de vijf puntjes? Het gezin Oostenbroek. Want allemaal horen ze bij elkaar in dit mooie leven. Tabula Rasa betekent in het Latijn: een schone lei. Ofwel, een nieuw start of nieuw begin. Zo moet het voelen zodra je hier bent geweest. En dit logo ontwierp Around 16 jaar geleden… en is nu het logo van hun Tabula Rasa Boutique Resort!

Een Onvergetelijke ervaring. 
Een Onvergetelijk avontuur.
Een rijker leven door deze keuze voor Sri Lanka en om er een resort vanaf de grond op te bouwen, helemaal naar je eigen inzicht. Wat een prachtig verhaal van Arnoud en Anouk en hun Tabula Rasa Luxe Boutique Resort.

Wie wil er nu niet verblijven in een resort dat deze leuke familie met passie, volharding en liefde opgebouwd heeft?

HET RESULTAAT? Het Tabula Rasa Luxe Boutique Resort 

Laat jij je op je volgende reis in Sri Lanka hier heerlijk verwennen?

Wil jij een reis naar Sri Lanka door ons laten uitstippelen en heerlijk een week naar deze unieke, mooie luxe plek?

Laat het ons weten en we brengen je er graag heen. Dan weet je zeker dat je enorm verwend gaat worden en kanten van Sri Lanka gaat ontdekken die je anders nooit gezien had.

Over de auteur

Zout in je haren, zand tussen je tenen. Liefst poederwit zand, zoals in de Malediven, de Filipijnen of Bora-Bora. De zoete smaak van een sterke cappuccino op je lippen. Of een Italiaanse rode wijn, graag uit Sorrento, die heeft Debby het liefst. Compleet eiland verslaafd en graag op reis met haar dikke Rimowa-koffer vol mooie jurkjes, shortjes, een paar bikini’s, slippers een professionele snorkel. Digital Nomad, want werken doet ze in de Himalaya in Bhutan en in Bali aan zee. Als ze geen reizen aan het boeken is voor haar klanten, is ze weer nieuwe bestemmingen aan het ontdekken. Thuis in Nederland geniet ze met haar ragdoll katjes van de Deep Tropical House Mix of rock muziek. Sinds kort reist haar kleine dochter Lotus-Loveday mee. Haar man Hans draagt dan de koffers. Trips van Debby
  • Bezocht: 39 landen
  • Afstand: 1.100.000 km
  • Vertraging: 4 keer
  • Koffer kwijt: 0 keer
  • Upgrades: 6 keer
  • Foto's: 120.000
  • Hoogste punt: BHUTAN 3200M, TIBET 4300M, QUITO 4350M
  • Aantal airlines: 50
  • Aantal stops: SINGAPORE: 38X, INDONESIE: 24X