Aangekomen in Auckland en door naar Christchurch: het was hoogzomer (Januari!) en in Christchurch 28 graden. 2 dagen naar Akaroa (bij Christchurch) nog steeds perfect zomers. Dan barst de Wheather Bomb los:

Dunedin: regen met bakken naar beneden, 15 graden, wind rechtstreeks van de Zuidpool => het is hoogzomer, maar in het skigebied Cardrona bij Queenstown is 30 cm sneeuw gevallen en fanatiekelingen zijn er aan het snowboarden, hartje zomer. Maar een paar dagen later is het aan de Westkust van het Zuidereiland weer prachtig warm weer met kraakheldere lucht en uitstekend om de Glaciers te bekijken (Fox en Franz Josef).

E.e.a. wel niet 4 seizoenen op 1 dag maar wel 4 seizoenen binnen een week (toch niet gek gescoord ?) . Vanuit Nelson met het vliegtuig (nou ja: 2-motorige 50-persoons propellor pruttelpot) naar Wellington (slechts 25 minuten vliegen), dat is sneller dan eerst naar Picton rijden en dan 3 ½ uur met de boot. In Wellington bij wijze van uitzondering; ze spreken altijd over “windy Wellington” bloedje heet en heerlijk weer. Toch even het National Museum (Te Papa) in: aanrader en nog gratis toegankelijk ook!

Vanuit Wellington naar Napier, de Art Deco Capital of the World. Voor geschiedenis zie : www.artdeconapier.com . Dan door naar de Geisers, kokende modder en rotte eierenlucht in Rotorua. Ondanks de stank, krijg je er veel spectaculaire zaken voor terug: Maori Cultuur, spectaculaire geothermische activiteit en victoriaanse bouwstijl. En als kers op de taart: ieder Hotel, Motel of Hostel heeft z’n eigen thermale baden!

Na Rotorua nog twee dagen in Whakatane (Bay of Plenty, Noordoostelijk Kustgebied) Vrijwel lege stranden, prachtig gebied. Dan naar de grote stad in de South Pacific: Auckland. Inmiddels is het 6 Januari: Waitangi Day:

De herdenking van het tekenen van het verdrag waar de Maori’s zich onderwierpen aan de Engelse Kroon en waarmee de vorst van Engeland ook die van Nieuw Zeeland werd. Er lagen dit keer 2 drijvende flatgebouwen in de haven (ook wel bekend als cruiseschepen) waarvan er een niet aan de kade kon liggen wegens zijn diepgang. Bezoekje gebracht aan het scheepvaartmuseum. Ook een aanrader, waar veel getoond wordt over de emigraties naar Nieuw Zeeland en de historische prestaties van Nieuw Zeelandse zeilers. Tot slot nog een paar dagen in the far North (Kaitaia) en naar Cape Reinga: het Noordelijkste punt van Nieuw Zeeland.