Zoek jij een veilige en schone bestemming? De Malediven
Hou jij van mooie stranden? En een warme zee? De Malediven
Hou jij van heerlijk eten? De Malediven
Hou jij van relaxen en dan tussendoor een keer een tripje maken? De Malediven
Even op avontuur? De Malediven
Hou jij van een speciale bestemming, eentje die voor altijd in je opkomt als iemand je vraagt wat is de mooiste plek waar je ooit bent geweest? De Malediven

Ik geef ze meteen maar weg, dit zijn vijf inkoppertjes. En wij zijn net terug uit de Malediven, een heerlijke reis gehad! Lees mee wat wij de vijf redenen vinden om juist NU naar de Malediven te gaan. Of in ieder geval zo snel mogelijk. 

1. De Maldiven: veilig en schoon

Al vanaf de eerste keer dat wij in de Malediven waren in 2004 viel ons op hoe schoon het land is. In die tijd was er nog geen afvalprobleem. De lokale mensen vroegen ons bij het inchecken of we, als we toevallig plastic afval hadden, we dat weer meer naar huis wilden nemen.

De hotels en resorts kennen een hoog niveau van afwerking en hygiëne. Alles draait om gezond en schoon reizen.


Vanaf juli 2020 is een selectie resorts open voor toeristen, alleen de resorts die voldoen aan de strenge eisen van de ‘Safe Haven’ strategie zijn open. Dus, verwacht wel regels, maar ga gewoon genieten. Dus, wel afstand houden en een mondkapje op in openbare ruimtes. Maar he, je zit 90% van de tijd aan zee, in het zwembad of… je bent een strandwandeling aan het maken, zandkastelen aan het bouwen. Kortom, je vergeet lekker even alles en iedereen.

2. Pure natuur, de mooiste stranden en onderwaterwereld

Wie droomt van tropische stranden, een warme zee, snorkelen, lekker eten en strandwandelingen. Zoek niet verder. Deze eilanden hebben alles. De eilanden die wij bezochten zijn gebouwd op oorspronkelijke, onbewoonde eilanden. En dus: schitterende hoge palmbomen, heerlijke groene jungle, ananas, kokosnoten, alles waar jij aan denkt bij een tropische vakantie. 

3. Heerlijk culinair genieten

Terwijl in eilanden als de Seychellen en Mauritius veel wordt ingevlogen, zijn de Maldiven sinds enkele jaren zeer duurzaam. Zo veel mogelijk groenten en fruit worden op lokale eilanden verbouwd, en dat proef je als je een hap neemt uit een watermeloen of komkommer.


Onze resorts hebben ook eigen kruidentuinen, leuk om een kijkje te gaan nemen.

Er zijn resorts waar je dagelijks ontbijt en dineert in het zelfde buffet restaurant. Geloof me, de keuze is enorm. Van uiteraard lokale gerechtjes met Maldiveische vis, rijst en groenten en lokaal brood, tot de Indiase keuken, Aziaische toppers, Italiaanse pasta corner. Er is altijd een heerlijk salade buffet met verse soorten sla, tomaten en allerlei lekkere groenten om een goede salade te maken.

Vaak is er ook sushi en sashimi.

Bij het dessert zijn er vele soorten lokaal tropisch fruit en allerlei taartjes, gebakjes en mousse. Ook is er vaak huisgemaakt ijs.

De meeste resorts hebben daarnaast ook een specialiteiten restaraunt, sommigen gespecialiseerd in vis, in Japans of een andere specifieke keuken. Vaak is er een uitstekende chef kok of bekende chef die zijn naam aan het restaurant bindt en er de scepter zwaait.

4. Beach, Sleep, Read, Snorkel, Eat… Repeat

Natuurlijk, relaxen is hier nummer 1. Eigenlijk ga je direct in de relaxstand, zodra je hier de eerste ochtend wakker wordt. Niks moet. Alles mag.

En dat is toch precies de bedoeling? Wie heeft er zin pure natuur en rust?

Ga eerst heerlijk ontbijten, dan naar het zwembad of het strand. Zin om te wandelen? Loop dan onder de palmbomen over het strand en geniet van het uitzicht en de bries van zee.

Let erop dat het tussen 12.00 en 15.00 heet is. Dan is rusten/relaxen wel aan te raden. Of een fijne spabehandeling, een lekker lunch of een goed boek. Of een dutje. Waarom niet. Wie de eerste dagen lekker tot rust komt, heeft op dag vier zin in actie. Je kunt bij het zwembad relaxen of aan zee. Sommige resorts hebben een tweede zwembad en verschillende stranden waar je kunt zitten.

Over avonturen beleven. Want je kunt er ook heel veel doen. Een snorkeltrip zou ik altijd heel ’s ochtends vroeg plannen. Het licht is dan het mooist, de zee is helder en dus zie jij de meeste dieren.

Je kunt UV-snorkelen na zonsondergang, dan zie je koralen en vissen oplichten onder je lamp.

Watersporten, kayakken, suppen. Een proefduiktrip maken, helemaal een aanrader hier.

Yogales aan zee, sporten. Voor je het weet is je eerste week Malediven al weer voorbij.

5. Speciale bestemming

Alleen al de geografische vorm van de Malediven maakt dat je dit geweldig vindt. Je land op een eiland, speciaal gemaakt voor de airport. Tien minuten voor je gaat landen zie je de atollen al vanuit je raam. Het ene mooi eiland na het andere mooie eiland komt onder je langs. Je ziet de koraalriffen, bewoonde en onbewoonde eilanden en de resorteilanden.

En een ding vergeet je nooit meer. De kleuren. Het turquoise van de zee, de tinten lichtblauw, groen en wit van het strand zijn uniek en paradijselijk.

6. De bezetting is laag en de prijzen zijn nu prima

Aangezien er nog niet veel reizigers een verre reis maken, heb je een enorm voordeel als je nu reist naar de Malediven. De eilandresorts in de Malediven doen enorm hun best om gasten te trekken, maar het is niet druk. Toen wij er recent waren, was de bezetting 20%. Die liep even op nar 40% en toen weer naar beneden. Het mooie is, dat er dus veel rust en ruimte is. Je hebt regelmatig het zwembad en de zee voor jezelf. Het paradijs!

7. De lokale mensen

In de Malediven hangt een speciale VIBE. Een eiland vibe. Deze mensen zijn opgegroeid aan de zee, met de zee en in de zee. De meeste Malediviers die ik goed ken, snorkelden al zo klein als ze waren. Allemaal zijn ze gek op visjes en onderwaterdieren. 

Van oorsprong was ieder eiland een vissers eiland. Er werd niet veel geld verdiend, mensen overleefden met het vangen van vis en verbouwen van groenten en fruit. Rijst werd gekocht in buurland India of Sri Lanka.

De mensen maken zich niet druk. Ze zijn relaxed en happy. Dat dragen ze ook uit in hun werk en als jij hun eilanden mooi vindt, krijg je de allermooiste verhalen over de onderwaterwereld, stranden en lokaal leven.

Mizzy, Abu, Moosa, Abdullah, Ibrahim, Lebbe, Baai, Arista, Ram, Siva, Tom, Josmin,

Vriendelijk, gemoedelijk, gezellig. Het is een van de fijnste landen die ik ken.

Over de auteur

Zout in je haren, zand tussen je tenen. Liefst poederwit zand, zoals in de Malediven, de Filipijnen of Bora-Bora. De zoete smaak van een sterke cappuccino op je lippen. Of een Italiaanse rode wijn, graag uit Sorrento, die heeft Debby het liefst. Compleet eiland verslaafd en graag op reis met haar dikke Rimowa-koffer vol mooie jurkjes, shortjes, een paar bikini’s, slippers een professionele snorkel. Digital Nomad, want werken doet ze in de Himalaya in Bhutan en in Bali aan zee. Als ze geen reizen aan het boeken is voor haar klanten, is ze weer nieuwe bestemmingen aan het ontdekken. Thuis in Nederland geniet ze met haar ragdoll katjes van de Deep Tropical House Mix of rock muziek. Sinds kort reist haar kleine dochter Lotus-Loveday mee. Haar man Hans draagt dan de koffers. Trips van Debby
  • Bezocht: 39 landen
  • Afstand: 1.100.000 km
  • Vertraging: 4 keer
  • Koffer kwijt: 0 keer
  • Upgrades: 6 keer
  • Foto's: 120.000
  • Hoogste punt: BHUTAN 3200M, TIBET 4300M, QUITO 4350M
  • Aantal airlines: 50
  • Aantal stops: SINGAPORE: 38X, INDONESIE: 24X