Ken je hem nog? De ultieme reiziger, die man die echt overal zijn tanden in zet?

Soms dacht ik: nee toch? Dat ga je toch niet serieus opeten? En dan nam hij een paar happen en hij sloeberde zo weer een exotisch gerecht met de meest gekke ingewanden naar binnen. Ik zou het zelf niet doen, maar kan het wel bewonderen. Het avontuur van eten op reis.

In Vietnam heb ik het dus gedaan. Alles besteld, geproefd, geprobeerd. Het kan hier ook, laat ik voorop stellen dat het een super schoon land is.

De Pho, de bekende noodle soep. Daar kun je niet omheen. Het begint al bij het ontbijt, want dit eet de Vietnamees ‘s ochtends vroeg. Je kunt de soep met bief of kip bestellen en op verzoek ook vegetarisch maar dat laatste hoort niet zo. Je moet van kruiden houden, de want je ruikt de uitjes, koriander en ‘speculaaskruiden’ over de bouillon heen. Hartig, verstekend, zeker voor als het koud is.

De vele soorten heerlijke crackers bij de borrel zijn altijd vers. Kroepoek kenden we al, nu krijgen we allerlei crackers met sesamzaadjes, en een met bamboe. We eten bamboe, hartige en stevige vezel! Nooit eerder op maar erg lekker. Met een pittig dipsausje natuurlijk.

Als je een broodje Banh Mi eet, ben je gewaarschuwd. Het is een heerlijk knapperig Franse baguette (het brood is hier sowieso heerlijk) met vers gemarineerd en gegrilde plakjes varkensvlees en paté. Daarbij wortel julienne gesneden, sla en komkommer, wat verse koriander. Het is vettig en gekruid, je ruikt het nog dagen om je heen. Zelfs als je doucht.

De Lotusbloem is hier heilig en wordt volop gegeten. In juni/juli staan ze in bloei en rondom Hanoi kun je de velden dan bewonderen. Lotus stengels gaan in de wok, lotus zaadjes in de soep, Lotus thee, ja ze eten alles van de bloem en de plant. En die lotussoep is een fijne zachte heldere bouillon, helemaal lekker. Yes, ook gegeten.

Koude jasmijnthee met honing is een verfrissende binnenkomer bij IC Peninsula Sun Hotel in Da Nang.

De blauwe thee van de Butterfly Pea tea is mijn lievelings! Gemaakt van de blauwe bloemen van de erwt plant. Banyan Tree Lang Co resort neemt je mee op een culinaire verrassingstrip. De ober adviseert de blauwe thee te drinken met een beetje verse honing. Nu wordt mijn thee licht paars. En wat een verfijnde smaak.

Een andere nieuwe liefde is de kimchi soep. Traditioneel een gerecht uit Korea en dankzij de vele vrolijke Koreaanse toeristen die hier komen, ook verkrijgbaar in Vietnam. Een hartige soep met uien en de gefermenteerde kimchi, je krijgt een stoot energie van de heerlijke Koreaanse pepertjes. 

De wrappers met garnalen waren heerlijk. Crunchy, met groenten en altijd een lekker dipsausje erbij. Deze koop je vooral bij street food stalletjes. De wrapper zelf is van dat doorzichtige verse witte rijstmeel gemaakt.

De koffie is ook een ‘ding’ in Vietnam. Hier drink je namelijk koffie van lokale vers geroosterde koffiebonen. Inmiddels is, in navolging van buren Zuid-Korea en Japan er een heuse Iced Coffee cultuur. De aller aller lekkerste is de Coco Dream Coffee. Het is een Iced Coffee met black vietnamese coffee, coconut cream, crushed ice, gecondenseerde melk. En als je er eentje op hebt… wil je nooit meer iets anders.

Maar het lekkerst zijn toch de kwallensalade, de mangosalade en de inktvissalade. Delicaat, verfijnd en fris zeker op een warme dag. De kwallensalade. Wie had dat ooit gedacht te eten. En het is echt lekker. Ik at het aan boord van de prachtige Bhaya Cruise in de Halong Bay. 

Toen ik Raja Ampat een zeeschildpad een kwal op zag eten, dacht ik, wat een viezerik. 

Maar die schildpadden zijn dus zo gek nog niet…

Ja, Vietnam is zeker een culinaire topbestemming in onze Collectie. 

#travel #vietnam #adventure #authentic #luxury #sustainable #wellbeing

Over de auteur

Zout in je haren, zand tussen je tenen. Liefst poederwit zand, zoals in de Malediven, de Filipijnen of Bora-Bora. De zoete smaak van een sterke cappuccino op je lippen. Of een Italiaanse rode wijn, graag uit Sorrento, die heeft Debby het liefst. Compleet eiland verslaafd en graag op reis met haar dikke Rimowa-koffer vol mooie jurkjes, shortjes, een paar bikini’s, slippers een professionele snorkel. Digital Nomad, want werken doet ze in de Himalaya in Bhutan en in Bali aan zee. Als ze geen reizen aan het boeken is voor haar klanten, is ze weer nieuwe bestemmingen aan het ontdekken. Thuis in Nederland geniet ze met haar ragdoll katjes van de Deep Tropical House Mix of rock muziek. Sinds kort reist haar kleine dochter Lotus-Loveday mee. Haar man Hans draagt dan de koffers. Trips van Debby
  • Bezocht: 39 landen
  • Afstand: 1.100.000 km
  • Vertraging: 4 keer
  • Koffer kwijt: 0 keer
  • Upgrades: 6 keer
  • Foto's: 120.000
  • Hoogste punt: BHUTAN 3200M, TIBET 4300M, QUITO 4350M
  • Aantal airlines: 50
  • Aantal stops: SINGAPORE: 38X, INDONESIE: 24X