Of ik de schuilkelder wil bezoeken?

Nu heb ik veel meegemaakt op reis, maar een hotel met een schuilkelder bezocht ik nog niet eerder.

Meneer Binh, die ons rondleidt, noemen het de ‘bomb shelter’, wat het voor mij nog enger maakt. De bekende Jane Fonda en Joan Boaz verbleven ook tijdens de oorlog in het hotel, om een vuist te maken tegen de ‘American War’, om het op te nemen voor de onschuldige mensen van Vietnam (1964-1973). Zij moesten hier dus letterlijk schuilen. 

Tijdens de rondleiding denk ik aan het personeel van het hotel dat met de rug recht bleef werken, ook tijdens de oorlog, ondanks alle gevaren. Diep respect voor deze mensen, is het enige wat ik kan bedenken. 

Na de oorlog werd de bunker gesloten en door iedereen vergeten. De blik werd gericht op herstel en vooral vooruit.

Bij de renovatie van de Bamboo Bar midden in de tuin werd de kelder herontdekt en gerenoveerd. Nu worden er dagelijks rondleidingen gehouden. Een ongelooflijk ingenieus gangenstelsel, dat helemaal onder het hotel doorloopt. 

Vietnam leeft in het nu en de oorlog is iets uit een ver verleden. Wanneer we ernaar vragen is in Hanoi het antwoord dat de banden met Amerika juist ‘very, very good’ zijn. Dankzij Bill Clinton geen embargo’s meer, ze zijn hem heel dankbaar. 

Ik krijg de rillingen. Opgelucht kruipen wij weer uit de kelder omhoog na die rondleiding. 

Zij konden dat toen niet… 

Wat een zegen dat het hotel niet beschadigd is. 
De schuilkelder is een must see tijdens je verblijf hier. Omdat je tijdens de rondleiding door het hotel en in die kelder niet alleen kunt zíén hoe het was, maar het hier ook echt kunt vóélen.

Thank you Mr. Binh 

Sofitel Legend Metropole Hanoi 
#vrijheid #schuilkelder #vietnam #oorlog #americanwar #northandsouth #onecountry #opdatwijnooitvergeten  #hanoi #luxury #hotel #heritage #history #character #impressive #thankful Sofitel Legend Metropole Hanoi  #respect #thankyou

Over de auteur

Zout in je haren, zand tussen je tenen. Liefst poederwit zand, zoals in de Malediven, de Filipijnen of Bora-Bora. De zoete smaak van een sterke cappuccino op je lippen. Of een Italiaanse rode wijn, graag uit Sorrento, die heeft Debby het liefst. Compleet eiland verslaafd en graag op reis met haar dikke Rimowa-koffer vol mooie jurkjes, shortjes, een paar bikini’s, slippers een professionele snorkel. Digital Nomad, want werken doet ze in de Himalaya in Bhutan en in Bali aan zee. Als ze geen reizen aan het boeken is voor haar klanten, is ze weer nieuwe bestemmingen aan het ontdekken. Thuis in Nederland geniet ze met haar ragdoll katjes van de Deep Tropical House Mix of rock muziek. Sinds kort reist haar kleine dochter Lotus-Loveday mee. Haar man Hans draagt dan de koffers. Trips van Debby
  • Bezocht: 39 landen
  • Afstand: 1.100.000 km
  • Vertraging: 4 keer
  • Koffer kwijt: 0 keer
  • Upgrades: 6 keer
  • Foto's: 120.000
  • Hoogste punt: BHUTAN 3200M, TIBET 4300M, QUITO 4350M
  • Aantal airlines: 50
  • Aantal stops: SINGAPORE: 38X, INDONESIE: 24X