Deze reis is een reis door de mooiste plekjes van Bhutan, tijdens het Festival Seizoen Tsechu in Paro of Thimphu of daarbuiten.
Dag 1
Vandaag vertrek je met de vlucht van Amsterdam naar Delhi. Eenmaal aan boord lees je eindelijk dat boek waar je nooit aan toe kwam of kijk je heerlijk de nieuwste films aan boord.
Dag 2
Aangekomen in Delhi staat de chauffeur op jullie te wachten. Hij brengt jullie naar het hotel in Delhi waar je overnacht inclusief ontbijt. Optioneel plannen we een leuke stadtrip door deze stad vol mooie monumenten als de Tombe van Hamayun, het Lodhi Park, de oude binnenstad.
Dag 3
Op naar Bhutan: Paro
Al vroeg vertrekt het vliegtuig van Delhi naar Paro. Dus de chauffeur komt jullie zeer vroeg halen en brengt je naar de luchthaven van Delhi die enkele jaren geleden volledig vernieuwd is en zich mag rekenen tot een van de meest moderne airports van Azie. De vlucht naar Paro in Bhutan is een magische vlucht met onvergetelijke uitzichten. Hopelijk is het helder en zie je de Mount Everest boven de wolken uitkomen. Aangekomen in Paro staat de chauffeur en gids voor jullie klaar. Zij zijn het team dat jullie de mooiste plekken van Bhutan gaan laten zien. De gids heet Dorji en de chauffeur heet Pema. Dorji is uiteraard geboren in Bhutan en weet alles van de geschiedenis, cultuur, gebruiken, economie, ach je kunt hem eigenlijk alles vragen. Dat maakt reizen met hem zo uniek. Als eerste gaan jullie naar het hotel in Paro voor een korte stop, je kunt even een kop thee of koffiedrinken of iets eten in het hotel. Daarna gaan jullie de eerste mooie plekjes van Paro bekijken.
Vandaag bezoek je het Museum van Paro. Dit kleine museum ligt op een heuvel die mooi uitkijkt over het stadje Paro. Hier wonen slechts mensen. Kun je je voorstellen, dat dit stadje het vliegveld heeft: Paro International Airport. Paro heeft verschillende heilige plekken en oude, sfeervolle gebouwen.
In musea, tempels, bij afbeeldingen van Boeddha’s, heiligen
Dag 4
Paro Tsechu Festival en het Fort de Rinpu Dzong
Vandaag is de dag van kleur en dans, van magie: de black-hat-dance, de maskerdansen, de gekke clowns met hun fallussen, de Buhtaanse mensen in hun allermooiste outfit. Als het meezit, lukt het nog op tijd om een plekje te vinden op de tribune en zit je tussen de lokale mensen die smullen van momo’s (Nepalese snacks) met hete chilisaus. De hele ochtend kun je de dansen bekijken van het Tsechu Festival. De clowns leggen de betekenis uit van deze symbolische dansen. Soms komen ook de koning en koningin van Bhutan kijken. De koning zit dan liever niet in de VIP-loge met het goud-gelen dakje, maar tussen de mensen.
Kijk aan de overkant, op het dak staan monniken te toeteren met grote lange Dungs, de lange Tibetaanse trompetten. De klank wordt gebruikt als stem van kwade goden. Tussendoor hoor je klankschalen en allerlei muziek.
De lokale mensen komen allemaal naar het festival, liefst zo vaak en lang mogelijk en iedere dag. De laatste dag is de meest magische dag. Dan wordt de Thongdrel, een groot geborduurd doek met een Thanka, een schildering van de Guru uitgerold. De legende zegt dat iedereen die het ziet, van zijn zonden verlost is. Vaak is deze ceremonie op een nachtelijk tijdstip, gekozen op een ‘auspicious’ moment, een magisch moment volgens onze gids Dorji. De onthulling vindt plaats in de dzong. Een Thongdrel is een hoogstandje van Boeddhistische kunst en is te zien in de nacht van de vierde festivaldag.
In de middag wandel je terug via de Rinpung Dzong die je zeker ook wil bezoeken.
Rinpung Dzong: dit mooie, oude fort ligt niet voor niks op deze hogere, strategische plek. Uiteraard biedt het mooi uitzocht over de vallei, het dient ook als bescherming tegen invallen uit Tibet in het verleden. Ja, ook Boeddhisten probeerden hun land uit te breiden.
Oudste tempel van Paro is de Kyichu Lakhang, die dateert uit het oude koninkrijk, van de 7e eeuw. Hier bouwde de Tibetaanse heilige een tempel, waar de koningin moeder een tweede tempeltje aan toevoegde. Mooie gebedswielen staan achter de tempel.
Na deze onvergetelijke dag brengt de chauffeur jullie terug naar het hotel. Voor de reiziger die er geen genoeg van kan krijgen, is het ook mogelijk in een lokaal restaurant te lunchen en het festival ook ’s middags langer te bezoeken. De hele indeling van de dag is open en bespreek je met de gids.
Dag 5
Naar de hoofdstad Thimphu
Na het ontbijt vertrek je naar de hoofdstad Thimpu. Het is ongeveer 55 km rijden en de chauffeur doet er 1,5 uur over. Het is een mooie route met een paar bijzondere stops.
De eerste is de stop bij het punt waar de Thimphu en Paro rivier samenkomen bij Chuzom. Er staat een Nepalese, Tibetaanse en Butanese pagode en deze wordt ook vereerd door de lokale mensen. Hier is ook een toilet mocht je een stop moeten maken.
Net voor de rivieren zie je links hoog op de bergrug de Tchogang Lhakhang, de tempel van het excellente paard. Het is een prive-tempel, gebouwd in de 15e eeuw. De legende zegt dat Balaha hier verscheen, het excellente paard, dat een manifestatie is van Chenrezig, de Boeddha van Compassie.
Thimphu is de hoofdstad van Bhutan en heeft 100.000 inwoners. Niet veel voor een grote stad en het is de enige hoofdstad in de wereld zonder stoplichten. In het centrum was een verkeersregelaar, die vervangen werd door stoplichten. Dat leidde tot zo veel misverstanden, dat hij nu weer op zijn post staat!
De Nationale Bibiliotheek huisvest een enorme collectie Boeddhistische literatuur, enkele boeken zijn honderden jaren oud.
Het Volkenkundig – en Textiel Museum laat de geschiedenis van de folklore en kleding van Bhutan zien, die nog steeds in de praktijk wordt gebracht. De lokale mannen en vrouwen gaan nog steeds gekleed in hun kira. Een kira kost 2 tot 3 maanden om te weven, 8 uur per dag en een van goede kwaliteit kost al snel USD 8.000 tot USD 12.000.
In Bhutan koop je heerlijke dikke sjawls van jakwol, baby-jakwol (extra zacht), pashmina’s en schaapswollen kleding, vesten en sjawls.
In de middag bezoek je twee beroemde plekken in de stad. De Trashicho Dzong is het kasteel uit de Middeleeuwen en hier zetelt de Koning, de regering en de Chief Abbot, de hoogste abt of priester. In het gebouw zijn kapellen, tempels en altaren te vinden.
Dit bezoek kun je ook overslaan en kiezen voor een bezoek aan het grootste Boeddhabeeld van Bhutan en Azie: de grote gouden Buddha. Deze kostte miljoenen en werd gespronsord door andere Boeddhistische landen als Singapore en Korea. Deze Boeddha heeft een derde oog van een derde oog van goud en 1.000 diamanten.
Hij is gebouwd ter ere van de zestigste verjaardag van de koning. Het beeld is gemaakt van brons en verguld. Er omheen staan Dakini’s. verlichte vrouwen. Boeddha’s derde oog is gemaakt van duizend diamanten die samen 11 miljoen dollar kostten. Het beeld kostte totaal 100 miljoen om te bouwen. Het is gemaakt door een Chinese fabrikant en je ziet er Indiase bouwvakkers de trappen maken.
Daarna bezoek je de bij de lokale mensen geliefde National Memorial Chorten. Deze stupa is gebouwd in opdracht van de derde koning, de grondlegger van het moderne Bhutan, ter ere van wereldvrede en toekomstig geluk en voorspoed voor iedereen. De stupa was klaar in 1974, net na de koning plotseling stierf in 1972.
Daarna slenter je langs de lange winkelstraat met kleine kraampjes met souvenirs van Bhutan. De locale winkeltjes verkopen de bekende maskers, koelkastmagneten, stoffen en tassen, armbandjes en houtsnijwerk.
Daarna keren jullie terug naar het hotel.
Dag 6
Van Thimphu naar Phunakha
Na het ontbijt in het hotel in Thimphu brengt de chauffeur jullie naar de volgende plek: Phunakha. Het is ongeveer 75 kilometer ver en 3 uur rijden. Bij vertrek stop je eerst voor een bezoek aan Changangkha Lhakhang, een tempel en fort en monnikenschool op de heuvel in Thimphu, gebouwd in de 12e eeuw. Hier staat een groot beeld van de Boeddha met 11 hoofden en van hieruit heb je mooi uitzicht over de vallei waar Thimphu in ligt.
Dan rijd je naar het hoge punt, de Dochu La pas, met de bergtoppen in de verte. De pas is 3.088 meter hoog en er is een monument ter herdenking aan de oorlog op de grens. In de verte zie je de bergtoppen van meer dan 7.000 meter hoog. Het monument van 108 stupas is een herinnering aan de overwinning op de opstandelingen uit de regio Assam in India die problemen veroorzaakten in Bhutan. Toen dat niet in vrede opgelost kon worden, besloot het leger in te grijpen. Zij vochten met 6.000 militairen tegen 3.000 opstandelingen die in India en Bhutan niet geaccepteerd werden. Er kwamen 34 Bhutanese om en 160 opstandelingen. De koningin heeft ter ere van de overwinning deze tempels laten bouwen.
Langzaam wordt het warmer… en lager! Phunakha ligt op 1.400 meter hoog en dat merk je meteen aan de lucht die je inademt en de zon, die schijnt hier nog beter. Vroeger was dit de hoofdstad en er wonen 20.000 mensen. Wat een mooi dorp. De blauw-witte rivier lijkt wel van edelsteen gemaakt, de bloemen bloeien en de ene blik is nog mooier dan de volgende.
Hier heerst een tropisch klimaat en groeien bamboe en in de zomer orhideeen. In de vallei, langs de mannelijke en de vrouwelijke rivier groeien veel gewassen. Hier woont de Chief Abbot in de winter, als het in Thimphu sneeuwt en erg koud is.
Je checkt in bij het hotel in Phunakha.
Dag 7
Phunakha
Deze dag wordt een hele bijzondere. De uitzichten hier zijn zo uniek, de vergezichten naar de bergen, de wandeling die je gaat maken. Onvergetelijke plek.
In de ochtend ga je kennismaken met het dorp Phunakha. Dat doen we dit keer een klein stukje met de auto van het hotel naar beneden, naar de rijstvelden. Daar ga je met je gids de weilanden in, langs de kleine lokale huizen wandelen. De lokale mensen stoken illegale arak, sterke drank. Dan wandel je door de natuur naar de Chimi Lakhang tempel. Dit is de tempel van de ‘Divine Madman’, de goddelijke gek. Het staat ook bekend als de tempel van vruchtbaarheid. Het pad leidt naar een mooie tempel, met grote gebedswielen. Als je geluk hebt zijn de monniken mantra’s aan het zingen. Luister en bewonder. In de tempel mag je niet fotograferen. Met volle maan komen de lokale koppels met hun pasgeboren kindjes om de lama’s te vragen hen een gepaste naam te geven. De heilige man Drukpa Kinley vertelde over het Boeddhisme op een hele gekke manier. Hij maakte het klooster belanchelijk, maakte grappen over de hoofd abt, in Bhutan ondenkbaar! Hij maakte grappen over de koning en zong vieze liedjes en maakte seksistische grappen. Vandaar dat er op de weg naar deze tempel heel wat plaatjes van fallussen op de muur staan, die je overigens in Bhutan op veel huizen ziet. Deze man brengt namelijk ook geluk.
Na deze mooie wandeling ga je lunchen in het hotel.
Daarna bezoek je een van de mooiste Dzongs van het land: de Phunakha Dzong. Op het kruispunt waar de Mo en de Pho Chhu rivier mengen, staat een klooster dat zo uniek is van kleuren, architectuur en vormen dat je je blijft verbazen. De monniken wonen hier en het is er druk met meditaties en lessen in Boeddhisme. De Dzong is vier keer door brand getroffen helaas, maar wel gerestaureerd. En er heeft een aardbeving plaatsgevonden. De huidige koning is er getrouwd met de koninging. Dat snappen we, moet je kijken hoe mooi deze tempel is.
Overnachting in Phunakha.
Dag 8
Terug van Phunakha naar Paro
Zodra je terug bent in Paro, kun je de plekjes bezoeken waar je eerder niet aan toe kwam, zoals het Museum, de oude tempel en de Dzong. Als je die al bezocht hebt, kun je vandaag heerlijk relaxen bij het hotel. Wat eten, wandelen door de mooie omgeving en een boek lezen. Of even zwemmen als het hotel een zwembad heeft.
Dag 9
Trekking naar de Taktsang Tiger Nest Tempel
Deze dag is voor Bhutanezen een pelgrimage. Deze tempel bezoek je een keer in je leven. De reis er heen is ook belangrijk. Je wandelt gemiddeld vier tot zes uur, grotendeels berg op. Er is geen pad, geen trap, geen stenen.
Na een vroeg ontbijt start je (starttijd is in overleg met de gids: hoe eerder je gaat (0600 uur) hoe rustiger en koeler het is. Ben je geen ochtendmens en heb jij slaap nodig? Dan start je om 09.00 uur.
De Taktsang Tijgernest Tempel is een van de meest beroemde en indrukwekkende tempels van Bhutan, want deze ligt op 3.100 meter hoogte tegen een rotswand aan. Paro ligt op 2.300 meter hoog. Je start aan de voet van de berg. Daar staan paarden klaar, aen als je wilt kun je de het eerst uur het wandelen vervangen voor een paardje. Die brengt je dan tot het cafetaria. Lopend doe je er een uur tot anderhalf uur over. Het is geen race, ieder loopt in zijn eigen tempo. Neem crackers en chocolade mee en flesjes water natuurlijk. Wil je op het paard, dan betaal je dat ter plaatse. Er lopen meestal vijf paarden in een groep en er is een begeleider bij.
Zorg voor schoenen met een goed profiel, een sneaker of een wandelschoen is prima. Draag kleding in laagjes, zoals altijd hier, en liefst een windjack. In de middag is de wind soms fris, zeker als je omhoog gaat.
Guru Rinpoche kwam naar dit klooster op de rug van een tijgerin. Hij besloot in dit klooster te mediteren en verbleef er een lange tijd. De tempel is gebouwd in 1692. Het is een zeer heilige plaats en werd bezocht door vele monniken, lama’s en hoge priesters van Bhutan. Op 19 april 1998 was er onverwacht een hele grote brand in de tempel die de structuur ernstig heeft aangetast. De monniken in samenwerking met lokale mensen hebben de tempel hersteld. Dorji, jullie gids, heeft meegeholpen met de renovatie. Je moet je voorstellen hoe zwaar het is om hout, metaal, verf en allerlei bouwmaterialen omhoog te sjouwen deze enorme berg op.
De tempel kun je op 3 plekken goed zien. De eerste klim is naar het cafetaria. Dit is ongeveer 1-1,5 uur. Daar staat koffie en thee met crackers klaar. De volgende klim is naar het ‘Viewpoint’, dan ben je op gelijke hoogte met de tempel die je in de verte ziet liggen. Als je de tempel wil bezoeken, moet je nog 100 meter naar beneden met trappen in de rotswand en dan nog 100 treden omhoog. Hier doe je een half uur over.
Aangekomen in de tempel mag je twee hele mooi ruimtes bezoeken (schoenen uit uiteraard). Een van de tempels is die waar de monniken in een kleine nis zaten te mediteren. Deze nis wordt een keer per jaar bij een speciale ceremonie geopend. In het raam zit hier vaak een monnik te mediteren en heilige geschriften te lezen. Er zijn mooie schilderingen van Boeddha, Padmashabhava en de tijgerin (een reincarnatie van zijn vrouw).
De tweede tempel is een donkere ruimte met mooie beschilderingen. Ook ligt er een stupa met de as van een van de hoofdlama’s. Er is een kleine trap naar beneden naar ook een nis om te mediteren voor de heiligen.
Na deze unieke, onvergetelijke bezoekjes is het tijd om terug te keren. Onderschat de terugweg niet. Eerst ga je de trappen naar beneden, maar dan moet je weer omhoog. Veel mensen vinden dit de zwaarste tredes van de hele trekking. Dan kom je terug op het viewpoint en loop je in langzaam tempo omlaag. Dat gaat natuurlijk sneller dan omhoog. Kijk toch uit met lopen, voor de enkels en knieen want die zijn snel verzwikt op een bergpad zoals dit.
Aangekomen in het hotel ga je lekker rusten en dineren.
! Belangrijk: de meeste reizigers geven snel op bij deze wandeling, het is ook een zware trekking. Degene die wel blijven lopen, halen het cafetaria, al dan niet per paard. Degenen die een goede conditie hebben, lopen tot het viewpoint en maken daar de laatse foto. Alleen een zeer klein percentage van bezoekers loopt daadwerkelijk tot de tempel.
Dag 10
De chauffeur en gids, Pema en Dorji, brengen jullie naar de airport van Bhutan, Paro International Airport, voor de vlucht naar Delhi. Als er voldoende overstaptijd is, boeken we dezelfde dag de vlucht naar Amsterdam. Als dat niet zo is, raden we een overnachting aan in Delhi. Mocht de vlucht van Druk Air namelijk vertraagd zijn of geannuleerd, dan mis je anders de internationale aansluiting. Omdat deze niet in een ticket geboekt staan, vervalt dan je ticket. Je vliegt direct of met een tussenstop naar Amsterdam.
Aankomst in Amsterdam.
Einde van de reis.
DE PRIJS
De prijs van deze reis is afhankelijk van de hotelklasse waar je in overnacht.
Bij deze reis kies je voor eenvoudige, lokale hotels.
Plaats | 2-3 Sterren Hotel |
Paro | The Village Lodge/Tiger Nest Resort/Hotel Olanthang/Dewachen Resort |
Thimphu | Hotel Jumolhari/Hotel Kisa/Hotel Wangchuk |
Phunakha | Meri Puensum Resort/Hotel Zangtho Pelri/ |
Verzorging | Volpension, ontbijt, lunch en diner (lunch in hotel of in leuke restaurants onderweg in de vorm van buffet) |
Extra inbegrepen | Auto met chauffeur, Engelssprekende gids, alle excursies, entreegelden. |
Prijs van de totale reis, dus inclusief hotel, alle maaltijden, excursies, transport, entreegelden, gids.
In het laagseizoen: EUR 2.000 per persoon.
In het hoogseizoen: EUR 2.300 per persoon.
Bij drie personen is er een korting voor de derde persoon van EUR 250.
Laagseizoen: jan, feb, juni, juli, augustus, december.
Hoogseizoen: maart, april, mei, sept, okt, nov.
Extra kosten:
– Retourvlucht Amsterdam- Delhi met Emirates Airlines, KLM, Etihad Airways, Jet Airways (vanaf EUR 594 retour)
– Retourvlucht Delhi-Paro International Airport: EUR 620 in de economy class, EUR 755 is de businessclass.
– 1 overnachting in een hotel in Delhi: wij raden Taj Mahal Hotel aan, Shangri La, The Park of The Lodhi. We bespreken graag de mogelijkheden en tarieven.
– Visum India, double entry, aan te vragen via online E-Visa India, USD 60 per persoon.
– Visum Bhutan EUR 40 per persoon. Regelen wij voor je.
– Fooien, drankjes en souvenirs.
HOTELS
De 2-3 Sterren hotels zijn zeer eenvoudige, verouderde hotels. Sommigen behoren tot de oudste hotels van het land en dateren uit de tijd dat toerisme nog maar net was toegestaan in het land en dienden voor lokale en Indiase toeristen. De kamers zijn dan ook zeer eenvoudig, maar altijd wel netjes en schoon. De badkamers zijn wel erg verouderd en eenvoudig te noemen, meestal niet gerenoveerd sinds de bouw van deze hotels in de jaren 70-80. We adviseren de reiziger die kiest voor eenvoudige hotels daarom dan ook liever te kiezen voor de 3 Sterren Plus hotels.
Foto’s 2-3 Sterren Hotels:
Plaats | 3 Sterren Plus Hotel |
Paro | Raven Nest Resort |
Thimphu | Hotel Ariya |
Phunakha | Kunzang Zhing Resort |
Verzorging | Volpension, ontbijt, lunch en diner (lunch in hotel of in leuke restaurants onderweg in de vorm van buffet) |
Extra inbegrepen | Auto met chauffeur, Engelssprekende gids, alle excursies, entreegelden. |
Prijs van de totale reis, dus inclusief hotel, alle maaltijden, excursies, transport, entreegelden, gids.
In het laagseizoen: EUR 2.500 per persoon.
In het hoogseizoen: EUR 2.800 per persoon.
Bij drie personen is er een korting voor de derde persoon.
Laagseizoen: jan, feb, juni, juli, aug, dec
Hoogseizoen: maart, april, mei, sept, okt, nov.
Extra kosten:
– Retourvlucht Amsterdam- Delhi met Emirates Airlines, KLM, Etihad Airways, Jet Airways (vanaf EUR 594 retour)
– Retourvlucht Delhi-Paro International Airport: EUR 620 in de economy class, EUR 755 is de businessclass.
– 1 overnachting in een hotel in Delhi: wij raden Taj Mahal Hotel aan, Shangri La, The Park of The Lodhi. We bespreken graag de mogelijkheden en tarieven.
– Visum Bhutan EUR 40 per persoon (regelen wij bij de reis)
– Fooien, drankjes en souvenirs.
HOTELS
De 3 Sterren Plus hotels zijn nette, eenvoudige, soms zelfs iets modernere hotels in Bhutan. Ze zijn altijd kleinschalig, maar hebben wel iets meer faciliteiten en een modernere uitstraling. Foto’s hotels: