De orang oetan komt eraan. Hij heeft geen goede zin, zegt Henry de gids. ‘The Big One’ noemen ze hem, Ritchie is de grootste orang oetan die er is. Daar komt hij aan. Hij is inderdaad enorm groot. Hij is een beetje humeurig en gooit alles wat op zijn pad ligt bruut aan de kant. Gelukkig konden we hem prachtig filmen.

In de middag varen we naar de diepe jungle. Het was de Chief met hoofdtooi zelf die ons kwam ophalen in zijn eigen bootje. Dit zijn die stammen die reisfotograaf Jimmy Nelson vastlegt in zijn unieke series ‘Before they Pass Away’.

Aangekomen in het longhouse schrokken we toch wel van de primitieve omstandigheden. We blijven hier slapen??? We dachten dat we in een hotel dichtbij zouden overnachten. We keken elkaar aan. Dit was wel een grote shock.

De Chief wees naar de rivier. De bedoeling was dat wij konden gaan zwemmen, dan zouden zij het diner voorbereiden. Hij gooide nog twee rubberbanden naar ons toe (Let op: deze gast werkt bij een Zweeds autobedrijf van uitermate hoge kwaliteit). We moesten toen enorm lachen. De mensen deden zo hun enorme best het ons naar de zin te maken. Toen was de eerste schrik wel een beetje weg.

De volgende dag gingen we de jungle in om dieren te spotten. In de middag maakte de Chief met zijn vrouw met een hakmes een barbecue van bamboe en grote bananenbladeren. We waanden ons in het TV programma ‘Chiefs Gone Wild’ waar Australische chef koks juist de jungle in gaan om dit te beleven. In een woord fantastisch!

Dit is een stukje uit het reisverslag van onze klanten die naar Maleisie gingen.

Steeds als we elkaar zien, zeggen deze klanten dat het een van de mooiste reizen is geweest van hun leven. Ze waren even geshockeerd in de jungle, maar achteraf was de overnachting in het Long House bij de Iban-stam een onvergetelijke, unieke ervaring.

Het is fantastisch voor ons om zulke reizen uit te mogen stippelen. Klanten die houden van avontuur, op ons advies vertrouwen. Natuurlijk kun je de stammen bezoeken vanuit een hotel. Maar de vraag is als je hun verhaal leest, of je dat wel moet willen…

Ben jij toe aan een puur avontuur in de jungle van Maleisië, bij mensen die in diepe relatie met de natuur leven? Hou jij van reizen met advies van een expert? Een reis in Maleisië is niet compleet als je Sarawak niet hebt bezocht!

Bel voor een afspraak of mail en we gaan het samen uitstippelen.

Over de auteur

Zout in je haren, zand tussen je tenen. Liefst poederwit zand, zoals in de Malediven, de Filipijnen of Bora-Bora. De zoete smaak van een sterke cappuccino op je lippen. Of een Italiaanse rode wijn, graag uit Sorrento, die heeft Debby het liefst. Compleet eiland verslaafd en graag op reis met haar dikke Rimowa-koffer vol mooie jurkjes, shortjes, een paar bikini’s, slippers een professionele snorkel. Digital Nomad, want werken doet ze in de Himalaya in Bhutan en in Bali aan zee. Als ze geen reizen aan het boeken is voor haar klanten, is ze weer nieuwe bestemmingen aan het ontdekken. Thuis in Nederland geniet ze met haar ragdoll katjes van de Deep Tropical House Mix of rock muziek. Sinds kort reist haar kleine dochter Lotus-Loveday mee. Haar man Hans draagt dan de koffers. Trips van Debby
  • Bezocht: 39 landen
  • Afstand: 1.100.000 km
  • Vertraging: 4 keer
  • Koffer kwijt: 0 keer
  • Upgrades: 6 keer
  • Foto's: 120.000
  • Hoogste punt: BHUTAN 3200M, TIBET 4300M, QUITO 4350M
  • Aantal airlines: 50
  • Aantal stops: SINGAPORE: 38X, INDONESIE: 24X