REISSUGGESTIE 3: JAVA EN BALI

Highlights: De allermooiste plekjes van Java met Jakarta, Bogor, Bandung,Yogya, de Borobudur, Prambanan, fietsen op het platteland, Schildpad jongen loslaten op het strand, het blauwe vuur van de Ijen vulkaan bekijken en dan ook nog de fijnste plekjes in de binnenlanden en aan het strand van Bali. Je eindigt op het eiland Lembongan of op fe Gili eilanden aan het strand.

PRIJS VANAF EUR 1.750 PER PERSOON

Dag 1

Vandaag start jullie reis en vliegen jullie van Amsterdam naar Jakarta. Als je eenmaal bent ingestapt, begint de reis. Tijdens de vlucht kun je eindelijk dat boek lezen waar je niet aan toe kwam of de nieuwste films bekijken.

Dag 2

Je arriveert in Jakarta. Bij aankomst in Jakarta komt de chauffeur je ophalen en brengt jullie naar het hotel in Jakarta. Je overnacht in het hotel op basis van logies en ontbijt. De rest van de dag is ter vrije besteding.

Dag 3

Vandaag verken je de oude en de nieuwe stad van Jakarta met de chauffeur en de gids uit Jakarta. Aan het einde van de dag rijden jullie in ongeveer twee uur naar Bogor. Na de grote metropool is Bogor een klein en rustig stadje, een welkome afwisseling. U verblijft in het hotel op basis van logies en ontbijt.

Dag 4

In de ochtend breng je een bezoek aan de beroemde botanische tuin waar een lokale gids u rondleidt. U ziet het presidentiele paleis dat er in ligt en op de achtergrond de gorte berg Mount Salak (genoemd naar de slangenvrucht die er groeit).

In de namiddag rijdt u van Bogor naar Bandung. Deze rit duurt ongeveer vier uur. De rit van Bogor naar Bandung leidt door de Puncak Pass, een van de meest heuvelachtige en mooiste gebieden van Java. U passeert rijstvelden, thee- en koffieplantages. Het hoogste gedeelte ligt op 1.500 meter hoogte en al in de koloniale tijd was het een prettige plek om te verblijven als ontsnapping aan het warme en drukke Batavia (vroegere naam van Jakarta).

Als je wilt, kun je onderweg stoppen bij een pure thee-plantage. Hier zie je het proces van het groeien, knippen en verzamelen van de thee. Koop zeker een pakje! (evt. Entreegelden niet inbegrepen). Ook bijzonder om te bezoeken is het Savoy Homann Hotel in Bandung. Dit gebouw werd rond 1888 gebouwd door de Duitse immigrant Homann. Rond 1937 werd het gerenoveerd en gemanaged door de Nederlander Van Es. In 1942 werd het bezet door de Japanners en na de bevrijding diende het als hoofdkwartier van het Rode Kruis. Uiteindelijk kreeg Van Es het hotel na de oorlog terug in bezit. Het is een hotel dat een rijke geschiedenis kent in de stad Bandung.

Dag 5

Na het ontbijt verkent u Bandung. Vandaag begint u de dag met een bezoek aan de Tangkuban Perahu en de Ciater Hot Spring. Voor een bezoek aan de Ciater Hot Spring raden we aan handdoek en zwemspullen mee te nemen, want hier kunt u lekker relaxen.

Rond 15.00 uur woont u de geweldige voorstelling bij van Saung Angklung Mang Udjo, de Bamboo Angklung Muziekschool. Wat begon als goed doel door ‘Pa Angklung’ om kinderen de liefde voor muziek bij te brengen en te laten optreden zodat zij naar school konden gaan, is heden een vermaard optreden met traditionele muziek en een     onvergetelijke show. U verblijft in het hotel in Bandung op basis van logies en ontbijt.

Dag 6

Met de trein door de rijstvelden! Java is ongeveer 1.000 kilometer lang. Vandaag gaat u een deel ervan met de trein verkennen, een mooie en originele manier om een deel van het eiland te bekijken. De Express Train rijdt van Bandung naar Magelang in zes uur. De trein vertrekt om 08.30 uur en komt om 15.00 uur aan in Kutoarjo. De trein is comfortabel en voorzien van airconditioning. Het is één van de mooiste treinroutes van Azië. Vanuit Bandung vertrekt de trein en rijdt u door de hoogvlaktes, voordat de trein in de lager gelegen gedeeltes komt van de vlaktes van Centraal Java. Dit is de rijstschuur van Java, want dit is het agrarisch gebied van het eiland. Zit relaxed en geniet van de maaltijd aan boord terwijl een puur landschap aan u voorbij trekt. Aangekomen in Magelang wordt u door de gids en chauffeur naar het hotel gebracht, waar u verblijft op basis van logies & ontbijt.

Dag 7

De Borobudur tempel verkent u vanochtend met de gids. In de middag gaan jullie op de fiets via een lokaal dorpje en kleine handwerkwinkeltjes het Javaanse landschap verkennen. Fietsen door op het Javaans platteland. Na het bezoek aan de Borobudur gaan jullie twee uur heerlijk fietsen door de buitenwijken van de tempel en Yogyakarta. De groene rijstvelden, kleine dorpjes, allerlei tropische planten, bomen en fruit, je ziet het en ruikt het vanaf de fiets. In het dorp Klipoh stop je bij enkele ateliers van oude ambachten als pottenbakkers en een kleine dorpsbakkerij van tempeh. Daarna bezoek je een traditionele Javaanse markt.

De chauffeur brengt u aan het einde van de dag naar het hotel in Yogya waar u verblijft op basis van logies & ontbijt.

Dag 8

De schoonheid van de historische stad komt tot zijn recht bij een bezoek aan het Sultan Paleis: Kraton en de Prambanan. Yogya was Java’s hoofdstad van cultureel erfgoed. Eeuwenlang was deze stad een machtcentrum en het thuis van sultans, koningen en prinsen. Het paleis van de sultan dat stamt uit de 18e eeuw, het Kraton is dan ook een bezoek waard. Ook de huidige sultan   van deze stad woont in dit paleis. Grote pleinen, paviljoenen en vijvers aaneengesloten middels decoratieve poorten geven een indruk van de sfeer van Indonesië en haar mystiek. Vlakbij ligt ook het waterpaleis en de vogeltjesmarkt. Het water paleis is voorzien van badhuizen en lotusvijvers waar de sultan en zijn harem baden. U bezoekt vandaag ook de Prambanan, de grote Hindoetempel van Yogya.

Dag 9

Yogyakarta, vrije dag. Vandaag lekker lang ontbijten, wandelen door de Jalan Malioboro, souvernirs shoppen en aan het zwembad relaxen! Hotel op basis van logies en ontbijt.

Dag 10

Vandaag wordt het een lange rit. De chauffeur zet u af in Yogya op de trein richting Surabaya. U vertrekt om 06.45 uur en komt in Mojokerto aan om 10.55 uur. Dan brengt de chauffeur u naar de Mount Bromo. De route voert u langs de salak-plantages, rijstvelden en vele groenten, fruit en kruiden. U overnacht in het hotel op basis van logies en ontbijt.

Het dorpje Probolinggo ligt op ongeveer 2.000 meter hoogte. Dat betekent dat het overdag ongeveer 18 graden is, en ’s nachts 5 tot 10 graden. Neemt u dan ook kleding mee die u gemakkelijk in laagjes kunt dragen. Het klinkt misschien vreemd, maar naarmate u went aan de tropische temperaturen, kunt u het bij de Bromo heel koud hebben.

Dag 11

Vele reizigers hebben de wens om ooit een vulkaan te beklimmen. Vandaag gaat u het meemaken! De Bromo is 2.392 meter hoog en deze berg ligt samen met Mount Batok en Mount Kursi in een zandzee van 10 vierkante kilometer.

Vandaag wordt u al vroeg wakker gemaakt, zo rond 4.00 uur ‘s ochtends gaat u vertrekken. De gids komt u halen bij het hotel en brengt u naar de zandzee. U rijdt nu per jeep want een auto kan hier niet komen. Door de hoge ligging en het feit dat de zon nog niet op is, is het nu erg koud. U wandelt door een betoverend maanlandschap. Na ongeveer een uur lopen arriveert u bij de krater. Dan moet u nog wel een grote, steile trap op. De hoogte kent een ijle lucht en u ruikt nu ook de geur van zwavel. De vulkaan is actief en laat zich ruiken. Stap voor stap, langzaam aan gaat u omhoog. Het begint lichter te worden. Op de rand aangekomen kijkt u de krater in. Links gaat heel langzaam de zon op, van een donker oranje lichtpuntje, komt er steeds meer licht         en        wordt u langzaam opgewarmd. Een adembenemend uitzicht en een unieke beleving.

Na deze zeer bijzondere ervaring rijdt u naar het oosten naar de groene omgeving van Kalibaru. Hier overnacht u in het hotel op basis van logies en ontbijt. Vraagt u de chauffeur onderweg waar u hier koffie (of verse bonen!) kunt kopen want die wordt in deze streek gekweekt.

Dag 12

Kalibaru-Sukamade Avontuur! (volpension)

Om 09.00 uur vertrekken jullie uit het hotel. Getuigen zijn van bijzondere dieren in hun eigen leefomgeving is vaak een hoogtepunt van een reis en jullie gaan het meemaken! In eerste instantie was dit bezoek bedoeld om de schilpadden hun eieren te zien leggen op het strand van Sukamade. Het zou echter zonde zijn om dan niet een bezoek te brengen aan het prachtige tropische landschap van deze omgeving van Oost-Java. Het is trouwens geen garantie, maar tot heden hebben we altijd schilpadden gezien die eieren legden.

Vertrek naar het Rajekwesi strand en een fotostop bij de oude dam en de rijstvelden, de maak van Gula Jawa (de overheerlijke palmsuikersiroop) en koffiestop en daarna start de wandeling naar het vissersdorp Rajekwesi in het NP Meru Betiri. Dan ga je even lekker lunchen en aansluiten met de jeep naar de jungle. Na een uur door de jungle kom je bij de Telukdamai-baai en bezoek je een rubber, cacao en koffieplantage. Je overnacht in Sukamade en het diner is klassiek Indonesisch.

Dan als het donker is ga je per jeep naar het Sukamade Beach en aansluitend bezoeken jullie de Schildpadden opvang met haar jongen, eieren en de volwassen schilpadden die er moeten herstellen van ziekte of schade van visnetten. Sommige schildpadden krijgen protheses, een plastic pootje zodat ze weer recht vooruit kunnen zwemmen!

In de avond is er een wandeling naar het strand… en samen met de ranger wacht je op de schildpadden die aan land komen. Lampen, roken, geluid maken is verboden want dat schrikt de dieren af.

Laat in de avond ga je terug naar de Sukamade Guesthouse (logies & ontbijt) voor de overnachting. Wat een mooie en bijzondere ervaring was dit!

Dag 13

Jonge schildpadden vrijlaten! Vandaag is weer een dag in het teken van goed karma: jullie gaan jonge schildpadden vrijlaten in de zee. Al vroeg hebben jullie ontbijt rond 06.00 uur en daarna tussen 07.00 uur en 08.00 uur laat je de jonge schildpadden vrij. Zoiets moois heb je nog nooit gezien! De kleintjes spartelen met hun vinnen in het emmertje. Zodra je ze vrijlaat weten ze direct de zee te vinden. Ze waggelen er heen en hier begint hun nieuwe leven in de pure natuur en vrijheid!

Daarna brengt de chauffeur jullie naar Banyuwangi waar je overnacht.

    

Dag 14

Blauw Vuur van Ijen. U vertrekt in het donker rond 01.00 uur met uw gids en chauffeur voor zonsopgang naar Ijen. Het blauwe vulkanische vuur dat u vandaag gaat zien is maar op twee plekken in de wereld te zien: in IJsland en in Indonesië. De trekking duurt   ongeveer 2 uur. De trekking is door de bergen, over vulkanische grond, langs rotsen   en stenen. Er is geen effen pad dus het is af en toe een pittige tocht. U wandelt op eigen tempo en pauzeert indien nodig. Trek warme kleding aan want het is koud op de bergen in de nacht. Ijen bestaat uit enkele stratovulkanen en de caldera is 20 kilometer diep. Het blauwe vuur ontstaat door zwavelgassen die bij een temperatuur van 600 graden in aanraking komen met zuurstof.

Het is een magisch gezicht. Er wordt ook zwavel gedolven in de mijnen, de lokale   mensen sjouwen er met brokken van 90 kilo op hun schouders naar beneden. Na deze uniek tocht rusten jullie even uit in het hotel. U kunt zich ook het beste omkleden want jullie kleding zal naar zwaveldampen ruiken.

In de ochtend brengt de chauffeur jullie naar de veerboot en aansluitend naar het hotel in Bali in Pemuteran. Aangekomen bij de kust van Gilimanuk neemt u de veerboot en dan is het nog een kwartiertje rijden naar Pemuteran. Daar checkt u in bij het hotel waar je verblijft op basis van logies en ontbijt.

Dag 15             

Vandaag gaat u snorkelen in Menjangan. U gaat met de auto van het hotel naar de haven. Daar stapt u op de boot. Vervolgens vaart u ongeveer een uur langs de mangroves en uitlopers van het nationaal park. Op dit schiereiland staan voor Balinezen heilige tempels. Er wonen herten en andere dieren die u soms vanuit de boot kunt zien. U gaat snorkelen boven de riffen en ziet vele koraal- en vissensoorten. Kijk ook in de diepte langs de rand van de riffen voor de grote scholen vissen. De transfers, boottrip, assistentie van een gids, lunch en snorkelmaterialen zijn inbegrepen. Na de tour brengt de chauffeur u terug naar het resort. Snorkelen is inclusief bij deze reis.

Dag 16

Van Pemuteran brengt de chauffeur u naar Munduk midden in de bergen in Bali. Hier checkt u in bij het hotel met uitzicht op de kruidnagelen. Onderweg neem je de zwemkleding in de handbagage. De chauffeur stopt bij de Banjar Hot Spring, een heilige tempel waar je kunt baden. Midden in de jungle is deze tempel gelegen in een prachtige tropische tuin met bougainvilles, frangipanibloemen en flamboyants. Er zijn drie publieke    baden met spuiters en het water is verwarmd door de vulkanische bronnen. Het water is vol van zwavel en 37 graden warm, goed als u reumatische klachten heeft.

Het Buddhistische klooster, de Brahma Asrama Vihara-tempel in het noorden is een bijzondere plek. Bij het klooster aangekomen is het zeker de moeite zeker waard om de kleine tempel te bezoeken met de gouden Buddhabeelden en daarna een wandeling naar boven te maken. Er is een kleine tempel nagebouwd in de stijl van de Borobudur, met stupa’s en Buddhabeelden van zwarte lavasteen, omringd door lotussen. Op deze plek komen Boeddhistische monniken uit de hele wereld, van Italië tot Tibet voor retraite en meditatie.

Daarna brengt de chauffeur jullie naar het hotel in Sambangan waar je verblijft op basis van logies en ontbijt.

Dag 17

Rond 08.00 uur start de natural trekking vandaag. Een schitterende kennismaking met     het echte Bali. De lokale gids zal u het mooiste van de natuur van Bali laten zien in een trekking die ongeveer 2,5 uur duurt. In het kleine dorp ziet u de lokale boeren aan    het werk op de rijstvelden. Vanaf deze rijstvelden kunt u zo ver kijken dat u de zee in     het noorden ziet liggen. Ook Lovina en Singaradja zijn vanaf deze hoogte te zien. De volgende stop is bij Pebantenan, waar de gids u laat zien hoe kruidnagelen, cacao en koffie groeien.

Dan wandelt u naar de rivier en onderweg komt u meerdere watervallen tegen waar u kunt zwemmen. De rivier heeft een natuurlijk meertje midden in de mooie omgeving van noord-Bali. Hier kunt u een verfrissend bad nemen. Daarna gaat u via de bamboe brug terug naar het hotel. De rest van de dag is ter vrije besteding.

Na de trekking haalt de chauffeur jullie op en brengt je van Sambangan naar Jatiluwi in de rijstvelden. Onderweg maken jullie een stop bij het Lake Bratan. Dit meer ligt in de regio Bedugul in de bergen van Bali. De Balinezen gaan hier graag naartoe in het weekend want het is hier koel en de natuur is er prachtig. Ulun Danu Beratan betekent letterlijk: de bron van de tempel van het meer Bratan en is een beroemde tempel die vaak op de voorkant van reisgidsen staat. De hoge torens met de meeru- de daken- steken mooi af tegen het spiegelde meer waardoor de tempel lijkt te drijven.

Op de lokale markt Candi Kunung zie je de lokale mensen die inkopen doen van groenten en fruit, en de mensen kopen hier Afrikaantjes en Hortensia’s voor de offerbakjes en aardbeitjes die hier groeien.

In Jatiluwi overnachten jullie een nacht op basis van logies en ontbijt.

Dag 18

De chauffeur brengt jullie van Jatiluwi naar Ubud.

Onderweg maken jullie een stop bij de rijstterrassen van Jatiluwi, de mooiste van de wereld. Het systeem van de subak (traditionele systeem van bewatering van Balinese rijstterrassen) is door Unesco tot werelderfgoed verklaard. Diverse onderzoeksbureaus hebben met vele computers berekend of het systeem efficiënter gemaakt kan worden, maar de computers hebben dit systeem niet kunnen verslaan!

In deze streek Tabanan, bij Jatiluwi ligt de oorsprong van de Kopi Luwak, de duurste koffie ter wereld. Vraagt u wel na hoe deze koffie gemaakt wordt, want deze bonen leggen een bijzondere weg af voordat er koffie van gezet wordt! Als je het durft, moet je zeker een kopje proeven

Aangekomen in Ubud brengt de chauffeur u naar het hotel waar je overnacht op basis         van logies en ontbijt.

Dag 19  

Raften in Bali! Na het ontbijt haalt de chauffeur jullie op voor een rit van ongeveer een uur naar het oosten van Bali. U rijdt de slopen van de heilige berg Mount Agung op. Midden in de rijstvelden stapt, voorzien van helm, zwemvest en peddel, de boot in. Hier begint een waar spectaculair avontuur. De Melangit rivier kronkelt dwars door rijstvelden, onder bruggen door, langs grote rotswanden en u zult hard moeten peddelen om met zijn allen de boot de juiste richting op te varen. De bootsman zal uitleggen aan welke kant en hoe hard en gepeddeld moet worden. Het is uniek om de binnenlanden van Bali, de rijstvelden en de dames die de was doen in de rivier te zien vanuit de boot. Met een beetje geluk zie je ijsvogeltjes, vlinders en grote hagedissen.

Dag 20

Ubud, hotel op basis van logies en ontbijt. Vrije dag. Vandaag kun je Ubud op de fiets verkennen (landkaart geef ik je voor vertrek met daarop de leukste plekjes aangegeven) of             lekker relaxen bij het zwembad. De fietsen kun je huren bij de receptie van jullie hotel.

Dag 21

Fietsen door de kleine dorpjes en rijstvelden

Combineer een ontspannen fietstochtje met een prachtige manier om Bali te verkennen buiten de gebaande paden. De chauffeur haalt jullie op bij het hotel in Ubud en   brengt jullie naar het dorpje Luwus, vlakbij het stadje Mengwi. De gids vertelt jullie over de omgeving en terwijl jullie door het platteland van Bali fietsen zie je het leven zoals het    vroeger was. Er is altijd tijd voor een fotostop. Zie de mensen die op de rijstvelden werken, de vrouwen die de was doen in de rivier. Drink een verse kokosnoot, vers uit de boom geplukt! Aangekomen bij de Bale-Bale (een houten huisje in de natuur) staat een pick nick klaar. Na de lunch brengt de chauffeur jullie naar het hotel in Ubud.

Dag 22

De chauffeur haalt jullie op en brengt je van Ubud naar Sanur. Daar neem je de boot naar het eilandje Nusa Lembongan. Aangekomen op het eiland haalt een vertegenwoordiger van het hotel jullie op en brengt je naar het hotel op het eiland waar je verblijft op basis van logies en ontbijt. Snorkelen kun je perfect ter plaatse regelen.

Dag 23

Nusa Lembongan, hotel op basis van logies en ontbijt.

Dag 24

Nusa Lembongan, hotel op basis van logies en ontbijt. Vandaag neem je een fijne massage en laat je je nageltjes lakken met frangipani-bloemen erop!

Dag 25

Je gaat naar de speedboot die je naar Sanur brengt. Daar staat de chauffeur klaar en hij brengt je naar de airport van Bali. Jullie vertrekken vanaf Denpasar met de vlucht GA439 om 16.05 uur naar Jakarta waar je om 17.05 uur aankomt. Aansluitend neem je de vlucht GA088 naar Amsterdam van 21.05 uur.

Dag 26

Aankomst in Amsterdam om 08.30 uur.

Einde van de reis.

De prijs van deze reis is in het laagseizoen EUR 1.750 en in het hoogseizoen EUR 2.150 per persoon. De tickets naar Indonesie zijn daarbij niet inbegrepen.

Bijkomende kosten: boekingskosten EUR 25 en ticketverzekering EUR 10 per persoon. Eenmalig: EUR 2,50 Bijdrage Calamiteitenfonds.

De rondreis in Java & Bali is inclusief:

  • privétransport per A/C auto met chauffeur inclusief brandstof
  • verblijf in 3-sterren hotels in tweepersoonskamer 1 x DBL
  • activiteiten en tours Java en Bali zoals beschreven in het programma
  • Borobudur fietstour inclusief gids en lunch
  • Yogya city tour, Prambanan en Kraton-bezoek met gids
  • Bromo zonsopgang tour met jeep
  • Gemelde excursies in voorstel.

Exclusief:

  • Entreegelden Borobudur want veranderen per seizoen.
  • reis- of annuleringsverzekering, lunches & diners niet vermeld in programma, persoonlijke uitgaven als fooien, donaties etc, gids.
Plaats Driesterren hotels
Jakarta Hotel Santika Premiere Slipi

Standaard kamer

Bogor Hotel Santika Bogor 3+*

Superior 

Bandung Harris Hotel & Conventions Ciumbuleuit 4*

Harris Room 

Magelang Hotel Puri Asri 3*

Executive Room 

Yogyakarta Gallery Prawirotaman

superior kamer

Bromo Cafe Lava Hostel

Standaard kamer

Kalibaru Margo UtomoHill View Resort 3*

Standard room 

Sukamade Wisma Sukamade (basic)

Standard room

Banyuwangi Ketapang Indah Hotel 3*

Superior 

Pemuteran Amertha Bali Villas Beach Front Resort & Spa

Master Suite Ocean Front

Sambangan Shanti Panorama Nature View

1 Nakula kamer, 1 Yoglo kamer

Jatiluwi Sang Giri Mountain Tent Resort

Deluxe Tent

Ubud Inata Bisma

Studio pool view

Nusa Ceningan Dafish

Family bungalow