Regelmatig komen onze gasten voor advies naar ons. Ze hebben al een bestemming in gedachten en komen bij ons op bezoek voor hun reisadvies op maat. Het is altijd weer een ontzettend gezellig moment samen om die reis uit te stippelen.

Ze vertellen me dan dat ze online hebben gezien dat ‘het regenseizoen in juni begint en in september al over is’. Of dat ‘een andere reisorganisatie zei dat de regen in die twee maanden wel meevalt’. 

Helaas klopt die informatie vaak niet. 

En ik kan het weten want wij hebben het zelf meegemaakt en wij praten met lokale collega’s op onze kantoren in de bestemmingen.

Ik geef je een mooi voorbeeld van mijn laatste zakenreis in de Filipijnen in september:

’s Ochtends na het ontbijt gaan we hotelinspecties doen. Op de planning staan acht hotels in Boracay. In een uur per hotel checken we: de lobby, check in, kamers, restaurant, locatie, tuin en strand plus Spa. Perfect, het wordt dus weer een intensief dagje! 

Ik trek een jas aan. Ja jongens, een jas! Want het waait behoorlijk en er stond een beetje frisse wind aan zee. Bij een van de resorts komen we op het beroemde White Beach-strand. Ik doe snel mijn bril op want ik word gezandstraald.

Op het strand staan windbrekers. Grote witte Schermen van ongeveer 8 meter hoog en 12 meter breed. Ik vroeg aan een van de restauranteigenaren waarom dat was. Hij zei: ‘Debby, anders waait het zand allemaal op het terras! Dan zie je na een paar dagen mijn terras niet meer.’

Toen wist ik genoeg. Ik ga geen enkele reis aanbevelen naar Boracay in deze periode.

Want… jij spaart voor een prachtige reis, zit helemaal vol voorpret met je lekkere zonnebrandje, nieuwe bikini en snorkel en dan moet het ook die pracht-reis worden die ik jou voorstel. Want dat is ons doel: de allermooiste reis!

Eerlijk duurt het langst. Ook bij reisadvies.

En mijn advies aan onze gasten: denk niet dat ‘het wel meevalt’, de andere reisorganisatie het beter weet (die wil gewoon een reis verkopen en liefst zo snel mogelijk), er online andere tabelletjes stonden. Vertrouw op een expert die er zelf is geweest en als doel heeft jou die mooiste reis te laten beleven.

Tip! Probeer de reis te verschuiven naar het beste seizoen, of verplaats hem een jaar, ga dit jaar naar een andere plek. Zo doen wij dat ook met onze eigen reiskalender!

Disclaimer: bij een moesson is er een vaste periode met wind uit dezelfde richting die veel regen brengt. Ook in droge periodes kun je in de tropen veel regen treffen op reis, dat is een kenmerk van een tropisch klimaat.

Over de auteur

Zout in je haren, zand tussen je tenen. Liefst poederwit zand, zoals in de Malediven, de Filipijnen of Bora-Bora. De zoete smaak van een sterke cappuccino op je lippen. Of een Italiaanse rode wijn, graag uit Sorrento, die heeft Debby het liefst. Compleet eiland verslaafd en graag op reis met haar dikke Rimowa-koffer vol mooie jurkjes, shortjes, een paar bikini’s, slippers een professionele snorkel. Digital Nomad, want werken doet ze in de Himalaya in Bhutan en in Bali aan zee. Als ze geen reizen aan het boeken is voor haar klanten, is ze weer nieuwe bestemmingen aan het ontdekken. Thuis in Nederland geniet ze met haar ragdoll katjes van de Deep Tropical House Mix of rock muziek. Sinds kort reist haar kleine dochter Lotus-Loveday mee. Haar man Hans draagt dan de koffers. Trips van Debby
  • Bezocht: 39 landen
  • Afstand: 1.100.000 km
  • Vertraging: 4 keer
  • Koffer kwijt: 0 keer
  • Upgrades: 6 keer
  • Foto's: 120.000
  • Hoogste punt: BHUTAN 3200M, TIBET 4300M, QUITO 4350M
  • Aantal airlines: 50
  • Aantal stops: SINGAPORE: 38X, INDONESIE: 24X