Halong Bay: Lady, you want to buy Pearls? 

Eeuwen geleden was de zijderoute beroemd vanwege de zijde en parels uit Vietnam. Japanners kwamen naar Halong Bay. Zij leerden de lokale vissers de techniek van de parels. De omstandigheden in de Halong Bay zijn er perfect voor en zoutwaterparels blijven een eeuw lang mooi.

Tijdens de luxury cruise op ons schip ben ik vroeg wakker. Door de geluiden van het schip, vermoed ik. Soms het anker, soms de motor van de boot die bromt. 

We hebben er zin in, de dag zit vol trips. We gaan kayakken door de mooiste stukjes van de baai, grotten beklimmen en bezoeken een lokaal drijvend dorp. Heerlijk om in die pure natuur te zijn en de hele dag buiten, op deze mooie plek en dichtbij de lokale mensen.

Wakker worden in Halong Bay. Wat een genot. Het mooie is dat voor ons een upgrade naar de Suite met terras is geregeld. Met dank aan ons kantoor (agent) in Vietnam. 

Ik open de deur en geniet meteen van de mooie eilandjes met de kalkzandstenen bergen. De kleuren blauw en groen zijn uniek voor Halong Bay, nooit eerder gezien. Van smaragd naar jade. Mysterieus en sprookjesachtig. Als de legende van de draak waar is, woont zij vast hier. In de verte een schitterende horizon van eilandjes in zacht grijs, in de vorm van een drakenrug.

Ik sta in m’n pyjama van het uitzicht te genieten op mijn terras. Dan komt er een klein roeibootje. Het ligt vol parels: kettingen, oorbellen en armbandjes.

Het bootje ligt vijf meter onder mijn terras. Maar daar heeft de Vietnamese verkoopster in dat bootje wel een oplossing voor. Ik moet enorm lachen nu. Ze pakt een lange bamboe stok met een netje eraan. Ze legt er een selectie sieraden in en hengelt dat netje naar mij omhoog. Ik moet maar even zeggen wat ik mooi vind, dan zal ze daar meer van omhoog hijsen. 

Natuurlijk hap ik toe. Zulke mooie parels! Later blijken ze van topkwaliteit tegen een mooie prijs.

Enkele dagen later, 800 kilometer naar het Zuiden, in het schattige Hoi An, zegt een Vietnamese vrouw op de markt: ‘Wat? Heb jij parels in Halong Bay gekocht? Nee, die zijn niet van Vietnam. Die zijn van Halong Bay’. O, zeg ik en Halong Bay is geen Vietnam dan? ‘Nee hoor, zegt zij heel resoluut, die hier voor me dat zijn de echte Vietnamese parels en die vind je op het strand en niet in die gecultiveerde hekjes in de zee.’

Vooruit, dan koop ik ook bij jou nog armbandjes. Ze haalt opgelucht adem. ‘Now you have the Real Vietnam Pearls’, zegt ze. ‘Ik ben blij dat je goede smaak hebt’, mompelt ze er nog achteraan.

Mijn parels uit Halong Bay.
Vol prachtige herinneringen, die armbandjes.

#luxury #travel #vietnam #stylish #souvenirs #shopping #cruise #local #nature #halongbay #joy #nature #hanoi

Over de auteur

Zout in je haren, zand tussen je tenen. Liefst poederwit zand, zoals in de Malediven, de Filipijnen of Bora-Bora. De zoete smaak van een sterke cappuccino op je lippen. Of een Italiaanse rode wijn, graag uit Sorrento, die heeft Debby het liefst. Compleet eiland verslaafd en graag op reis met haar dikke Rimowa-koffer vol mooie jurkjes, shortjes, een paar bikini’s, slippers een professionele snorkel. Digital Nomad, want werken doet ze in de Himalaya in Bhutan en in Bali aan zee. Als ze geen reizen aan het boeken is voor haar klanten, is ze weer nieuwe bestemmingen aan het ontdekken. Thuis in Nederland geniet ze met haar ragdoll katjes van de Deep Tropical House Mix of rock muziek. Sinds kort reist haar kleine dochter Lotus-Loveday mee. Haar man Hans draagt dan de koffers. Trips van Debby
  • Bezocht: 39 landen
  • Afstand: 1.100.000 km
  • Vertraging: 4 keer
  • Koffer kwijt: 0 keer
  • Upgrades: 6 keer
  • Foto's: 120.000
  • Hoogste punt: BHUTAN 3200M, TIBET 4300M, QUITO 4350M
  • Aantal airlines: 50
  • Aantal stops: SINGAPORE: 38X, INDONESIE: 24X