1. Inleiding: Over de beste restaurants van BALI

PLEASE SCROLL DOWN A BIT TO READ OUR REVIEW IN ENGLISH – AND PLEASE ENJOY!

Allemaal aan de lijn voor we in het vliegtuig stappen, want dat wordt smullen! Wij komen alweer 25 jaar en 25 keer in Bali dus verwacht van ons de nieuwste, laatste, lekkerste en beste eet tips voor jouw Bali reis. Nee, we verraden niet alles dan moet je de reis ook bij ons boeken! Dan ontvang je namelijk de Culinaire Lijst met restaurants in verschillende plaatsjes in Bali. De beste restaurants van Bali hebben ook een zetje nodig dus hier komt een selectie van die toplijst. En deze lijst is absoluut belangrijk als tegenhanger tegen de onzin die er op Tripadvisor wordt geschreven!

Dus hier is de lijst beste restaurants van Bali. Wij hebben er zelf gegeten en wij schrijven uit eigen ervaring. We hebben geen gratis diner of lunch gekregen in ruil voor een goede review. Nee, we eten en betalen en schrijven dan of het in de lijst BESTE restaurants van Bali mág staan. En deze selectie passen we steeds weer aan na een bezoek aan dit prachtige eiland.

About the best restaurants in Bali

You all have to lose weight before going to Bali. Because we are going to give you some addresses to have a lunch or dinner that will make you smile and keep asking for more. We won’t give away all our ideas, then you have to book a trip with us and we will reveal all our secrets. But the restaurants in Bali do need warm and genuine recommendations. And that’s where we come around.

We write from our own experiences; we don’t get paid nor get anything for free. We write to support people who have a passion for their business. In this case food, healthy and fresh produce and delicious dishes. And to have you as a guest enjoy your lunch or dinner!

Special thanks to our dear friends Bardi and Cathy Ming, owners of Charming Restaurant in Sanur, Bali. We love having dinner in Charming and having dinner in restaurants where they advise us to go. They always give us the best advice and make our list to be updated every time we go to Bali. They are the real connoisseurs.

2. De beste restaurants van Bali

1. Restaurant Locavore in Ubud

De eerste keer was ik echt overweldigd door de keukenbrigade. We zaten aan de tafel bij de chefs die alle gerechten klaarmaakten voor onze neus. Wat een verfijnde keuken, snij-maniertjes, delicate manieren van opmaken van de borden. Diverse keren heb ik smaken geproefd die ik nooit eerder heb geproefd. Warme en koude tomaatjes? Een rauwe eierdooier? De look en feel van een gerecht zeiden vaak helemaal niets over de smaak en de ingrediënten. Leuke verrassingen zaten ertussen! Hier heeft iedereen een passie voor lekker, gezond en puur eten en bijzondere smaken.

En dan 7 gangen verrassingen met lekkere cocktails, zo wordt je vakantie vanzelf een feest. Ja, Locavore in Ubud is zeker een van de beste restaurants van Bali. Je betaalt bij Locavore ongeveer EUR 60 voor 7 gangen, en dat op twee sterrennivo. Altijd gaan dus.

Tip: reserveer direct een tafel zodra je je reis hebt geboekt want zij zitten drie maanden van tevoren al volgeboekt.
Tip2: noteer bij je reservering of je een tafel bij de chefs mag, is super!

The first time in Locavore we were completely enchanted. Chef Eelke Plasmeijer and his team from all over Asia stood right in front of our table, cutting, designing and creating the most delicious dishes! So delicate and fresh and…. Most surprising! Because at Locavore, the produce is local, but the looks of a dish don’t always show the taste. You may be fooled a few times. A raw egg yolk? Cold and hot tomatoes? There is pure passion in this team of chefs for food, beauty and creativity. Go and experience this for yourself, a wonderful evening is guaranteed.

You can choose vegetarian or regular (including fish and meat) and you can always tell the chefs what you don’t really like. You can also opt in for the cocktails joining your dinner, matching the dishes.

Advice from Travelboutique: make your reservations 3 months before departure or they will be fully booked and ask your table to be in front of the chefs to enjoy the cooking spectacle live.

2. Restaurant MamaSan Seminyak

MamaSan is uniek, de locatie gek, het restaurant super tof ingericht. Gezellig, gastvrij en vrolijk personeel heet je van harte welkom. Wat een start, lekker wijnen of cocktails met uiteraard tropische smaken. 

De kaart. Voor sommigen van ons onleesbaar, veel ingrediënten staan er vermeld bij een gerechtje maar hoe zou dit er dan uit zien? In het Engels, kokstaal, best lastig. Maar, daar is de ober en die vraagt waar je van houdt. Nou dan kunnen we wel wat opnoemen. Hij zegt zal ik dan drie gerechtjes selectieren en dat je die dan deelt?

Van delen komt niks. De kreeft zet hij aan mijn kant, de kip met curry aan mijn mans kant en we eten allebei ons bordje helemaal leeg. Ja we delen een hapje voor de smaak hahaha. Nog net geen arm om dat bord, dat werk! 

Het toetje is altijd de merengue, ik zou er voor met de kok willen trouwen. Met passievrucht, mango, zacht huisgemaakt ijs…

MamaSan, voor wie het niet weet, is een mevrouw die een huis bewaakt waar dames van plezier werken. In Azië een omstreden naam, en een gemiddelde toerist zal dit restaurant nooit vinden. Voor ons een must-go iedere keer als we in Bali zijn. MamaSan: een van de beste restaurants van Bali.

Met zijn tweeën een cocktail, drie gerechten en een dessert kost ongeveer EUR 45.

Tip: reserveer direct een tafel zodra je je reis hebt geboekt want zij zitten drie maanden van tevoren al volgeboekt.

We stepped into the restaurant and friendly waitresses and guys say hello and gave us a nice seat in the couch with our baby girl. We ordered drinks and food after some advice from the waiter. My husband Indian style chicken curry with fresh white rice, I took the baby lobster sweet and sour with chicken. And again, the plate is a gem when you look at it, the dish is delicious, and you almost eat your spoon!! The dessert of merengue with passionfruit is what I can fly from Amsterdam to Bali for so delicious. Really, every time we come here, we have a super relaxed evening out and the food is outstanding. Compliments to the chefs and the team serving the guests. Couldn’t be better!!

MamaSan… and what’s in a name. In Asia a MamaSan is not a cook. She is the boss of a big house where ladies work who know how to please men. ? Tourists don’t know this restaurant. Its known to locals, expats and travelers who appreciate delicious food. We go back again and again. Try it out and be amazed on your next stay in Bali!

3. Restaurant Cuca in Jimbaran

Mijn laatste, nieuwste en misschien wel meest verrassende ontdekking van onze trip in Bali! Wat een fijne sfeer en Kevin Cherkas, de chef maakt echt grandioos lekkere gerechtjes. Was ik langer gebleven dan was ik er nog een keer gaan eten, zo goed.
Op de kaart staat: tapas-cocktails-deserts. Denk bij tapas aan kleine gerechtjes die je met elkaar deelt, met de allerlekkerste en meest verrassende smaken die je kan bedenken. Het heeft niets van de Spaanse keuken, het woordje tapa’s is om aan te geven dat je hier geen ‘hoofdgerecht’ bestelt.

De gerechtjes zijn zo anders dan anders. Ik zou zeggen sterrennivo en nou blijkt toch dat Kevin in Canada in meerdere sterrenrestaurants heeft gewerkt.

Eigenlijk alles wat we kiezen is zalig, een salade met pompoenpitjes, bief met frietjes (maar dan op sterrennivo). Als toetje het Balinees ontbijt we worden echt voor de gek gehouden. Het lijkt een gebakken ei maar is een dessert met kokoscreme en passievrucht. Hubby krijgt het chocolade-mint dessert, deze hou ik even voor mezelf jongens.
Cuca is zeker een van de beste restaurants van Bali en wij gaan er zeker terug naartoe.

Kijk ook even rond in dit restaurant want er is een kleine shop met leuke cadeautjes en een enorme Wall of Fame, iedere ster heeft hier gegeten, van Arjan Robben, David Hasselhof en de hele jury van Masterchef.

Bij Cuca betaal je ongeveer EUR 45 per persoon voor zes gerechten van de Chef. Drankjes bestel je apart.

Tip: reserveer direct een tafel zodra je je reis hebt geboekt want zij zitten drie maanden van tevoren al volgeboekt. Neem altijd het Chef Tasting Meal.

Cuca is de bijnaam van Kevins vrouw Virginia, het betekent schatje. Leuk toch! Neem je schatje mee naar Cuca, trakteer ze eens lekker op een fijn diner en een heerlijke cocktail. Samen genieten, het beste wat er is!

Surprising, delicate and with the most delicious ingredients you can think of. When we asked around, none of our local friends and business partners knew Cuca. That’s when I was surprised, because the buzz always goes fast in Bali. 


We suppose it’s because the word ‘Tapas’ makes us think of small Spanish dishes. That, certainly, is not what you get here. Its FAR beyond a tapa, it’s a Michelin star 8 dishes dinner for only IDR 580++ (USD 70) best in town. We all know Jimbaran for the grilled sea food on the beach, but this restaurant is more the fine dining, cozy and friendly style. Easy going with kids too. Loved the gentle service of our waitress Rina, such a kind lady, explaining our dishes and the concept.

Then the dishes. What can I say? After the pumpkin salad I said that was my favorite. But every dish that came was a favorite!! We let the chef decide and told him what we don’t really like. The ricotta gnocchi, spicy pulled beef, crispy chicken were all fantastic and the tastes of the full dish so delicious, hard to describe because it’s all made with so much care and love.
Bali breakfast, a desert with coconut cream, mango, I lost it: so tasteful! And the final showstopper an Arak pineapple rosemary sugar digestive. These chefs know how to rock our taste buds. All in all, I would eat here every month if I could. 

Apparently, the word tapa is only used to point out its a ‘smaller’ dish, and everyone who loves MamaSan, Locavore and passionate dishes, will certainly love Cuca too.

Also check out the small shop at the counter where they sell some nice souvenirs and on the way to the washroom see the impressive Wall of Fame. You can spot many VIP’s who have had a dinner in Cuca.

Cuca means darling, so treat your darling for a dinner here and we are sure you will love it! We did not meet the owners, as they were on cooking promotion to Europe. I bet they are very passionate and kind people, to spoil and treat your guests like this. Thanks, and see you again as soon as we are in Bali!!!

4. Restaurant Cafe Lotus in Ubud

In Bali wil je lotusbloemen zien, net als frangipani’s en felrode hibiscusbloemen. Nog altijd neem ik er veel foto’s van, omdat die kleurrijke bloemen me zo blij maken. Zacht roze lotusbloemen die hoog boven het water uitsteken, net als de bladeren, zie je niet overal. In Ubud bij Lotus Cafe is er een hele vijver vol van. De spirituele kant van de lotus is dat het zaadje ontkiemt in de donkere omgeving van de modder, langzaak groeit door de modder en het water. Dan stijgt de stengel naar de zon en ontwaakt daar in een prachtige roze bloem met een goud gele stamper en meeldraden. Het symboliseert de mens die het aardse leven doormaakt en de verlichting bereikt.

En dan de menukaart, want daar gaat het om. Neem altijd een lage tafel links aan de vijver, zo heb je het beste uitzicht. Bestel altijd de foto ayam, iedere dag vers en zalig gekruid. Pak altijd het toetje van Pisang Goreng met verse klapperstroop. Geen betere in Bali te vinden. Lunch, diner, nasi campur alles is hier lekker. Maar je eet hier wel Balinees he, geen spaghetti of sandwich. 

Bij Cafe Lotus betaal je voor de lunch met een soto ayam en pisang goreng voor twee personen ongeveer EUR 15.

Tip: reserveer direct online een tafel zodra je je reis hebt geboekt want zij zitten in de zomermaanden volgeboekt.

In Bali, we all want to see those beautiful, tall, proud, bright and pink Lotus flowers. Like the sour sop fruits, they are becoming rarely seen. We still tend to take a lot of pictures of the Lotus flowers, frangipanis and bright red hibiscus flowers, just because they make us so happy! When you are in Ubud, a visit to Café Lotus in the main street of this village is a must. There, you can have lunch while looking out over a pond full of Lotus flowers and a dramatic back drop with the Saraswati temple. For those having to study, say a prayer here and Goddess Saraswati will bless you with good results.
The Lotus Flower is in Hindu and Buddhist countries an important symbol. The seeds grow in the mud, dark and gloomy and stretch out, go up and shine their pink and golden light in the sun. This symbolizes enlightenment of humans and Buddhas too.


When in Café Lotus, always ask for the lower tables on the left side, the view is the best here. Order a Soto Ayam, Nasi Campur or Pisang Goreng and you will be so happy you traveled to Bali. The Soto Ayam is fresh and full of herbs and spices. Don’t try it at home, we did, but it will never be the same like this strong and flavoury dish.

The pisang goreng (friend banana) comes with freshly grated coconut and syrup of the coconut palm. I say, it’s a must when in Ubud.

5. Restaurant PizzaRia in Sanur

Een pizza. In Bali. Ja, na heerlijke verse nasi, soto ayam en bami lust ik ook wel een keer die knapperige verse bruschetta, spaghetti en pizza. Deze Pizzeria hoort bij het Hyatt Regency Bali Hotel. De zit is fijn aan zee, je kijkt op de bekende gekleurde bootjes. Heerlijk eten, windje van zee. Ik zou om 16.00 uur al aanschuiven, dan pak je dat late zonnetje mee. Op zondag is er een fijne brunch, inmiddels bekend ook buiten het hotel vanwege de lekkere gerechtjes. De kalamansi-sour cocktail is een aanrader. Alle pizza’s zijn trouwens top.

Met zijn tweeen een Bruscetta, 2 pizza’s, 4 cocktails (ja hier gaan ze wat harder) en een toetje betaal je ongeveer
EUR 60. En dat kwam door die cocktails want die waren EUR 6 per stuk en dat was mijn schuld hahaha.

A pizza. In Bali? Yes, after some delicious Nasi Goreng and local spicy specialties, it is very normal for us travelers to long for some great Italian food. That crusty pizza at Pizzeria in Sanur is very, very nice I can tell you. The Pizzeria belongs to the Regency Hyatt Hotel, and that give you a great beach front location. Sit down, have a cocktail and see the colorful small fishing boats in front of you. On Sundays catch the brunch when all delicious specialties are served to you on one table. Go with family or friends and fun is guaranteed. The Kalamansi Sour was my favorite cocktail, I had to take two so deliciously different. All chefs and waiters are very friendly, the atmosphere is easy going and kind. On Sunday join the famous Brunch at the beach. A real recommendation when in Sanur!

6. Restaurant Sarong in Seminyak

De chef die MamaSan runt, heeft ook Sarong opgericht. Bekend vanwege topgerechtjes en het prachtige kookboek. Ik herinner me een tafel vol gerechtjes (ook hier bestel je en is het sharing) met groenten, zalm in kurkuma met blokjes groenten en verse stukjes watermeloen. Grandioos. Een wijn erbij (ja die zijn duur in Bali, maar was maar voor een avondje), Pinot Noir werd het. Hier een kaart vol gerechtjes uit Azië, toen wij er waren veel combinaties van smaken uit India en Thailand. Meerdere keren ook weer zalig gegeten. 

Bij Sarong uit eten is perfect in prijs-kwaliteitverhouding. Een voorgerechtje kost tussen de EUR 6 en EUR10 en een groter gerecht rond de EUR 15.

Voor gemiddelde eters: 7 gerechten bij Sarong plus vier glazen wijn zit je rond de EUR 90 totaal.

You better not follow Sarong online. Facebook, Instagram, they post pictures of dishes that look so delicious and fresh you would like to eat there every night. We do know guests who ate there a few times on one holiday! The chef is inspired by the Asian kitchen and on our visits, we mostly tasted Indian flavors in our dishes. The chef writes Cookbooks and everyone in Asia and Australia wants to copy his ideas, he definitely sets the trend. Nice detail for travelers: Will Meyrick is also called The Street Food Chef. As he is mostly inspired by traveling in Asia and talking to locals about their spices and how to use them. And that is what you taste when you eat at Sarong.

The dishes are top, the atmosphere warm and cozy. Nice and friendly staff, good cocktails but also an excellent choice of wines here! I remember the betel leaf! How many times do we come across it in Myanmar where people are chewing them all day and now… we can taste them ourselves! Ha what a brilliant dish.

Tip! Follow Will Meyrick on Instagram in his travel adventures. See him cook with Dayak tribes in Borneo, on the markets of India or Indonesia or eating ice cream in Japan. A real inspiring man who makes the world even more beautiful by sharing. And more yummie! Thanks Will for giving us and Bali Sarong and MamaSan. A real treat!

7. Restaurant Komaneka Keramas Timur Kitchen

Als je incheckt bij een Hotel van Komaneka, dan weet je dat het eten lekker gaat zijn. De oprichters van de Komaneka hotels houden van kunst, het Neka Museum is van hun opa, dus reizen zij zelf de wereld over om kunst te bekijken.

Verwend als zij worden in hotels en restaurants wereldwijd, willen zij hun gasten in Bali net zo verwennen. Een fijn delicaat a-la-carte ontbijt, geweldige lokale specialiteiten maar ook huisgemaakte tortillas, sandwiches en salades zijn er uitstekend. En alle ingredienten zijn vers.

De chefkok vraagt ons wat we willen eten en stelt een Nasi Kuning voor met specialiteit van de chef. Uitstekend besluiten wij. Maiskoekjes, verse tahoe, verse tempe. Het zijn allemaal voltreffers zo lekker. Thuis houd ik daar helemaal niet van want smaken tofu en tempe vaak naar rubber, De verse rode sambal is om in een potje te stoppen en mee naar huis te nemen, zo lekker gaan we die niet meer eten in Bali. Ook baby eet alles mee, die smult van de huisgemaakte kroepoekjes.

De chef vraagt of ik de volgende ochtend verse zwarte rijstpudding wil bij het ontbijt, dan gaat hij die alvast klaarmaken.

Hier in Nederland denk ik doe mij nog een Caesar Salad en een Passievrucht Mojito. Ik zou er zo een ticket voor boeken.

Ook een aanrader als je in Bali onderweg bent van het zuiden naar het oosten, pak even de afslag Keramas bij het grote bord Komaneka en kijk uit op zee terwijl je lekker luncht.

3. Ga je naar Bali reizen? En hou je van lekker eten? Vraag een reisvoorstel aan,

Bel voor een afspraak en we nemen samen de reiswensen met jullie door plus vertellen we je alles over onze eigen avonturen en de beste plekjes én restaurants met een landkaart van Bali.

Geef aan wanneer je wilt gaan en hoe lang en we sturen je de mogelijkheden van de tickets en een leuk hotel naar keuze.

  1. A Warm Welcome at Theanna Eco Villa in Canggu
  2. A healthy breakfast in Canggu
  3. A delicious Mie Goreng

Over de auteur

Zout in je haren, zand tussen je tenen. Liefst poederwit zand, zoals in de Malediven, de Filipijnen of Bora-Bora. De zoete smaak van een sterke cappuccino op je lippen. Of een Italiaanse rode wijn, graag uit Sorrento, die heeft Debby het liefst. Compleet eiland verslaafd en graag op reis met haar dikke Rimowa-koffer vol mooie jurkjes, shortjes, een paar bikini’s, slippers een professionele snorkel. Digital Nomad, want werken doet ze in de Himalaya in Bhutan en in Bali aan zee. Als ze geen reizen aan het boeken is voor haar klanten, is ze weer nieuwe bestemmingen aan het ontdekken. Thuis in Nederland geniet ze met haar ragdoll katjes van de Deep Tropical House Mix of rock muziek. Sinds kort reist haar kleine dochter Lotus-Loveday mee. Haar man Hans draagt dan de koffers. Trips van Debby
  • Bezocht: 39 landen
  • Afstand: 1.100.000 km
  • Vertraging: 4 keer
  • Koffer kwijt: 0 keer
  • Upgrades: 6 keer
  • Foto's: 62.000
  • Hoogste punt: BHUTAN 3200M, TIBET 4300M, QUITO 4350M
  • Aantal airlines: 49
  • Aantal stops: SINGAPORE: 38, INDONESIE: 24 KEER