Ik word wakker en loop de veranda op. Ik overnacht een paar dagen in het Koninklijk Paleis van Ubud in Bali.

De Koninklijke familie van Ubud woont hier, en met de juiste lokale contacten kun je een van de kleinere paleisjes naast hun paleis huren.

Er komen dagelijks heel wat bezoekers, die allen de sfeer van een authentiek Balinees paleis willen proeven. Zeker na de film Eat-Pray-Love met Julia Roberts wil iedereen hier heen. En fietsen door de rijstvelden natuurlijk!

Heel ’s ochtends vroeg word ik wakker van de vogeltjes. De zon schijnt fel en het ruikt zo heerlijk naar bloemen. De kinderen van de koning van Ubud spelen op een matras op hun veranda en zwaaien vrolijk naar me.

Agung zet een schoteltje vers fruit neer en een bakje zwarte rijstpudding, gekookt in verse kokosmelk. Een echt Balinees ontbijtje. Als ik eraan denk, ga ik weer watertanden. Altijd fijn om weer een lokaal gerecht te proberen en dat aan onze gasten kan aanraden bij thuiskomst.

‘NOW!’ Zegt hij met streng en met een grote glimlach, ‘I am going to CLEAN YOURRR RRROOM!’ ‘Thank you’, knik ik naar hem.

Ik kijk en kijk nog eens goed. Ik zie geen schoonmaakmiddel, doekjes of spray.

Lachend zwaait hij naar mij met een lange plumeau van hanenveren, wandelt de kamer binnen en gaat aan de slag.

Over de auteur

Zout in je haren, zand tussen je tenen. Liefst poederwit zand, zoals in de Malediven, de Filipijnen of Bora-Bora. De zoete smaak van een sterke cappuccino op je lippen. Of een Italiaanse rode wijn, graag uit Sorrento, die heeft Debby het liefst. Compleet eiland verslaafd en graag op reis met haar dikke Rimowa-koffer vol mooie jurkjes, shortjes, een paar bikini’s, slippers een professionele snorkel. Digital Nomad, want werken doet ze in de Himalaya in Bhutan en in Bali aan zee. Als ze geen reizen aan het boeken is voor haar klanten, is ze weer nieuwe bestemmingen aan het ontdekken. Thuis in Nederland geniet ze met haar ragdoll katjes van de Deep Tropical House Mix of rock muziek. Sinds kort reist haar kleine dochter Lotus-Loveday mee. Haar man Hans draagt dan de koffers. Trips van Debby
  • Bezocht: 39 landen
  • Afstand: 1.100.000 km
  • Vertraging: 4 keer
  • Koffer kwijt: 0 keer
  • Upgrades: 6 keer
  • Foto's: 62.000
  • Hoogste punt: BHUTAN 3200M, TIBET 4300M, QUITO 4350M
  • Aantal airlines: 49
  • Aantal stops: SINGAPORE: 38, INDONESIE: 24 KEER