Kees en Annette van Geel
Uit Den Haag
Over hun reis naar de Filipijnen

Veel dank gaat uit naar Debby die alles meer dan perfect geregeld heeft, van het eerste advies tot het regelen van alle tickets, chauffeurs, verblijf, en up to date informatie ter plekke. Het was een zeer intensieve reis met heel veel afwisseling en nergens is het ook maar mis gegaan. We hadden in Luzon een geweldige chauffeur, 8 dagen lang, die ons veilig door de meeste smalle bergweggetjes heeft gereden en ons overal bijstond waar nodig en lokale gidsen die ons wisten te verrassen met prachtige verhalen. Vriendelijke en behulpzame mensen ontmoet, te veel indrukken om te vertellen. Kortom een waanzinnige reis om nooit te vergeten, Debby, je bent een topper!

De reis naar de Filipijnen was prachtig. We hadden Indonesië, Maleisië en Thailand al ontdekt maar de Filipijnen kenden we nog helemaal niet. Na het opvragen van informatie over de Filipijnen hadden we meteen een goede klik en Debby boekte een prachtige reis voor ons.

Onvergetelijk reis van de trekking door de rijstvelden, de bergdorpen van Luzon en als klap op de vuurpijl genoten van een luxe eiland-resort in El Nido. Het Paradijs!

Na een overnachting in Manila vertrokken we de volgende dag naar het noorden om acht dagen te gaan rondtrekken in de bergen.
Wat een geweldig avontuur was dat van het bezoek aan Sagada, met zijn zeer bijzondere begraaftradities in het rotsgebergte. Bontoc, waar we een klein maar bijzonder interessant etnologisch museum bezochten.
Het rijden door de rijstvelden, bergketens en vulkaangebieden met spectaculaire vergezichten van Banaue.
Het hoogtepunt voor ons was het verblijf in Batad, we verbleven in een super primitief guesthouse, hoog gelegen met prachtig uitzicht over de rijstvelden. En als bonus super lekker gegeten. We hebben met een gids een intensieve wandeling gemaakt door de rijstvelden en de waterval bezocht, heb geen hoogtevrees en je moet ook wel van klimmen houden maar absoluut de moeite waard.
Wat deze bergreis ook bijzonder maakte dat we bijna geen toeristen tegenkwamen het is, gelukkig voor ons, nog niet ontdekt door de toeristen dat houdt wel in dat er weinig luxe is maar wij vonden het een geweldige ervaring. Oh en een tocht met een Jeepney is een must!
Ja en dan Cebu een super leuke lodge met een prachtig sprookjesachtig uitzicht op zee en ja echt waar, gezwommen met walvishaaien, al heel veel gekke dingen gedaan maar dit zullen we niet snel vergeten.

In Bohol hadden we een kamer aan het strand, wat een luxe, met een bezoek aan de Chocolate Hills, nog nooit zo iets in de wereld gezien. Ook genoten van de spookdiertjes en de prachtige vlindertuin.

Ja en dan ga je van primitief in de bergen naar super deluxe van El Nido. Een eilandengroep van 45 eilandjes die elkaar overtreffen in schoonheid, Bacuit Archipel genaamd. Het was zo overweldigend, het varen, snorkelen, de spierwitte stranden, het eten en dan heb ik het nog niet eens over ons geweldige resort gehad! Je waant je in het paradijs op aarde.
Wat een geweldige afsluiting van een indrukwekkende vakantie.