Such a beautiful view on the mountains, a bit hazy. The warm sun. This is the exact location where the American troops arrived in Vietnam.

Looking back, so many years later. We wonder. How to justify the American war in Vietnam. But living in those days, people, world leaders and politicians had a different perspective. All based on fear and power. And every single man going to Vietnam signed up with best of intentions. A good heart.

Many studies, many stories. No one, not even the professors of US universities studying the subject for ages, can tell. Now ‘the truth’. 

The ground war in South Vietnam and the air war in the North were certainly important in shaping the fates of the victors and losers.

In 1940 the US got mixed in the French war, in Indochine. Was it 1950 when Eisenhower wanted to prevent a communist north Vietnam? Kennedy, who insisted on Vietnam becoming a democracy. 11 million liters of agent orange. Made by Dow Chemical. The plant is a few kilometers from where my grand ma was born. 

Was the situation of South and North Vietnam the same as in Korea? Did South Vietnam cry for help? How come, so soon after the American troops left, the country became a communist country? Or were the people just relieved there was no more war, after the French and the Americans left. The difference in the people of north and south is still huge. 

It does feel like I’ve visited two different countries.

Who am I to judge? We, the Dutch, who would wé be if the Polish, Americans and Canadians didn’t support us during WWII? My city, Breda, would be under German rule. Liberated by Polish, or else I would be speaking German language in stead of Dutch.

In March 1965 the Americans landed on this beach where I drink a Coco Coffee

Bless freedom.

Bless the beautiful Vietnamese people.

You’re easy to love.

11 miljoen liter of agent orange. To get the leaves off of the trees and find the enemy.

And this horrible chemical is made by this company Dow Chemical. Not far from my home town in the Netherlands this is produced…

Professors in the universities in the US and Australia, historians, intelligent people. They’ve spent years studying the subject, the WHY of the war in Vietnam. Was the situation of South and North Vietnam the same as in Korea? Did South Vietnam cry for help? How come, so soon after the American troops left, the country became a communist country? Or were the people just relieved there aas no more war, after the French and the Americans left. The difference in the people of north and south is still huge. 

It does feel like I’ve visited two different countries.

Who am I to judge? We, the Dutch, who would we be if the Polish, Americans and Canadians didn’t support us during WWII? My city, Breda, would be under German rule. And I would be speaking the German language. Bless them, for giving us back our freedom.

Stories of hope and Agent Orange

We always encounter stories of hope and love when we travel. When his wife died, an American veteran decided to return to Da Nang, Vietnam. He participated in the war. Still haunted day and night by the memories of the war, the instructions he followed while he didn’t agree. Their use of agent orange. In Da Nang until this day babies are born with handicaps. Around Da Nang airport the soil is still full of the chemical. He’s supporting these families and there kids, trying to make up. The work of the soul. 

May it be right or wrong, I bow for all American men and women who supported the local people. Who saved lives. Who had to fight for the good cause and who listened to orders they, deep inside, didn’t agree to. May their souls be in peace always. 

#vietnam #travel #overthinking #freedom #vietnamwar

In Vietnam at ik als Anthony Bourdain

Ken je hem nog? De ultieme reiziger, Die man die echt overal zijn tanden in zet?

Soms dacht ik: nee toch? Dat ga je toch niet serieus opeten? En dan nam hij een paar happen en hij sloeberde zo weer een exotisch gerecht met de meest gekke ingewanden naar binnen. Ik zou het zelf niet doen, maar kan het wel bewonderen. Het avontuur van eten op reis.

In Vietnam heb ik het dus gedaan. Alles besteld, geproefd, geprobeerd. Het kan hier ook, laat ik voorop stellen dat het een super schoon land is.

De Pho, de bekende noodle soep. Daar kun je niet omheen. Het begint al bij het ontbijt, want dit eet de Vietnamees ‘s ochtends vroeg. Je kunt de soep met bief of kip bestellen en op verzoek ook vegetarisch maar dat laatste hoort niet zo. Je moet van kruiden houden, de want je ruikt de uitjes, koriander en ‘speculaaskruiden’ over de bouillon heen. Hartig, verstekend, zeker voor als het koud is.

De vele soorten heerlijke crackers bij de borrel zijn altijd vers. Kroepoek kenden we al, nu krijgen we allerlei crackers met sesamzaadjes, en een met bamboe. We eten bamboe, hartige en stevige vezel! Nooit eerder op maar erg lekker. Met een pittig dipsausje natuurlijk.

Als je een broodje Banh Mi eet, ben je gewaarschuwd. Het is een heerlijk knapperig Franse baguette (het brood is hier sowieso heerlijk) met vers gemarineerd en gegrilde plakjes varkensvlees en pate. Daarbij wortel julienne gesneden, sla en komkommer, wat verse koriander. Het is vettig en gekruid, je ruikt het nog dagen om je heen. Zelfs als je douchet.

De Lotusbloem is hier heilig en wordt volop gegeten. In juni/juli staan ze in bloei en rondom Hanoi kun je de  velden dan bewonderen. Lotus stengels gaan in de wok, lotus zaadjes in de soep, Lotus thee, ja ze eten alles van de bloem en de plant.

Koude jasmijnthee met honing is een verfrissende binnenkomer bij IC Peninsula Sun. 

De blauwe thee van de Butterfly Pea tea is mijn lievelings! Gemaakt van de blauwe bloemen van de erwt plant. Banyan Tree Lang Co resort neemt je mee op een culinaire verrassingstrip. De ober adviseert de blauwe thee te drinken met een beetje verse honing. Nu wordt mijn thee licht paars.

Een andere nieuwe liefde is de kimchi soep. Traditioneel een gerecht uit Korea en dankzij de vele vrolijke Koreaanse toeristen die hier komen,ook verkrijgbaar in Vietnam. Een hartige soep met uien en de gefermenteerde kimchi, je krijgt een stoot energie van de heerlijke Koreaanse pepertjes. 

De wrappers met garnalen waren heerlijk. Crunchy, met groenten en altijd een lekker dipsausje erbij. Deze koop je vooral bij street food stalletjes.

Maar het lekkerst zijn toch de kwallensalade, de mangosalade, de inktvissalade. Delicaat, verfijnd en fris zeker op een warme dag. De kwallensalade. Wie had dat ooit gedacht te eten. En het is echt lekker. Toen ik Raja Ampat een zeeschildpad een kwal op zag eten, dacht ik wat een viezerik. Maar ze zijn dus zo gek nog niet…

Over de auteur

Zout in je haren, zand tussen je tenen. Liefst poederwit zand, zoals in de Malediven, de Filipijnen of Bora-Bora. De zoete smaak van een sterke cappuccino op je lippen. Of een Italiaanse rode wijn, graag uit Sorrento, die heeft Debby het liefst. Compleet eiland verslaafd en graag op reis met haar dikke Rimowa-koffer vol mooie jurkjes, shortjes, een paar bikini’s, slippers een professionele snorkel. Digital Nomad, want werken doet ze in de Himalaya in Bhutan en in Bali aan zee. Als ze geen reizen aan het boeken is voor haar klanten, is ze weer nieuwe bestemmingen aan het ontdekken. Thuis in Nederland geniet ze met haar ragdoll katjes van de Deep Tropical House Mix of rock muziek. Sinds kort reist haar kleine dochter Lotus-Loveday mee. Haar man Hans draagt dan de koffers. Trips van Debby
  • Bezocht: 39 landen
  • Afstand: 1.100.000 km
  • Vertraging: 4 keer
  • Koffer kwijt: 0 keer
  • Upgrades: 6 keer
  • Foto's: 120.000
  • Hoogste punt: BHUTAN 3200M, TIBET 4300M, QUITO 4350M
  • Aantal airlines: 50
  • Aantal stops: SINGAPORE: 38X, INDONESIE: 24X