Ga mee met ons op inspectie

Deel 4 – Hier waren we al eerder op zakenreis, maar we vonden ons verblijf toen veel te kort. Deze keer komen we dus om de resorts zelf te ervaren en om de verschillende eilanden, stranden en excursies eens uit te proberen. Want hoe langer je ergens verblijft, hoe beter je de plek leert kennen. Wat ons direct opvalt? De gastvrijheid van de lokale mensen, de vriendelijkheid en het feit dat ze steeds weer herhalen: laat ons weten waar je van houdt want we helpen je graag om je reis zo mooi mogelijk te laten zijn!

En dan de dieren! Bij aankomst in het resort El Nido Lagen gaat de zon langzaam onder terwijl de speedboot vaart mindert. Je hoort de krekels tjilpen en aangemeerd zie je de zeekomkommers en vissen in de baai zwemmen. Bij het ontbijt horen we het gekras van zes Palawan neushoornvogels, wat kunnen die kletsen! Ze vliegen van boomtop naar boomtop. Oeps, pas op, daar komt de monitor-lizard, een joekel van een varaan! Hij loopt langs de bar van het zwembad en gaat zonnen op het gras.

Qua natuurschoon worden we al verwend in ons resort vandaag.

El Nido is een groep van 45 eilanden. Deze eilandengroep ligt ten noorden van Palawan in de Bacuit baai. Je moet er rondvaren om de schoonheid van deze eilandengroep te zien.

Enorme varanen, Palawan neushoornvogels, scholen met Clownvisjes in de anemonen: een paradijs voor natuurliefhebbers!

HOTELINSPECTIES

Een van onze trips hier is er een van hotelinspecties naar: El Nido Miniloc, El Nido Pangulasian, El Nido Lagen en El Nido Cove Hotel.

Ieder eilandresort heeft een totaal eigen karakter. Miniloc is het oudste en gemaakt van natuurlijke materialen met veel bamboe, grassen en hout. Lagen is gebouwd als resort met kamers in de tuin en water cottages die op palen in de baai staan. Pangulasian is voor de luxe reiziger. Dit eiland heeft een uniek en prachtig strand en elke villa heeft uitzicht op zee. De villa’s zijn ruim en luxe opgezet.

1. EL NIDO MINILOC

OVERAL VISSEN!

Bij Miniloc valt direct op dat je vlakbij de mooiste duikplekken zit en voor het resort ligt een koraalrif met vele soorten vissen en enorme scholen Jack Fish

en gekleurde visjes. Groot en klein, geel, blauw of groen, papegaaivissen en Nemo’s: het komt hier allemaal voorbij zwemmen.

Het resort is gebouwd met natuurlijke materialen en het is het oudste eiland-resort in El Nido. Het ligt dicht bij de Big en de Small Lagoon, mooie blauwe lagunes vol koralen en vissen waar je mooi kunt snorkelen en kayakken. Voor duikers is dit ook een goede plek want je zit dichtbij de mooiste duikspots. Hier is een restaurant dat uitkijkt in de baai en fijne strandhuisjes om in te relaxen.

2. EL NIDO PANGULASIAN ISLAND

El Nido Pangulasian…. als je daar aan komt varen valt direct het prachtige strand op en de schitterende eilanden aan de horizon. Je stapt van boord en je welkomstdrankje staat klaar. Heerlijk, komkommer met limoen. Dit resort heeft alles wat een ervaren reiziger nodig heeft. Het is een Small Luxury Hotel of the World. De villa’s liggen allen aan zee, met of zonder pool. Je kijkt uit over de zee en op jouw strand staan stoelen klaar. Het restaurant kijkt vanaf de eerste verdieping uit over de zee. Er is een luxe zwembad en iedere dag zijn er bijzondere excursies naar omliggende koralen om te snorkelen, zwemmen met de rifhaaien, kayakken en nog veel meer. Er is een spa en een gym. Maar wie gaat er naar een gym als ie in het paradijs kan watersporten?

Op het eiland komen ook de grote varanen voor en apen. In de kamers staan glazen potten met nootjes. Zodra de deur op een kier staat, gaat de aap naar binnen, draait het deksel van de pot en neemt de noten mee. Hij draait het deksel weer op de pot en doet de deur netjes dicht. En jij maar denken waar die nootjes toch zijn gebleven!

EL NIDO LAGEN RESORT

Het resort dat ook weer op een eiland ligt. Hier zitten heel veel diersoorten en vogels. De huisjes liggen in de tuin en in de zee. De Water Cottages zijn onze favoriet vanwege het onvergetelijke uitzicht. De huisjes zijn van steen gemaakt en onlangs gerenoveerd in zwart-wit-tinten. De heerlijke maaltijden geniet je in het restaurant. Er is een zwembad met oneindig uitzicht in de baai.

Het eten is er lekker. Het is in buffetvorm en er zijn dagelijks verse salades, vele soorten brood, yoghurt, cruesli. Er zijn altijd vis- en vleesgerechten en veel groentengerechtjes. De keuken is Filippijns, afgewisseld met een pasta of vis en vlees van de verse grill. Bij het diner is een uitgebreid fruit- en dessertbuffet. En er zijn dagelijks crepes met verse stukjes mango, kokos of banaan.

Wij dachten als we nu eens iedere dag gaan snorkelen en watersporten… nee, helaas, het eten was weer veel te lekker…

Coracling in mijn mandje

Het Restaurant

Wedding Chapel El Nido Resort Lagen

El Nido Cove
El Nido Cove is een hotel op het vaste land van Palawan, vlakbij El Nido Town. Het hotel ligt in een grote, langgerekte tropische tuin aan de zee. De kamers zijn ruim en licht. Het restaurant kijkt uit over de zee. De kamers liggen in de tuin of hebben uitzicht op de zee. Vanuit dit hotel worden er excursies georganiseerd naar de Lagoons en om te snorkelen en duiken. Het ligt heerlijk rustig, en je bent met een tricycle in 10 minuten in El Nido Town. Een aanrader als je een betaalbaar hotel zoekt in het paradijs.

El Nido Resorts en ECO TOURISM

In El Nido is iedereen zich bewust van het GREEN-project, voor het behoud van de natuur van deze eilanden. De lokale bevolking helpt actief mee met het scheiden van afval, het voorkomen van vervuiling en het zo beperkt mogelijk belasten van de omgeving.

In de El Nido Resorts is er een Environmental Officer (Elaine) aanwezig, die alle medewerkers traint in het belang van het resort en het behoud van deze bijzondere plek. Het resultaat mag er dan ook zijn want als je ziet hoe veel dieren, vogels, vissoorten en koralen wij zien tijdens ons verblijf, dan kan dit alleen maar dankzij de menselijke hand die het beschermt.

Het resort gebruikt zo weinig mogelijk water en stroom. Afval wordt naar de wal gebracht en afvalwater (ja, ook van de toiletten) wordt opgevangen en gereinigd en hergebruikt om de tuinen te wateren.

Elaine gaat ook regelmatig met de duikinstructeur van Miniloc duiken om de koralen schoon te houden en dieren te helpen in nood. Hier zie je haar op de foto met een tas met afval dat zij bij een duik hebben opgeruimd.

Foto’s maken voor de website 😉

Over de auteur

Zout in je haren, zand tussen je tenen. Liefst poederwit zand, zoals in de Malediven, de Filipijnen of Bora-Bora. De zoete smaak van een sterke cappuccino op je lippen. Of een Italiaanse rode wijn, graag uit Sorrento, die heeft Debby het liefst. Compleet eiland verslaafd en graag op reis met haar dikke Rimowa-koffer vol mooie jurkjes, shortjes, een paar bikini’s, slippers een professionele snorkel. Digital Nomad, want werken doet ze in de Himalaya in Bhutan en in Bali aan zee. Als ze geen reizen aan het boeken is voor haar klanten, is ze weer nieuwe bestemmingen aan het ontdekken. Thuis in Nederland geniet ze met haar ragdoll katjes van de Deep Tropical House Mix of rock muziek. Sinds kort reist haar kleine dochter Lotus-Loveday mee. Haar man Hans draagt dan de koffers. Trips van Debby
  • Bezocht: 39 landen
  • Afstand: 1.100.000 km
  • Vertraging: 4 keer
  • Koffer kwijt: 0 keer
  • Upgrades: 6 keer
  • Foto's: 120.000
  • Hoogste punt: BHUTAN 3200M, TIBET 4300M, QUITO 4350M
  • Aantal airlines: 50
  • Aantal stops: SINGAPORE: 38X, INDONESIE: 24X