De Bucketlist bestemming van vele reizigers: Galapagos eilanden. Wij zetten de 7 voordelen van een cruise voor jou op een rij.

In dit blog zetten beschrijven we onze ontdekkingen en nemen we je mee naar de mooiste plekjes. Ook adviseren we je over de mooiste eilanden om zo veel mogelijk uit je reis te halen en geven we aan welke schepen het beste zijn.

De Galapagos eilanden- een unieke bestemming op deze planeet

De Galapagos eilanden zijn waarschijnlijk een van de meest unieke, pure, mooiste eilanden als bestemming voor natuurliefhebbers op onze planeet. Waar liggen ze ook al weer? Er zijn geen directe vluchten naar Galapagos. Je vliegt van Amsterdam naar Ecuador. Daarna vlieg je door naar de Galapagoseilanden, die liggen nog twee uur vliegen verderop in de Zuidelijke Stille Oceaan. We raden je altijd aan een stopover van twee dagen te plannen in Quito, de oude Spaanse binnenstad is zeker een bezoekje waard!

De beroemde Galapagos Archipel van eilanden bestaat uit 13 grotere eilanden en 100 kleine en ligt op 1.000 kilometer van de kust van Ecuador. Vanwege de ligging en het weer woonden er voor 1930 geen mensen op deze eilanden, alleen dieren. Later kwamen er kleine dorpen in Floreana en Santa Cruz. Toen het eiland werd ontdekt door wetenschappers, biologen en natuurliefhebbers, kwam toerisme langzaam op gang.

Waarom zou je met een cruise deze eilanden moeten ontdekken?

Cruise: in de voetsporen van ontdekkingsreizigers

Op een schip reis je in de voetsporen van de ontdekkingsreizigers. De beste manier om de Galapagos te verkennen is per schip of te gaan eilandhoppen. Eilandhoppen is nu eenmaal niet zo origineel, afgezonderd van de massa en avontuurlijk als met een schip van eiland naar eiland. De massatoerist gaat namelijk eilandhoppen.

Onlangs stapten wij aan boord van het jacht Wildaids Passion, waar we acht dagen de Westelijke route van de eilanden vaarden.

Een voorbeeld om aan te tonen wat je ervaart reizend met zo’n schip. Wij stapten op een dag van boord bij het eiland North Seymore. Een zeeleeuwtje draaide slaperig om en we moesten nog uitkijken dat we niet op hem stapten. Zo lief en totaal niet bang. En toen wisten we nog niet dat we daarna honderden vogels zouden gaan spotten, met nestjes vol kuikens! De eerste toeristen die de prachtige wilde dierenkolonies wilden zien, vroegen de lokale vissers hen mee te nemen op de vissersboot. Op dat moment was het niet mogelijk om te overnachten op de eilanden, er waren nog geen hotels of resorts. Ook was er geen vervoer op de eilanden, behalve een enkele tractor van een lokale boer. De vissers namen voor een extra zakcentje de toeristen mee, dat leidde tot onvergetelijk mooie ervaringen en ontmoetingen met de dieren. Dit ondanks dat de boten geen comfort kenden en nauwelijks een degelijk bed aan boord hadden. Maar dat maakte deze reizen wel heerlijk avontuurlijk!

Kortom, met een cruise ontdek je de kleine strandjes, zie je de dieren in hun wilde habitat, zie je geen grote groepen andere toeristen en meer je aan op rustige stranden en baaien waar geen massa komt. Een verademing en het echte reizen.

Je gaat niet met een grote groep mensen in een touringcar met veertig man naar vijf schildpadden staan kijken

Wie gaat eilandhoppen en lokaal een excursie boekt bij een kantoor, krijgt voor USD 100 een excursie met een touringcar naar alleen de zogenaamde ‘highlights’ van de eilanden. Je staat dan met 3 tot 8 touringcars bij dezelfde plek naar enkele dieren te kijken. Touringcars mogen namelijk niet naar de beschermde, stille kustlijnen rijden. Met een cruise meer je juist aan op die ongerepte plekken, stapt in je kleine bootje met maximaal 12 personen en vermijdt de massa.

Je ziet meer dieren tijdens je reis

Een goed cruiseschip, die van een goede rederij en met de juiste (dure) vergunningen, stopt op alle punten waar unieke dieren te zien zijn, van boord. De gids begeleidt een groep van meestal maximaal 10 personen met een klein bootje naar de kust. Zo meer je overal aan waar je de schoonheid van de eilanden op alle manieren kunt zien. Het ene moment wandel je langs een groep zeeleeuwtjes, het ander moment vaar je langs een stel penguins, dan stopt het schip om je grote zeeschildpadden te laten fotograferen in zee. Reis je over land, dan ben je altijd beperkt tot de wegen en routes die er zijn, terwijl je in Galapagos het meeste ziet aan de stranden en de randen van de eilanden. Wij raden aan een programma van 5 of 8 dagen te kiezen.

Zo voeren wij iedere dag in de ochtend en in de middag naar een verschillende plek. Het ene moment wandel je over hete lava en kijk je naar pinguïns, zeeleeuwen, zeeleguanen en in de middag ga je snorkelen en zwem je naast zeeschildpadden, haaien en grote scholen kleurrijke vissen. De variaties van dieren zijn onvoorstelbaar groot.

Cruisen is exclusief en verwennerij: na de trekking in een bubbelbad!

Dat klopt in alle opzichten. Je krijgt heerlijk eten aan boord (volpension en snacks), je hebt een fijne hut om in te relaxen, douchen, slapen. Bij het diner serveert Roberto de ober een verse ceviche (vissoep), sushi of biefstuk. Na het snorkelen staat er een kop hete chocolademelk voor je klaar. Met verse cacao uit Ecuador, zalig!

Aan boord zijn er meestal diverse decks om van het uitzicht te genieten, met medepassagiers te kletsen en te ontspannen in een luxe loungebank. Bij het schip WildAids Passion geef je op tijd aan bij Roberto hoe laat je in het bubbelbad wil, dan laat hij dat voor je vollopen. Na je trekking neem je een heerlijk bad met uitzicht op de ondergaande zon. Wie wil dat nou niet?

 Onze duidelijke favorieten zijn het schip de Passion en de Mary-Anne.

Er zijn veilige, goede schepen beschikbaar met fijne faciliteiten en uitstekende routes

Er zijn vele aanbieders van zeilboten, motorboten en jachten. Onze favorieten zijn Mary Ann en de Wildaids Passion. De reden is dat we er zelf mee hebben gevaren en deze uitstekend zijn qua prijs-kwaliteit verhouding. De gidsen zijn goed, het schip heel comfortabel, de routes met zorg samengesteld en je haalt het beste uit jouw bezoek.

Wij voeren acht dagen aan boord van het Schip WildAids Passion. Dit is een zeer luxe jacht met 10 hutten, mooie decks, alles pas sinds vorig jaar gerenoveerd en vernieuwd. Het andere schip dat wij bij de inspectie ook erg mooi vonden is de Mary Anne, Aida Maria, de Nemo II en de Anahi. Wij raden aan een programma van 5 of 8 dagen te kiezen. Als je korter gaat, zie je eigenlijk te weinig van de verschillende unieke eilanden en hun bewoners.

Online kom je goedkope en dure schepen tegen, lange en korte routes, kleine en grote cruiseschepen. Kijk goed wat je boekt en vraag ons gerust om specifiek advies. Het verschil in kwaliteit is namelijk enorm bij goedkope cruises.

Je combineert Avontuur én Ontspanning

Het voordeel van een cruise is dat je aanhaakt bij het programma als je zin hebt, en na terugkeren van een mooie trekking over de vulkanische eilanden heerlijk kunt ontspannen met alle faciliteiten aan boord. Teruggekomen van een snorkeltour door de Devils Crown, een vulkaankrater die nu stil is en onder water en waar je de mooiste vissen en dieren als zeeleeuwen, zee-egels, koralen en enorme grote vissen en haaien ziet, krijg je direct een kop verse warme chocolademelk van Roberto, de ober op het schip. Je pakt je dagboek en schrijft je avonturen op, een ander verwerkt zijn foto’s, doet een dutje of kletst wat met het personeel. Kun je meteen je Spaans oefenen.

Je reist met de beste gids: bioloog en geoloog

Bij een bezoek aan de Galapagos draait alles om de natuur en de dieren. Een uitstekende gids weet alle dieren en planten te vinden, Darwins  evolutietheorie en geologie goed uit te leggen. Hij vertelt over de zeestromingen die de dieren doet aantrekken, de zeedieren en bescherming van de natuur en de initiatieven voor het behoud van de natuur.

De gids op ons schip Wildaids Passion heet Samuel Quiroz en hij is een bijzondere gids. Hij is geboren in Galapagos en reist al 25 jaar over de eilanden. Samuel is een Level 3-gids, dat zijn de hoogst opgeleide. Hij heeft eerder meegewerkt aan de televisieprogramma’s over de Galapagos bij BBC Blue Planet en BBC Galapagos. Hij werd gevraagd vanwege zijn kennis en ervaring. Naast het feit dat hij mooi kan vertellen, krijg je zo ook de achtergronden van zo’n tv show mee!

Level 3 gidsen halen het beste voor jou uit je cruise. Bovendien weten ze de beste plekjes om dieren te spotten vaak niet te vinden. Op het eilandje Isabela maakten wij bijvoorbeeld een trekking en vonden een enorm skelet van een walvis. In een poel moesten we wachten. En wachten. En wachten. Maar er gebeurde niets. Andere gidsen liepen door. En een kwartier later kwamen er enorme haaien en een grote kogelvis. Rond borreltijd is er iedere avond een presentatie van gids Sam over een speciaal onderwerp als vulkaanuitbarstingen, stromingen, bijzondere diersoorten of de evolutietheorie. Voor iedereen die geen genoeg kan krijgen van de achtergronden, super om naar te luisteren. Deze presentaties zijn vrijblijvend, dus je gaat als het onderwerp je aanspreekt.

Over de auteur

Zout in je haren, zand tussen je tenen. Liefst poederwit zand, zoals in de Malediven, de Filipijnen of Bora-Bora. De zoete smaak van een sterke cappuccino op je lippen. Of een Italiaanse rode wijn, graag uit Sorrento, die heeft Debby het liefst. Compleet eiland verslaafd en graag op reis met haar dikke Rimowa-koffer vol mooie jurkjes, shortjes, een paar bikini’s, slippers een professionele snorkel. Digital Nomad, want werken doet ze in de Himalaya in Bhutan en in Bali aan zee. Als ze geen reizen aan het boeken is voor haar klanten, is ze weer nieuwe bestemmingen aan het ontdekken. Thuis in Nederland geniet ze met haar ragdoll katjes van de Deep Tropical House Mix of rock muziek. Sinds kort reist haar kleine dochter Lotus-Loveday mee. Haar man Hans draagt dan de koffers. Trips van Debby
  • Bezocht: 39 landen
  • Afstand: 1.100.000 km
  • Vertraging: 4 keer
  • Koffer kwijt: 0 keer
  • Upgrades: 6 keer
  • Foto's: 62.000
  • Hoogste punt: BHUTAN 3200M, TIBET 4300M, QUITO 4350M
  • Aantal airlines: 49
  • Aantal stops: SINGAPORE: 38, INDONESIE: 24 KEER