Vraagt Dorji onze gids. We zijn nog maar net geland in de hemel hier in de Himalaya. De zon is warm, we lopen het hotel in. Een mooie ronde receptie met een uitzicht op de rivier met een blauwe kleur en kiezeltjes erlangs. Toppen van bergen omringen ons en je kijkt heerlijk ver de natuur in.

Een dame in kira, traditioneel geweven lange rok met grijze, groene en felroze banen glimlacht. We nemen een slokje van de warme appel-kaneel thee en je wangen gloeien ervan. Even bijkomen. Vanochtend zijn we al vroeg uit Delhi vertrokken uit ons heerlijke The Lodhi Hotel. De dag ervoor was de vertrektijd ‘even’ aangepast en de tussenlanding in Kathmandu geskipt. Dat schijnt bij Druk Air, de nationale Bhutanese airline heel normaal te zijn. Blijkbaar hoefde er niemand naar Nepal 😉

Nog een slokje. Ik denk na en lach naar Dorji. ‘Tempel socks? Yes sure.’ Reizen naar Azië is meestal easy: bikini, slippers, jurkjes, veel zonnebrillen voor mijn gevoelige ogen en een snorkel. Deze keer niet. Een dik vest, wollen truien, sokken. De marktkoopman in Breda zei nog: ,Neem sokken met badstof voering als je een trekking maakt’. Dat advies blijkt later goud waard.

‘Yes, Dorji, I have temple socks. I promise to bring them every day.’ ‘Good’ zegt hij, ‘because you will need them. It’s polite to take off the shoes when we visit the temple, and the floors are made of natural stone so it’s very cold.’

Bhutan is een land dat in mijn geval niet onder je huid kruipt, maar in je cellen.

Ook als je weken thuis bent, krijg je steeds weer flashbacks, je droomt ervan. Of het nu de schone lucht is die je inademt, de vergezichten, de pure vriendelijkheid van de mensen, de zegeningen in de tempels die we meemaakten.

Ik kan Het niet goed verklaren, maar weet wel dat het daardoor onvergetelijk is, en voor mij onmisbaar in dit leven.

Een groot deel van die magie en dat warme gevoel is zeker ook te danken aan het feit van hoffelijkheid, geduld, empathie hier. Huizen hebben de ruimte, wegen zijn klein en niemand kan haasten of mopperen want dat zou echt raar zijn en enorm onbeleefd.

Bhutan, een land waar je al heimwee naar hebt, zelfs als je er nog bent.

Wil jij naar Bhutan en wil je dat ik jouw reis regel? Bel of mail voor een afspraak dan ga ik je de allermooiste verhalen over dit magische land vertellen.

Lieve reisgroeten,
Debby

Over de auteur

Zout in je haren, zand tussen je tenen. Liefst poederwit zand, zoals in de Malediven, de Filipijnen of Bora-Bora. De zoete smaak van een sterke cappuccino op je lippen. Of een Italiaanse rode wijn, graag uit Sorrento, die heeft Debby het liefst. Compleet eiland verslaafd en graag op reis met haar dikke Rimowa-koffer vol mooie jurkjes, shortjes, een paar bikini’s, slippers een professionele snorkel. Digital Nomad, want werken doet ze in de Himalaya in Bhutan en in Bali aan zee. Als ze geen reizen aan het boeken is voor haar klanten, is ze weer nieuwe bestemmingen aan het ontdekken. Thuis in Nederland geniet ze met haar ragdoll katjes van de Deep Tropical House Mix of rock muziek. Sinds kort reist haar kleine dochter Lotus-Loveday mee. Haar man Hans draagt dan de koffers. Trips van Debby
  • Bezocht: 39 landen
  • Afstand: 1.100.000 km
  • Vertraging: 4 keer
  • Koffer kwijt: 0 keer
  • Upgrades: 6 keer
  • Foto's: 62.000
  • Hoogste punt: BHUTAN 3200M, TIBET 4300M, QUITO 4350M
  • Aantal airlines: 49
  • Aantal stops: SINGAPORE: 38, INDONESIE: 24 KEER