Al ver voordat ‘Birma’ open was voor reizigers, bezocht ik dit prachtige, ongerepte en vooral pure land: Myanmar.

Ik luister naar het nummer: de ‘Road to Mandalay’ van Robbie Williams, terwijl we door Myanmar rijden. Onze chauffeur is vriendelijk en een tikje afstandelijk. Zodra we een grap maken, ontdooit zijn gezicht en begint hij te proesten. Dat is wel typisch Myanmar: de mensen zijn zo bescheiden en vriendelijk tegelijk, maar jij moet wel het ijs een beetje breken.

We lopen de tempel in van Mandalay. Er zit een monnik in meditatie en ik sta een tijdje naar hem te kijken. Dan opent hij zijn ogen. Als vrouw mag je niet in de buurt van monniken komen heb ik gelezen. Dat leidt hen af. 

Hij lacht naar me en wenkt. Ik ga bij hem zitten: F*** de regels. Hij begint te vertellen dat hij studeert in het klooster en veel leest over het leven van Buddha en daar dan op mediteert. Ik zie dat hij betelnoot heeft gekauwd en vraag of dat wel mag. Ach, al die regels die wij mensen verzinnen, daar heeft Buddha niks over gezegd, zegt hij. Als je de sutra’s leest, haal je er je wijze teksten uit. Ieder dag is anders. Je maakt als mens veel mee in je leven en er zijn zo veel emoties. Dan is het fijn om rust te vinden en dingen los te laten. Regels die de mensen er omheen verzinnen, daar hoef je niet op te letten, zegt hij lachend. Waarom zou je niet een drankje mogen drinken of betelnoot kauwen. Als je met je gedrag anderen maar niet beschadigd. Want dat veroorzaakt direct slecht karma en dat krijg je terug. Sooner or later! zegt hij streng terwijl zijn vinger in de lucht wijst. 

Sooner or later. En zo is dat.

Ik vraag of ik hem iets mag schenken, als dank voor dit leerzame gesprek. Hij zou graag een nieuwe pij kopen. Ik geef hem een paar bankbiljetten met schitterende lettertjes. De letters van de taal in Myanmar zijn decoratief met de kleine ronde tekentjes, heel typisch en zo herkenbaar. Hij heeft een grote brede glimlach. Met rode tanden van de betelnoot.

Ik hou mijn handen in gebedshouding voor mijn hart en maak een kleine buiging. Namaste. Dat betekent letterlijk: ‘I bow to the Divine in You’.

Staat Myanmar op jouw lijstje van landen waar je graag heen wil? Laat het me weten en ik stuur je twee bijzondere tips voor een reis in Myanmar.

Over de auteur

Zout in je haren, zand tussen je tenen. Liefst poederwit zand, zoals in de Malediven, de Filipijnen of Bora-Bora. De zoete smaak van een sterke cappuccino op je lippen. Of een Italiaanse rode wijn, graag uit Sorrento, die heeft Debby het liefst. Compleet eiland verslaafd en graag op reis met haar dikke Rimowa-koffer vol mooie jurkjes, shortjes, een paar bikini’s, slippers een professionele snorkel. Digital Nomad, want werken doet ze in de Himalaya in Bhutan en in Bali aan zee. Als ze geen reizen aan het boeken is voor haar klanten, is ze weer nieuwe bestemmingen aan het ontdekken. Thuis in Nederland geniet ze met haar ragdoll katjes van de Deep Tropical House Mix of rock muziek. Sinds kort reist haar kleine dochter Lotus-Loveday mee. Haar man Hans draagt dan de koffers. Trips van Debby
  • Bezocht: 39 landen
  • Afstand: 1.100.000 km
  • Vertraging: 4 keer
  • Koffer kwijt: 0 keer
  • Upgrades: 6 keer
  • Foto's: 62.000
  • Hoogste punt: BHUTAN 3200M, TIBET 4300M, QUITO 4350M
  • Aantal airlines: 49
  • Aantal stops: SINGAPORE: 38, INDONESIE: 24 KEER