Terug naar de reis

Highlights: Unesco Wereld Erfgoed tempels: Borobudur en Prambanan bij Yogyakarta. Relaxen aan het strand, fietsen, de mooiste rijstvelden van Bali, in je hangmat op de Gili eilanden, shoppen in Seminyak.

Prijs: Vanaf EUR 1.650 per persoon.

Dag 1

Vandaag start uw reis en vliegt u van Amsterdam naar Bali. Als u eenmaal bent ingestapt, begint de reis. Tijdens de vlucht kunt u eindelijk dat boek lezen waar u niet aan toe kwam of de nieuwste films bekijken. Jullie vliegen met de SQ323 die om 11.15 uur vertrekt.

Dag 2

Vandaag komt u aan in Singapore om 05.55 uur. Aansluitend neemt u de vlucht SQ5152 die om 08.20 uur vertrekt naar Yogyakarta en om 09.30 uur aankomt in Java. Bij aankomst in Yogyakarta airport haalt u een gratis visum voor uw verblijf in Indonesië. De chauffeur haalt u op bij de luchthaven en brengt u naar uw hotel in Yogyakarta. De rest van de dag heeft u ter vrije besteding en kunt u uitrusten van de reis.

Yogyakarta

Als Jakarta het financiële, politieke en industriële centrum is van Java, is Yogyakarta de ziel van dit eiland. Midden op het eiland Java ligt deze artistieke stad, die tot op de dag van van daag wordt bestuurd door de Sultan, die woont in het Kratonpaleis. Deze stad is beroemd vanwege de vele becaks (fietstaxi’s), de geweven batik-stofen, gamelan muziek en wajangpoppen. Maar vergist u zich niet: de stad heeft ook malls, veel files en op iedere hoek is een cyber café of Free WiFi. De stad is gezellig en de hoofdstraat Jalan Malioboro leent zich uitstekend om te slenteren, te shoppen en heerlijk te eten. Ja, op een terrasje buiten en dan heerlijk mensen kijken. Het hoogtepunt van deze stad zijn de archeologische schatten die er om heen liggen… de Borobudur- en de Prambanan-tempel.

Dag 3

De Borobudur tempel verkent u vanochtend met de gids. In de middag gaan jullie op de fiets via een lokaal dorpje en kleine handwerkwinkeltjes het Javaanse landschap verkennen.

Borobudur

Deze heilige Boeddhistische tempel is de grootste van Indonesië, gebouwd in de 8e eeuw. Zodra u dichterbij dit gebouw komt, ziet u direct waarom het bezoek aan deze tempel zo bijzonder is. Iedere sectie, ieder paneel, ieder plateau en reliëf bevat een mooie passage van het leven van Boeddha. En al die passages zijn met de hand vervaardigd. De verschillende poorten van de vier stijgende trappen zijn versierd met draken, leeuwen en tropische planten. Van het ‘aardse’ niveau en de reïncarnaties van de Boeddha, dat in zes vierkante plateaus is vormgegeven en van deze eerste plateaus stijgt u langzaam naar het spirituele niveau, dat in drie cirkelvormige plateaus loopt. De grote stupa op de top is het symbool van het ‘Nirvana’ ook wel vertaald als: ‘het paradijs’, of ‘uitgeblust, onbeweeglijk’ omdat men de waarheid van het leven kent en niet langer begeert en lijdt.

Fietsen door op het Javaans platteland. Na het bezoek aan de Borobudur gaan jullie twee uur heerlijk fietsen door de buitenwijken van de tempel en Yogyakarta. De groene rijstvelden, kleine dorpjes, allerlei tropische planten, bomen en fruit, je ziet het en ruikt het vanaf de fiets. In het dorp Klipoh stop je bij enkele ateliers van oude ambachten als pottenbakkers en een kleine dorpsbakkerij van tempeh. Daarna bezoek je een traditionele Javaanse markt.

De chauffeur brengt u aan het einde van de dag naar het hotel in Yogya waar u verblijft op basis van logies & ontbijt.

Dag 4 De schoonheid van de historische stad komt tot zijn recht bij een bezoek aan het Sultan Paleis: Kraton en de Prambanan. Yogya was Java’s hoofdstad van cultureel erfgoed. Eeuwenlang was deze stad een machtscentrum en het thuis van sultans, koningen en prinsen. Het paleis van de sultan dat stamt uit de 18e eeuw, het Kraton is dan ook een bezoek waard. Ook de huidige sultan van deze stad woont in dit paleis. Grote pleinen, paviljoenen en vijvers aaneengesloten middels decoratieve poorten geven een indruk van de sfeer van Indonesië en haar mystiek. Vlakbij ligt ook het waterpaleis en de vogeltjesmarkt. Het water paleis is voorzien van badhuizen en lotusvijvers waar de sultan en zijn harem baden. U bezoekt vandaag ook de Prambanan, de grote Hindoetempel van Yogya. Aansluitend gaat u naar een Wayangpoppen-fabriek. Hier worden de poppen van leer met hand gemaakt en beschilderd. De kunstenaars vertellen over de oude verhalen, de filosofie, de karakters van de poppen. Na de mooie sightseeing van vandaag brengt de chauffeur u weer naar het hotel in Yogya waar u verblijft op basis van logies en ontbijt.

Dag 5

Vanochtend kunt u de gezellige hoofdstraat van Yogya, de Jalan Malioboro afstruinen voor mooie souvenirs in de gezellige sfeer. In de middag om 14.15 uur komt                                    de chauffeur jullie halen en brengt jullie naar de luchthaven van Yogya voor de vlucht naar Bali. De vlucht duurt maar een uur en in Bali is het een uur later. Jullie                                         vliegen met de GA252 om 16.15 uur van Yogya naar Denpasar waar je om 18.40 uur aankomt. De chauffeur haalt je op en brengt je naar het hotel in Sanur.

B A L I
Bali is het eiland van de goden, het eiland van 1.000 tempels. Het eiland Bali is rijk aan cultuur en natuur en waar Indonesië het grootste moslimland ter wereld is, is 90% van de bevolking van Bali hindoe. Bali wordt in vele tijdschriften en boeken geroemd met clichés als: exotisch, verleidelijk en magisch. Wat kunnen wij daar nog aan toevoegen.

Het kleine eiland, slechts 5.600 vierkante kilometer groot, kent een grote diversiteit. In het zuiden ligt het commerciële centrum en vindt u de luchthaven. Daar kunt u in plaatsen als Kuta, Legian en Seminyak uitgaan en uitgebreid shoppen.

Als u richting het noorden reist, worden de contouren zachter, de dorpen kleiner en het landschap steeds groener. Hier ziet u de Balinese cultuur in de pure vorm. U ziet er oude tempels en het kunstenaarsstadje Ubud. In de buurt van Klung Kung varieert het uitzicht van een ruwe kust tot en met het uitzicht op de machtige vulkaan, Mount Agung. Dit is de heilige berg van Bali, daar waar de moedertempel is gevestigd en de goden wonen. De noordelijke regio van Buleleng is de graanschuur van Bali. Daar wordt de rijst geplant en vindt u theeplantages en kruidnagelen. Hier sieren de vulkanen en kratermeren het landschap.

Terwijl het zuiden van Bali erg druk is met ‘vakantiegangers’ en het massatoerisme, is er voor de echte reiziger in het binnenland en in het noorden een landschap te bewonderen dat betoverend is. En op de slopen van de vulkanen waar de goden wonen, liggen de mooiste rijstterrassen van Azië.

Dag 6

Sanur, hotel op basis van logies en ontbijt.

Dag 7

Sanur, hotel op basis van logies en ontbijt.

Kecak Dans en Seafood Grilled Diner Jimbaran strand

In de middag om 15.00 uur brengt de chauffeur jullie naar de Uluwatu tempel, de tempel aan de zuidelijkste punt van Bali. De tempels ligt op een uitstekende rots en te midden van een groene heuvel. In de zee ziet u vanaf een afstand grote zeeschildpadden zwemmen. Op deze plaats is de zonsondergang spectaculair. Gedurende de zonsondergang woont u de beroemde kecak-dans bij. Deze heilige dans symboliseert het verhaal van het Ramayana. Prins Rama verliest zijn prinses Sita die is ontvoerd door de kwade koning van Lanka. Het apenleger van Hanuman komt Rama te hulp en redt Sita. Een troep van 150 mannen dient als koor en beelden de apen uit. Een indrukwekkende dans op een heel bijzondere plek.  De Uluwatu Tempel ligt 70 meter boven de zee. Aansluitend brengt de chauffeur u naar Jimbaran, waar u op het strand tijdens een mooie zonsondergang geniet van een gegrild seafood-diner op het strand. Na het diner brengt de chauffeur u naar uw hotel in Sanur.

Dag 8

Sanur, vrije dag aan zee. Hotel op basis van logies en ontbijt.

Dag 9

Vandaag haalt de chauffeur u op en gaat u naar het platteland van Bali, de bergen in.

De route naar het noorden van Bali tussen de vulkanen, leidt door het binnenland en langsvele verschillende vergezichten. Het is een lange dag want een trip in Bali de bergen in gaat over kleine weggetjes. Dan stopt u bij een zilveratelier waar u traditionele stijl Indonesische sieraden kunt kopen, maar ook moderne sieraden. De winkel heet Budi Silver en is bekend in heel Bali. Dan ga je naar de mooiste rijstvelden van Bali in Jatiluwi en hier drink je een heerlijke koffie Kopi Luwak, die in Dubai wel EUR 120 voor een kopje kost! Dus zeker uitproberen. Vraag ook meteen even waarom die koffie zo duur is. Dan rijden jullie langs de Bratan tempel waar je even stopt voor een mooie foto van de Ulun Danu tempel aan het meer en aansluitend ga je naar Munduk. Dit dorp ligt midden tussen de rijstvelden, kruidnagelen. Hier is geen verlichting ’s avonds, er zijn geen winkels en geen toerisme. Dit is het oude Bali.

Dag 10

Munduk, dag ter vrije besteding. Heerlijk wandelen, een beetje lezen, genieten van de natuur en het uitzicht. Hotel op basis van logies en ontbijt.

Dag 11

Rond 08.00 uur start de natural trekking vandaag. Een schitterende kennismaking met het echte Bali. De lokale gids zal u het mooiste van de natuur van Bali laten zien. In het kleine dorp ziet u de lokale boeren aan het werk op de rijstvelden. Vanaf deze rijstvelden kunt u zo ver kijken dat u de zee in het  noorden ziet liggen. Ook Lovina en Singaradja zijn vanaf deze hoogte te zien. De volgende stop is bij de kruiden, waar de gids u laat zien hoe kruidnagelen, cacao en koffie groeien. Dan wandelt u naar de rivier. De rivier heeft een natuurlijk meertje midden in de mooie   omgeving van noord-Bali. Hier kunt u een verfrissend bad nemen. Daarna gaat u via de bamboe brug terug naar het hotel. In de middag haalt de chauffeur jullie op en brengt jullie naar de kunstenaarsplaats Ubud. In het hotel verblijven jullie op basis van logies en ontbijt.

UBUD
Ubud is het kunstenaarsdorpje in het midden van Bali. In Ubud kunt u allerlei leuke trips maken. Wandelen langs de rijstvelden door authentieke dorpjes rondom Ubud zoals Tanggayuda of Campuhan of fietsen door de rijstvelden en meehelpen met de planters. In het centrum van het dorp kunt u galerieën bezoeken en verschillende musea. Als u van schilderkunst houdt, is het Neka Museum een aanrader en loop er zeker binnen bij de afdeling ‘Krissen’. In Ubud kunt winkelen, de lokale markt bezoeken, yogalessen nemen, kookles nemen en u laten verwennen met een massage.

In de stad is het een aanrader om het koninklijk paleis te bezoeken ‘Puri Saren’ of een traditionele dansvoorstelling in het paleis mee te maken en het Monkey Forest is een mooie plek om de tempel (Pura Dalem) en haar inwoners te bekijken, een grote familie apen.

Culinaire tip van TRAVELBOUTIQUE: De heerlijkste soto ayam eet je bij Cafe Lotus aan de bloeiende lotussenvijver. Op niveau dineer je bij Locavore: dit restaurant is een van de twintig beste van Azie! Dat moet je beleven.

Voor vertrek krijg je van ons een plattegrond met een fietsroute en de fijnste plekjes van Ubud daarop aangegeven.

Dag 12

Vrije dag in Ubud, hotel op basis van logies en ontbijt.

Dag 13

Fietsen door de kleine dorpjes en rijstvelden Combineer een ontspannen fietstochtje met een prachtige manier om Bali te verkennen buiten de gebaande paden. De chauffeur haalt jullie op bij het hotel in Ubud en brengt jullie naar het dorpje Luwus, vlakbij het stadje Tabanan in de bergen. De gids vertelt jullie over de omgeving en terwijl jullie door het platteland van Bali fietsen zie je het leven zoals het vroeger was. Er is altijd tijd voor een fotostop. Zie de mensen die    op de rijstvelden werken, de vrouwen die de was doen in de rivier. Drink een verse kokosnoot, vers uit de boom geplukt! Aangekomen bij de Bale-Bale (een houten huisje in de natuur) staat een pick nick klaar. Na de lunch brengt de chauffeur jullie naar het hotel in Ubud.

Dag 14

Paleizen en oorspronkelijk dorp van Oost-Bali De chauffeur neemt jullie mee naar het ongerepte oosten van Bali. Hier vind je nog de      groene rijstterrassen, vergezichten met akkers en vulkanen en oude tempelcomplexen. Je     stopt eerst bij het Kertagosa, dat vroeger het paleis van justitie was voor de regio Klung-Kung. De Nederlanders hebben er in 1908 oorlog gevoerd tegen de koning    omdat hij zich niet wilde onderwerpen en zijn Hindoeïstische geloofsrituelen wilde stopzetten. Daarna bezoek je het dorp Sidemen en wandelt door de rijstvelden en      langs    de kleine markt. Rijden in deze omgeving is een lust voor het oog, met de kleine huisjes in de rijstvelden, de palmbomen en de eenvoudige dorpjes. Daarna bezoek je het   traditionele dorp Tenganan, waar je leert over de klassieke indeling van een dorp in Bali, waar alles (inclusief alle kamers van een huis) een vaste plek hebben. Anders inrichten brengt ongeluk! Daarna bezoek je de tempel van Tirta Gangga, een waterpaleis gebouwd door de koning die gek is op waterpartijen en vijvers. Na deze mooie dag brengt de chauffeur je terug naar het hotel in Ubud waar je verblijft op basis van logies en ontbijt.

Dag 15

Ubud, hotel op basis van logies en ontbijt.

Dag 16

Vandaag haalt de chauffeur u op tussen 10.30 en 11.00 uur voor de rit naar de haven van Bali aan de oostkust, Padangbai. Hier staat de fast boat voor jullie klaar die om 13.00 uur vertrekt en om 14.15 uur aankomt. Riemen vast en de speedboot vertrekt richting Lombok. Na ongeveer een uur varen komt u aan bij   Gili Trawangan, het grootste eiland van de drie Gili’s. Hier is geen steiger of haven. U springt van boord, neemt uw koffer of tas aan en loopt het strand op. Daar kunt u een paardenkarretje aanhouden om u naar uw hotel te laten brengen. U verblijft in het hotel op basis van logies en ontbijt.

G I L I – E I L A N D E N
Wit poederstrand en wit koraal. Het water kleurt turkooizen en u zwemt mee met een zeeschildpad. Hij gaat langzaam en kijkt u met een oog aan.

Zandpaden langs het strand dienen als fietspad. En het belangrijkste: de stilte. Op de Gili eilanden is geen gemotoriseerd vervoer. Na een stukje fietsen bestelt u een heerlijk glas wijn en een gegrilde kreeft. Bij ieder restaurant zijn er strandstoelen en krijgt u een handdoek aangereikt. Kunt u even een verfrissende duik nemen. Met uw voeten in het warme zand wandelt u terug naar uw stoel. Loungemuziek wisselt af met reggae. Wie hier kwam voor een week, bleef vaak een maand. De ultieme plek voor ontspanning.

Culinaire tip van TRAVELBOUTIQUE: Aan de zee zijn er vele goede restaurants, als Beach House, Scallywags Seafood Bar & Grill en de Trattoria Cucina Italiana, met vele soorten pizza’s die worden gebakken in een traditionele steenoven.

Dag 17

Gili Trawangan, hotel op basis van logies en ontbijt. Dag ter vrije besteding. Ter plaatse kunt u diverse snorkelexcursies boeken. Boekt u die tour waarbij u een bezoek brengt aan de koraalriffen waar de reuzenschildpadden verblijven, en zwem naast deze zeer mooie en bijzondere dieren.

Dag 18

Gili Trawangan, hotel op basis van logies en ontbijt. Dag ter vrije besteding.

Dag 19

Na het ontbijt wandelt u naar het kantoor van de speedboat-organisatie waar u om 10.30 uur moet melden met uw bagage voor de vaart met de fastboat naar de haven van Serangan. De boot vertrekt om 11.45 uur en komt om 14.00 uur in Bali aan. Van daaruit gaat u met de chauffeur van de speedboat company naar uw hotel in Seminyak waar u verblijft op basis van logies en ontbijt.

Dag 20

Seminyak, hotel op basis van logies en ontbijt. (U kunt hier genieten van het strand,         winkelen, fietsen of met de taxi een bezoek brengen aan de Tanah Lot tempel bij zonsondergang.)

Seminyak
Het hippe Seminyak is het shopping- en restaurant-mekka van Bali. Seminyak kent veel boutiques met dames- en herenmode en prachtige winkels voor interieurinrichting. Er zijn vele hippe restaurants en beach clubs waar u met een cocktail in de hand van de zonsondergang kunt genieten. Voor u vertrekt krijgt u van ons de Shopping List voor de beste adressen om te winkelen en de culinaire lijst met fijne restaurants, waaronder MamaSan en Sarong en natuurlijk de lounge clubs KuDeTa, PotatoHead of ‘W’ (spreek uit als: ‘double u’).

Dag 21

Seminyak, hotel op basis van logies en ontbijt. Dag ter vrije besteding. Gaat u naar het     loungestrand van KuDeTa, een massage nemen of laat u zich verwennen met een    spabehandeling? Voor de dames: als aandenken aan Bali laat je manicuren op het strand    van Seminyak en de nagels lakken met frangipani bloemetjes er op…

Dag 22

De chauffeur haalt u op om 17.00 uur en brengt u naar de luchthaven van Denpasar voor de vlucht naar Amsterdam. Vraag het hotel om een late check out (altijd een gunst, afhankelijk van de capaciteit). Je kunt de hele dag gebruik maken van de faciliteiten van het hotel en het strand en douchen in het hotel, vraag even een kamer om je voor de vlucht op te frissen. Jullie vliegen met Singapore Airlines SQ947 die om 20.00 uur vertrekt uit Bali en om 22.40 uur aankomt in Singapore.

Aangekomen in Singapore neem je de vlucht SQ324 van Singapore naar Amsterdam die om 23.55 vertrekt.

Dag 23

Aankomst in Amsterdam om 07.15 uur. Einde van de reis.

PRIJS

De prijs van deze reis is EUR 1.650 per persoon in het laagseizoen. Het ticket Amsterdam-Singapore-Yogyakarta/Denpasar-Amsterdam met Singapore Airlines boekten wij in het laagseizoen voor EUR 700 per persoon.

De bijkomende kosten zijn: Boekingskosten tickets EUR 25 en Ticketverzekering EUR 10 per persoon.

HOTELS

Plaats Hotelnaam
Yogyakarta Duta Garden Hotel garden kamer
Sanur Swiss BelREsort Resort Watu Jimbar deluxe jacuzzi kamer 4*
Munduk Puri Lumbung Cottages standard cottage
Ubud D Balukan Boutique Resort Ubud deluxe kamer
Gili Trawangan Aston Sunset Beach Resort Gili Trawangan 3* superior kamer
Seminyak Tonys Villa Bali 3* Deluxe Pool View kamer

Wil je liever een upgrade naar viersterren hotels? Dan raad ik in Yogya The Phoenix aan, in Sanur Segara Village of Sudamala Hotel, in Munduk het Munduk Moding Plantation Lodge met een infitiny pool, in Ubud Kayane Yangloni (jouw eigen huis in de rijstvelden) of een Suite in Komaneka at Bisma Hotel, in Gili Trawangan Villa Ombak in een rijsthuisje of de Pearl of Trawangan. Hou je van rust dan raden we aan op Gili Meno te boeken het Karma Reef Resort aan een schitterend wit strand.

Wil je liever vijfsterren hotels? Dan boeken we voor jou in Magelang het Mesastila hotel, in Sanur The Fairmont, in Ubud het Four Seasons of het Ritz Mandapa, in de Gili eilanden een hele fijne villa, in Seminyak het Anantara of een ander mooi luxe hotel aan zee.