Highlights: Strand in Sanur, Bezoek aan de Balinese markt en aansluitend kookles, kunstenaarsplaats Ubud, spirituele tempel Tirta Empul, bezoek aan een healer, fietsen door de rijstvelden, beklim te vulkaan Batur met zonsopgang, bezoek de jungle en de waterval van Munduk, maak je mooiste foto’s bij de rijstvelden van Jatiluwi (Unesco wereld erfgoed), relaxen in de beach clubs van Seminyak of er heerlijk shoppen.

Dag 1

Vandaag start uw reis en vliegt u van Amsterdam naar Denpasar, de hoofdstad van Bali.   Als u eenmaal bent ingestapt, begint uw prachtige reis. Tijdens de lange vlucht kunt u eindelijk dat boek lezen waar u nooit aan toe kwam of heerlijk de nieuwste films kijken. U vliegt met de A380, het meest geluidloze en grootste vliegtuig dat er bestaat. Emirates Airlines zorgt ervoor dat u niets tekort komt op deze vlucht EK150 die om 21.50 uur vertrekt uit Amsterdam. De vlucht duurt 6 uur en 40 minuten.  Bagage tot 30 kg, hapjes en drankjes zijn inclusief.

Dag 2

U arriveert in Dubai om 06.30 uur. U stapt in Dubai over op het toestel EK398 die in negen uur om 08.30 uur naar Bali vliegt. In Bali arriveert u om 21.40 uur en uw chauffeur haalt u op bij de luchthaven van Bali. Hij brengt u naar uw hotel in Sanur, het Segara Village Resort waar u verblijft in een deluxe kamer op basis van logies en ontbijt.

Dag 3

Sanur, hotel op basis van logies en ontbijt. Dag ter vrije besteding.

 Dag 4

Sanur, hotel op basis van logies en ontbijt. Dag ter vrije besteding.

Dag 5

Vandaag leert u echt Balinees koken! Leer authentiek en origineel Balinees koken en ken alle geheimen van de Balinese keuken. In de ochtend brengt de chauffeur u naar de locatie van de kookschool. U gaat gezellig naar de lokale markt om inkopen te doen, want koken doen we met verse ingrediënten. U ziet de stalletjes met kleurrijke en geurende groenten, fruit, kruiden en specerijen. Heerlijk! Terug in de keuken leren de dames u hoe u moet snijden, kneden en hoe belangrijk de vijzel is. Als alles klaar is, luncht u samen en neemt u de recepten mee naar huis. Dan kunt u de thuisblijvers een keer verwennen. Na de lunch wordt u teruggebracht naar uw hotel. Hotel op basis van logies en ontbijt.

Dag 6

De chauffeur brengt u naar Ubud. Onderweg stopt u bij de ochtendmarkt van Ubud. Deze markt wordt ook wel de Art Market genoemd, de markt waar alle creatieve, mooie en authentieke souvenirs uit Bali te koop zijn. Daarna brengt de chauffeur u naar uw hotel Plataran Ubud Bali Resort & Spa waar u overnacht in een superior kamer op basis van logies en ontbijt. Het hotel ligt in de Jalan Raya Hanuman, in het centrum van Ubud. Vlakbij zit de beste yogaschool van Ubud, de Yoga Barn met een zeer goede spa. Je wandelt zo de winkelstraat in want samen met Jalan Monkey Forest is dit de leukste straat van Ubud. Voor vertrek krijg je van ons een plattegrond met een fietsroute en de fijnste plekjes van Ubud daarop aangegeven.

Dag 7

Het spirituele Bali Vandaag maakt u kennis met de diepere betekenis van het spirituele Bali. De chauffeur brengt u naar een zeer bijzondere tempel in Bali: de Tirta Empul tempel.

De gids zal u ook vertellen over de manier waarop men bidt om zich te reinigen in de Tirta Empul, de heilige bron. Deze bron is gelegen in het dorpje Tampaksiring, bij alle Balinezen zeer bekend.

U gaat deze ceremonie met uw gids uitvoeren. Deze bron is gemaakt door de god Indra, als zuiverend water tegen vergiftiging van lichaam, geest en ziel. Zeker op feestdagen en nieuwe maan dompelen de Balinezen zich er graag onder. Naast een indrukwekkend mooie poort en grote waringinboom, bevindt zich de entree. Niet alle van de twaalf fonteinen zijn geschikt voor het baden, maar dat vertelt de gids u wel. Het zal een bijzondere ervaring zijn, want in tegenstelling tot andere reizigers, gaat u niet aanschouwen maar met de lokale Balinezen mee in hun traditie, een ervaring om nooit te vergeten.

Na de lunch (niet inbegrepen) gaat u voor weer een heel bijzondere kennismaking, namelijk met de healer, Pak Cok. Eerder kon u kennismaken met de healings van Ketut   Liyer, maar hij is onlangs helaas overleden. Pak Cok is de beroemde healer in Ubud. Hij is lid van de koninklijke familie van Ubud, de Cokorda Rai. U heeft een privé sessie met een healing. Hierbij kunt u alle vragen stellen die u wilt over uw leven en ieder aspect ervan, zoals familie, werk, gezondheid, carrière, etc. De healing is een bijeenkomst waarbij meerdere gasten wachten in een bale bale (overdekt huisje) en Pa Cok een voor een een reading geeft. Zijn gesprekken zijn vertrouwelijk en hij spreekt bij persoonlijke adviezen op een zachte toon. Laat u verrassen door deze bijzondere gaves die er in Bali te vinden zijn.

Na deze bijzondere dag brengt de chauffeur u terug naar het hotel.

Dag 8

Fietsen door de rijstvelden! Vandaag haalt de gids u op voor een tour op de fiets door de rijstvelden. Bij deze tour sluit u aan bij een gezelschap met wie u samen de rijstvelden en omgeving verkent. Het startpunt ligt in Tabanan in het kleine plaatsje Luwus. Na het ontbijt haalt de gids u op en brengt u naar het startpunt. De rit duurt ongeveer een drie kwartier. Hij geeft u een helm en het fietsen door de rijstterrassen kan beginnen. De gids kent de achterlanden want hij woont daar al jaren. Hij brengt u naar plekken waar u zelf   nooit gekomen was en dat maakt zijn begeleiding extra interessant. U rijdt door en langs   banjars, kleine wijken en dorpjes. Tussendoor vertelt hij over het leven in Bali, over de rijstproductie en de kruiden- en groenten die u tegen komt. Als extraatje fietst u langs tempels en ziet de Balinese vrouwen de kleurrijke offers brengen. Aangekomen bij de Bale (houten huisje) staat een picknick lunch voor u klaar. Na de lunch wordt u terug gebracht naar uw hotel in Ubud.

Dag 9

De Batur Vulkaan beklimmen! Trekking naar Vulkaan Batur met zonsopgang

Om 02.00 uur wordt u in Ubud opgehaald voor de rit naar het vulkaanmeer. Daar drinkt u koffie bij het Madu Sari restaurant en om 03.00 uur start u bij het startpunt voor de hiking. De trekking gaat langs de vulkaan omhoog. Rond 06.15 als de zon opkomt bereiken jullie de top. Dan lopen jullie in ongeveer een uur de rand van de vulkaan langs.   Daarna dalen jullie weer af. De trekking duurt vijf uur in totaal, de totale tour ongeveer negen uur. De trekking is qua zwaarte gemiddeld. De vulkaan is voor het laatst in 2000 uitgebarsten en dat is te zien aan de lava. Na de trekking brengt de chauffeur u terug naar het hotel. Onderweg stopt u voor een uurtje zwemmen in een hot spring bij de vulkaan. De trekking is inclusief: ontbijt, gids, zaklamp, mineraalwater, koekjes en fruit, koffiestop. Zeker meenemen: trekkingschoenen of sportschoenen, trui, lange broek, camera, zwemspullen, handdoeken.

Dag 10

Ubud, dag ter vrije besteding. Hotel op basis van logies en ontbijt.

Dag 11

Rijstvelden en binnenlanden van Bali Vandaag haalt de chauffeur u op en gaat u naar het platteland van Bali, de bergen in. De route naar het noorden van Bali tussen de vulkanen, leidt door het binnenland en langs vele verschillende vergezichten. Het is een lange dag want een trip in Bali de bergen in gaat over kleine weggetjes.

De route leidt u langs de dorpen met de oude ambachten, dwars door de rijstvelden met uitzicht op de vulkanen. Tijdens de rit kunt u overal stoppen om kennis te maken met de vriendelijke bevolking. Vervolgens rijdt u via de rijstvelden naar het hoge    noordwesten, waar de temperatuur frisser is dan is het zuiden.

De route langs het meer is betoverend, eerst omhoog en bij Pacung heeft u bijvoorbeeld   onder het genot van een kopje koffie met een pisang goreng (gebakken banaan) uitzicht over diepe rijstterrassen. In deze streek Tabanan, bij Jatiluwi ligt de oorsprong van de Kopi Luwak, de duurste koffie ter wereld. Vraagt u wel na hoe deze koffie gemaakt wordt, want deze bonen leggen een bijzondere weg af voordat er koffie van gezet wordt! Maak een stop bij deze rijstterrassen, de mooiste van de wereld.

In Jatiluwi zijn de mooiste rijstterrassen van de wereld. Het systeem van de subak (traditionele systeem van bewatering van Balinese rijstterrassen) is door Unesco tot werelderfgoed verklaard. Diverse onderzoeksbureaus hebben met vele computers berekend of het systeem efficiënter gemaakt kan worden, maar de computers hebben dit systeem niet kunnen verslaan!

Aansluitend rijdt u door de hooglanden van Bali, dwars door het vulkanisch landschap langs de groentemarkten van dit eiland. Hier bij het meer Lake Bratan, waar ook de beroemde tempel aan het meer staat die vele reisboeken siert, is het meest vruchtbare gedeelte van Bali. Hier kweekt men de bloemen voor de offerbakjes, rijst en vele soorten  groenten en kruiden. Die kruiden vinden wij ook in onze kruidenlades en dankzij de vroege relaties met Indonesië kunnen we niet meer zonder: nootmuskaat, peper, foelie, kruidnagels, kaneel, kerrie, rode peper en anijs, om er maar enkele te noemen.

Na deze prachtige tocht brengt de chauffeur u naar uw hotel in Munduk, het Munduk Moding Plantation Lodge & Spa waar u verblijft op basis van logies en ontbijt.

Dag 12

Munduk. Vanaf het hotel Munduk Moding Plantation wandelt u met uw gids naar de waterval van Empelan, midden in de natuur. Dit is een van de mooiste watervallen van Bali. Daarna wandelt u terug naar het hotel. U luncht en in de middag bezoekt u de Boeddhistische Tempel Brama Vihara. Dit is de grootste en oudste Boeddhistische tempel in Bali. Boeddhisten uit India, Nepal, heel Azië komen er graag op pelgrimage. Neem uw zwemkleding mee en neem een bad in de Hot Spring, een natuurlijke warmwaterbron die opgewarmd wordt door de vulkanen.

Dag 13

Na het ontbijt in Munduk brengt de chauffeur u naar Tulamben, een kleine vissersplaats   aan de noordkust met zwart strand van de vulkanen. Rijdend langs de noordkust stopt u bij de mystieke tempel de Beji Tempel (entreegeld niet inbegrepen). De chauffeur brengt u naar het hotel in Tulamben, waar u overnacht In het Mimpi Resort deluxe cottage op basis van logies en ontbijt.

Dag 14

Tulamben, vrije dag aan zee.

Dag 15

Na het ontbijt haalt de chauffeur u op en brengt u naar Sidemen. Dan rijdt u langs de bergen en de zee naar het gebied Karangasem met de bergachtige passen, schitterende vergezichten en groene terrassen. Als u wilt, kunt u onderweg stoppen bij het waterpaleis van Taman Ujung (entree niet inbegrepen). Aangekomen in Sidemen checkt u in bij het Samanvaya Hotel waar u overnacht op basis van logies en ontbijt.

Dag 16

Sidemen, vrije dag. Hotel op basis van logies en ontbijt.

Dag 17

Van Sidemen naar Seminyak rijdt u via de oost-kust van Bali. U stopt onderweg bij de Bali Aga mensen die in het dorpje Tenganan wonen. Bewonder hun authentieke huizen en leefwijze. Als u wilt kunt u bij de volgende tempel stoppen, de Goa Lawah, die bevolkt wordt door duizenden vleermuizen en grote slangen. De slangen wonen in de grot, die kunt u niet zien. De laatste stop is bij Klungkung, waar u het paleis van Justitie en het Museum met de oude Nederlandse kranten kunt bekijken. Daarna rijdt u naar Seminyak   in ongeveer twee uur. Daar overnacht u in The Kayana in een deluxe villa op basis van  logies en ontbijt.

Dag 18

Seminyak, The Kayana deluxe villa op basis van logies en ontbijt.

Dag 19

Seminyak, The Kayana deluxe villa op basis van logies en ontbijt.

Dag 20

Vandaag haalt de chauffeur u in de avond op voor de vlucht van Bali naar Nederland. U vliegt van Denpasar naar Amsterdam via Dubai. De check out tijd van de villa is 12.00 uur. U kunt de bagage bij de concierge inleveren en nog de hele dag gebruik maken van de faciliteiten van uw resort (restaurant, zwembad etc).

Dag 21

De vlucht EK399 vertrekt om 00.05 uur naar Dubai. Daar arriveert u om 05.00 uur. Met de EK147 van Emirates Airlines (A380) vliegt u om 08.05 uur naar Amsterdam. Daar arriveert u om 13.15 uur.

Einde van de reis.

PRIJS

De prijs van deze reis in deze viersterrenhotels is EUR 2.300 per persoon in het laagseizoen. De tickets kosten ongeveer EUR 650-EUR900, afhankelijk van hoe vroeg je van te voren boekt. Het beste boek je de tickets negen tot zes maanden voor vertrek.

Bijkomende kosten: boekingskosten tickets EUR 25 en ticketverzekering EUR 10 per persoon.

De reis is inclusief: transfers luchthaven-hotel v.v., alle genoemde excursies met privechauffeur en priveauto met airco, alle hotels op basis van logies en ontbijt. Prijzen zijn gebaseerd op een verblijf van twee personen in een tweepersoonskamer.

De prijs van deze reis in driesterren hotel is EUR 1.680 per persoon. De hotels die we dan aanraden zijn:

Sanur: SwisBelotel, Ubud: SenS Hotel & Spa, Munduk: Puri Lumbung Cottages, Tulamben: Mimpi Resort, Sidemen: Samanvaya Resort, Seminyak: Tony’s Villa.

VERLENGEN

Deze reis kun je inkorten of verlengen zoals je wilt met een bezoek aan de Gili eilanden voor een tropisch eiland-gevoel en heel mooi snorkelen met de zeeschildpadden. Of een trip van drie dagen naar Komodo voor een trekking naar de Komodovaranen op Rinca of Komodo eiland en uniek snorkelen bij Pink Beach. Hou je van de natuur dan is een trip naar Komodo een aanrader want hier zie je in de nacht de mooiste, meest heldere sterrenhemel die je kunt bedenken. En als de zon opkomt komen de kalongs, de fruitetende vleermuizen, over je boot gevlogen met honderden tegelijk.