HIGHLIGHTS: Jakarta city, Bogor, Bandung, Puncak Pass, Yogyakarta, Prambanan tempel, Borobudur tempel, met de trein door Java, snorkelen bij Menjangan Nationaal Park op Bali, trekking door de jungle en rijstvelden, Spirituele Bali, Taro Olifantenpark.

VANAF 1.900 PER PERSOON

Dag 1

Vandaag start uw reis en vliegt u van A.msterdam/Brussel naar Jakarta. Als u eenmaal bent ingestapt, begint de reis. Tijdens de vlucht kunt u eindelijk dat boek lezen waar u niet aan toe kwam of de nieuwste films bekijken. In Jakarta arriveert u de volgende dag.

Dag 2

U arriveert in Jakarta. Bij aankomst in Jakarta komt de chauffeur u ophalen en brengt u naar het hotel in Jakarta. Hier heeft u de rest van de dag ter vrije besteding.

Java
Java lijkt voor Nederlanders erg dichtbij. Door de handelsrelaties in het verleden, zijn wij goed bekend met de Indonesische keuken, de nasi, sateetjes, kroepoek en bami. Andersom zijn er veel woorden uit de Nederlandse taal in Indonesië overgenomen, als bankroet, knalpot, handdoek en administratie. Beroemde Indische Nederlanders kennen we ook. De schrijfsters Yvonne Keuls en Hella Haasse zijn geboren in Batavia en Eduard Douwes Dekker, Liesbeth List en Sandra Reemer zagen het licht in Bandung.

Dag 3

Vandaag verkent u de oude en de nieuwe stad van Jakarta met de chauffeur en de gids uit Jakarta. Je gaat naar de Sunda Kelapa, de oude haven van Jakarta, de nieuwe moderne binnenstad, het Nationaal Museum en de wijk Menteng waar je lekker kunt eten. Aan het einde van de dag rijdt u in ongeveer twee uur naar Bogor. Na de grote metropool is Bogor een klein en rustig stadje, een welkome afwisseling. U verblijft in het hotel in Bogor op basis van logies en ontbijt.

Bogor
Bogor, vroeger Buitenzorg genaamd, was de residentie van de gouverneurs-generaal van Nederlands Indië. In 1817 verzamelde gouverneur Reinwardt er 900 planten, en inmiddels is het uitgegroeid tot een tuin van 80 hectare met 15.000 lokale plantensoorten. Na de onafhankelijkheid werd het paleis de residentie van president Soekarno. De ‘Plantentuin’ werd omgedoopt tot ‘Kebun Raya Bogor’ (‘de majestueuze tuin van Bogor’). De vijver heeft de traditionele waterlelies, waarvan de bladeren kunnen uitgroeien tot een meter doorsnee. Midden in de tuin is een sfeervol thee- en koffiehuis gevestigd.

Dag 4

In de ochtend brengt u een bezoek aan de beroemde botanische tuin waar een lokale gids u rondleidt. Daarna bezoekt u een fabriek waar gongs gemaakt worden. Bewonder het bijzondere geluid dat u altijd doet denken aan Azië en wat een grotere uitwerking heeft dan alleen het geluid!

In de namiddag rijdt u van Bogor naar Bandung. Deze rit duurt ongeveer vier uur. De rit van Bogor naar Bandung leidt door de Puncak Pass, een van de meest heuvelachtige en mooiste gebieden van Java. U passeert rijstvelden, thee- en koffieplantages. Het hoogste gedeelte ligt op 1.500 meter hoogte en al in de koloniale tijd was het een prettige plek om te verblijven als ontsnapping aan het warme en drukke Batavia (vroegere naam van Jakarta).

Na aankomst in uw hotel in Bandung kunt u op eigen gelegenheid een wandeling maken door het oude centrum van de stad, de Jalan Asia-Afrika, die vroeger de Oude Postweg werd genoemd.  U overnacht in het Sukayadi Hotel in een standaard kamer op basis van logies en ontbijt.

Ook bijzonder om te bezoeken is het Savoy Homann Hotel in Bandung.

U overnacht in Bandung op basis van logies en ontbijt.

Dag 5

Na het ontbijt verkent u Bandung. Na aankomst verkent u het oude centrum van de stad, de Jalan Asia-Afrika, die vroeger de Oude Postweg werd genoemd. In de vroege middag brengen jullie en bezoek aan de Ciater Hot Spring. Handdoek en zwemspullen mee en hier kunt u lekker relaxen.

Rond 15.00 uur woont u de geweldige voorstelling bij van Saung Angklung Mang Udjo, de Bamboo Angklung Muziekschool. Wat begon als goed doel door ‘Pa Angklung’ om kinderen de liefde voor muziek bij te brengen en te laten optreden zodat zij naar school konden gaan, is heden een vermaard optreden met traditionele muziek en een onvergetelijke show. Hotel op basis van logies en ontbijt.

Dag 6

Met de trein door de rijstvelden! Java is ongeveer 1.000 kilometer lang. Vandaag gaat u een deel ervan met de trein verkennen, een mooie en originele manier om een deel van het eiland te bekijken. De Express Train rijdt van Bandung naar Yogyakarta in zeven uur. De trein is comfortabel en voorzien van airconditioning. Het is één van de mooiste treinroutes van Azië. Vanuit Bandung vertrekt de trein en rijdt u door de hoogvlaktes, voordat de trein in de lager gelegen gedeeltes komt van de vlaktes van Centraal Java. Dit is de rijstschuur van Java, want dit is het agrarisch gebied van het eiland. Zit relaxed en geniet van de maaltijd aan boord terwijl een puur landschap aan u voorbij trekt. Aangekomen in Yogyakarta brengt de chauffeur je naar het hotel waar je overnacht op basis van logies en ontbijt.

Yogyakarta
Als Jakarta het financiële, politieke en industriële centrum is van Java, is Yogyakarta de ziel van dit eiland. Midden op het eiland Java ligt deze artistieke stad, die tot op de dag van vandaag wordt bestuurd door de Sultan, die woont in het Kratonpaleis. Deze stad is beroemd vanwege de vele becaks (fietstaxi’s), de geweven batik-stofen, gamelan muziek en wajangpoppen. Maar vergist u zich niet: de stad heeft ook malls, veel files en op iedere hoek is een cyber café of Free WiFi. De stad is gezellig en de hoofdstraat Jalan Malioboro leent zich uitstekend om te slenteren, te shoppen en heerlijk te eten. Ja, op een terrasje buiten en dan heerlijk mensen kijken. Het hoogtepunt van deze stad zijn de archeologische schatten die er om heen liggen… de Borobudur- en de Prambanan-tempel.

Dag 7

De Borobudur op originele manier verkennen? Dat gaat u doen per fiets! Met de auto wordt u vandaag gebracht naar het startpunt. U gaat per fiets via een lokaal dorpje en kleine handwerkwinkeltjes het Javaanse landschap verkennen. U bezoekt tevens de tempel van Mendut en Pawon, twee kleinere afgravingen op de weg naar de Borobudur. De entreegelden van de tempel zijn niet inbegrepen want wisselen ieder seizoen.

Borobudur
Deze heilige Boeddhistische tempel is de grootste van Indonesië, gebouwd in de 8e eeuw. Zodra u dichterbij dit gebouw komt, ziet u direct waarom het bezoek aan deze tempel zo bijzonder is. Iedere sectie, ieder paneel, ieder plateau en reliëf bevat een mooie passage van het leven van Boeddha. En al die passages zijn met de hand vervaardigd. De verschillende poorten van de vier stijgende trappen zijn versierd met draken, leeuwen en tropische planten. Van het ‘aardse’ niveau en de reïncarnaties van de Boeddha, dat in zes vierkante plateaus is vormgegeven en van deze eerste plateaus stijgt u langzaam naar het spirituele niveau, dat in drie cirkelvormige plateaus loopt. De grote stupa op de top is het symbool van het ‘Nirvana’ ook wel vertaald als: ‘het paradijs’, of ‘uitgeblust, onbeweeglijk’ omdat men de waarheid van het leven kent en niet langer begeert en lijdt.

Als de de Borobudur wil bezoeken, raden we de volgende tours aan:

 • Bij Zonsopgang: wil jij foto’s maken met geen toeristen op deze tempel? Dan halen we je om 03.00 uur op en brengen we jou als eerste naar de tempel.
 • Wil jij een actieve dag? Dan gaan we naar de Borobudur en daarna heerlijk fietsen door het platteland van Java
 • Gek op tempels? Dan raden we de Borobudur vroeg in de ochtend aan en daarna een bezoek aan de minder bekende maar zeker zo originele Candi Mendut en Pawon tempel.
Dag 8

Yogyakarta, vrije dag.

Dag 9

De schoonheid van de historische stad komt tot zijn recht bij een bezoek aan het Sultan Paleis: Kraton en de Prambanan. Yogya was Java’s hoofdstad van cultureel erfgoed. Eeuwenlang was deze stad een machtscentrum en het thuis van sultans, koningen en prinsen. Het paleis van de sultan dat stamt uit de 18e eeuw, het Kraton is dan ook een bezoek waard. Ook de huidige sultan   van deze stad woont in dit paleis. Grote pleinen, paviljoenen en vijvers aaneengesloten middels decoratieve poorten geven een indruk van de sfeer van Indonesië en haar mystiek. Vlakbij ligt ook het waterpaleis en de vogeltjesmarkt. Het water paleis is voorzien van badhuizen en lotusvijvers waar de sultan en zijn harem baden. U bezoekt vandaag ook de Prambanan, de grote Hindoetempel van Yogya.

Dag 10

Vandaag wordt het een lange rit. De chauffeur zet u af in Yogya op de trein richting Surabaya. U vertrekt om 06.45 uur en komt in Mojokerto aan om 10.55 uur. Dan brengt de chauffeur u naar de Mount Bromo. De route voert u langs de salak-plantages, rijstvelden en vele groenten, fruit en kruiden.

Het dorpje Probolinggo ligt op ongeveer 2.000 meter hoogte. Dat betekent dat het overdag ongeveer 18 graden is, en ’s nachts 5 tot 10 graden. Neemt u dan ook kleding mee die u gemakkelijk in laagjes kunt dragen. Het klinkt misschien vreemd, maar naarmate u went aan de tropische temperaturen, kunt u het bij de Bromo heel koud hebben.

Dag 11 Vele reizigers hebben de wens om ooit een vulkaan te beklimmen. Vandaag gaat u het meemaken! De Bromo is 2.392 meter hoog en deze berg ligt samen met Mount Batok en Mount Kursi in een zandzee van 10 vierkante kilometer.

Dag 12 Na deze zeer bijzondere ervaring rijdt u naar het oosten naar de groene omgeving van Kalibaru. Hier overnacht u in het hotel op basis van logies en ontbijt. Vraagt u de chauffeur onderweg waar u hier koffie (verse bonen!) kunt kopen want die wordt in deze streek gekweekt.

Dag 13   Vandaag rijdt de chauffeur u van Kalibaru naar Bali. Het is een lange rit maar onderweg is er tijd om te stoppen voor koffie, foto’s of een lunch. Aangekomen bij de kust van Gilimanuk neemt u de veerboot en dan is het nog een kwartiertje rijden naar Pemuteran. Daar checkt u in bij het Adi Assri Beach Resort aan zee waar u verblijft in een deluxe kamer met airco op basis van logies en ontbijt.

Dag 14

Pemuteran, hotel op basis van logies en ontbijt.

Vandaag gaat u snorkelen in het Nationale Park van Menjangan. U gaat met de auto van het hotel naar de haven. Daar stapt u op de boot. Vervolgens vaart u ongeveer een uur langs de mangroves en uitlopers van het nationaal park. Op dit schiereiland staan voor Balinezen heilige tempels. Er wonen herten en andere dieren die u soms vanuit de boot kunt zien. U gaat snorkelen boven de riffen en ziet vele koraal- en vissensoorten. Kijk ook in de diepte langs de rand van de riffen voor de grote scholen vissen. De transfers, boottrip, assistentie van een gids, lunch en snorkelmaterialen zijn inbegrepen. Na de tour brengt de chauffeur u terug naar het resort.

Dag 15

Van Pemuteran brengt de chauffeur u naar Sambangan midden in de bergen in Bali. Hier checkt u in bij het groene hotel met uitzicht op de kruidnagelen. Wij boeken een kamer op basis van logies en ontbijt.

Dag 16

Rond 08.00 uur start de natural trekking vandaag. Een schitterende kennismaking met het echte Bali. De lokale gids zal u het mooiste van de natuur van Bali laten zien in een trekking die ongeveer 2,5 uur duurt. In het kleine dorp Cenanga ziet u de lokale boeren aan het werk op de rijstvelden. Vanaf deze rijstvelden kunt u zo ver kijken dat u de zee in het noorden ziet liggen. Ook Lovina en Singaradja zijn vanaf deze hoogte te zien. De volgende stop is bij Pebantenan, waar de gids u laat zien hoe kruidnagelen, cacao en koffie groeien.

Dan wandelt u naar de rivier, Tibu Buana Sari en onderweg komt u meerdere watervallen tegen waar u kunt zwemmen. De rivier heeft een natuurlijk meertje midden in de mooie omgeving van noord-Bali. Hier kunt u een verfrissend bad nemen. Daarna gaat u via de bamboe brug terug naar het Shanti hotel. De rest van de dag is ter vrije besteding. U kunt hier mooi wandelen en bij de receptie vragen of zij fietsen voor u huren dan kunt u na de lunch de omgeving op de mountain bike verkennen.

Dag 17

De chauffeur brengt u van Sambangan naar Ubud. Als u wilt, kunt u onderweg naar Taro gaan om de Elephant Park te bezoeken dat is op deze weg. De chauffeur brengt u naar het hotel in Ubud aan de rijstvelden op basis van logies en ontbijt.

Bezoek Taro Elephant Park Op een uur rijden boven Ubud ligt het dorpje Taro. Daar is een olifantenpark. In 2000 heeft de Minister van Toerisme van Indonesië dit bijzondere park geopend. Dit is een park dat is opgezet door de Australiër Nigel Mason, die geld inzamelde om olifanten vrij te kopen van een zwaar en vaak noodlottig bestaan. Het kostte hem drie jaar om het park aan te leggen. Het park beslaat wel drie hectare exotisch landschap en botanische tuinen, omgeven door natuurlijke tropische begroeiing. Het Taro Elephant Safari Park is benoemd tot het mooiste olifantenpark in de wereld. De beroemde ‘crocodile hunter’ Steve Irwin was er helemaal trots op en vele bekende internationale gasten (de familie Beckham, Dolf Lundgren, Julian Lennon) en Nederlanders (Danny de Munk, Edwin van der Sar) brachten met hun familie een bezoek aan het park. U bezoekt het park en kunt er op uw gemak rond kijken en gaat er een rit op een olifant maken. De opbrengst van de entree is voor dit goede doel. In de shop is de DVD te koop ‘Operatie Jumbo’ over het project van begin tot eind. Een indrukwekkende film! Het bezoek is inclusief: vervoer, entreegelden, ritje op de olifant, buffet lunch, live shows en verzekering. Na deze mooie tour brengt de chauffeur u terug naar het hotel in Ubud.

Dag 18

Raften in Bali! Na het ontbijt haalt de chauffeur jullie op voor een rit van ongeveer een uur naar het oosten van Bali. U rijdt de slopen van de heilige berg Mount Agung op. Midden in de rijstvelden stapt, voorzien van helm, zwemvest en peddel, de boot in. Hier begint een waar spectaculair avontuur. De Melangit rivier kronkelt dwars door rijstvelden, onder bruggen door, langs grote rotswanden en u zult hard moeten peddelen om met zijn allen de boot de juiste richting op te varen. De bootsman zal uitleggen aan welke kant en hoe hard en gepeddeld moet worden.

U vaart door de rijstvelden, waar de boer het land bewerkt, de kinderen zich in de rivier wassen, langs oevers vol vlinders, ijsvogeltjes en soms grote hagedissen. Regelmatig komt u een waterval tegen, soms van een meter soms van vier meter, waardoor u met boot en al een paar meter naar beneden valt. De frisse lucht, het spattende water en dit pure landschap maakt deze tocht extra mooi. In de boot is er een waterdichte tas. Vraagt u de bootsman gerust af en toe te stoppen voor uw foto-moment. Na afloop kunt u gebruik maken van de douche en geniet u na tijdens een eenvoudige Indonesische lunch. Daarna brengt de chauffeur u terug naar het hotel in Ubud waar u verblijft op basis van logies en ontbijt.

Dag 19

Tirta Empul- het spirituele Bali. Vandaag maken jullie kennis met de diepere betekenis van het spirituele Bali. De chauffeur brengt jullie naar een klein dorp in het midden van   Bali. Een traditionele Balinese familie zal jullie uitleggen hoe je een offerbakje maakt. Deze offerbakjes brengen de Balinese mensen dagelijks naar de tempels om toestemming van de goden te krijgen om de tempel te mogen bezoeken. De gids zal uitleg geven over de symbolische betekenis ervan. En de manier waarop men bidt om zich te reinigen in de Tirta Empul, de heilige bron.

Deze bron is gelegen in het dorpje Tampaksiring, bij alle Balinezen zeer bekend. Deze bron is gemaakt door de god Indra, als zuiverend water tegen vergiftiging van lichaam, geest en ziel. Zeker op feestdagen en nieuwe maan dompelen de Balinezen zich er graag onder. Naast een indrukwekkend mooie poort en grote waringinboom, bevindt zich de entree. Niet alle van de twaalf fonteinen zijn geschikt voor het baden, maar dat vertelt de gids u wel. Het zal een bijzondere ervaring zijn, want in tegenstelling tot andere reizigers, gaat u niet aanschouwen maar met de lokale Balinezen mee in hun traditie, een ervaring om nooit te vergeten. Vergeet na het baden niet de gids te vragen u de bron te tonen, dit is een zeer bijzondere plek.

Aansluitend rijden jullie naar Gunung Kawi, een van de oudste uitgehouwen façades. Aan de rijstterrassen liggen deze tombes van koningen uit de 11e eeuw. Een bijzondere tempel waar nauwelijks toeristen komen. De lunch wordt geserveerd aan de rijstvelden, vlakbij de klaslokalen van de Yayasan Widya Guna stichting. De familie die deze tour voor jullie organiseert kan door de opbrengst ervan het schoolgebouw onderhouden en de kinderen naar school laten gaan. Deze excursie krijgt u van ons cadeau. Veel plezier op deze bijzondere dag! Na deze tocht door het binnenland van Bali brengt de chauffeur u naar uw hotel in Ubud, waar u verblijft op basis van logies en ontbijt.

Dag 20

Ubud, hotel in de rijstvelden op basis van logies en ontbijt.

Dag 21

De chauffeur brengt jullie van Ubud naar Sanur of Seminyak. In Sanur brengt hij u naar het hotel waar je verblijft op basis van logies en ontbijt.

Dag 22

Sanur/Seminyak aan het strand. Hotel op basis van logies en ontbijt.

Dag 23

Sanur/Seminyak aan het strand. Hotel op basis van logies en ontbijt.

Dag 24

Vandaag haalt de chauffeur u in de avond op voor de vlucht van Denpasar in Bali naar Amsterdam. De check out tijd is 12.00 uur. Vraagt u aan de receptie van het hotel of u langer in de kamer mag blijven. It wordt gegeven afhankelijk van de beschikbaarheid. Uiteraard kunt u wel de hele dag gebruik maken van de faciliteiten van het hotel.

Dag 25

Aankomst in Amsterdam.

Einde van de reis.

Plaats Hotel 3*
Jakarta Santika Jakarta Hotel
Bogor Santika Bogor Hotel
Yogyakarta Duta Boutique Resort
Bromo Lava View Lodge
Kalibaru Margo Utomo Resort
Pemuteran Adi Assri Resort
Ubud Sri Bungalow Resort
Sanur/Seminyak Segara Village Resort/Tony’s Vill

 

De prijs van deze reis is EUR 1.900 per persoon in het laagseizoen, EUR 2.200 in het hoogseizoen. Het ticket naar Indonesië is daarbij niet inclusief. Een ticket naar Indonesie kost vanaf EUR 580 per persoon in het laagseizoen en EUR 790 in het hoogseizoen. Tarieven lopen in hoog zomer op tot wel EUR 1.300 dus boek in november jouw reis voor volgend jaar zomer.

Bijkomende kosten: boekingskosten tickets EUR 25, ticketverzekering EUR 10 en Bijdrage Calamiteitenfonds EUR 2,50.

De rondreis in Java & Bali is inclusief:

 • privétransport per A/C auto met chauffeur inclusief brandstof
 • verblijf in 3-sterren hotels in tweepersoonskamer
 • activiteiten en tours Java en Bali zoals beschreven in het programma
 • Borobudur fietstour inclusief gids en lunch
 • Yogya city tour, Prambanan en Kraton-bezoek met gids
 • Bromo zonsopgang tour met jeep
 • Alle excursies zoals vermeld in voorstel. Plus Taro Elephant Park, Raften, Spirituele Bali en snorkelen bij Menjangan Island.

Exclusief:

 • reis- of annuleringsverzekering, lunches & diners niet vermeld in programma, persoonlijke uitgaven als fooien, donaties etc, gids.

Wil je deze reis maken, maar zou je ergens langer willen blijven? Wil je luxere hotels of wil je nog een paar dagen eraan plakken en naar de Gili eilanden? Dat kan! Mail ons of bel en we stellen de reis zo samen zoals jij dat wil.

Onze persoonlijke suggesties voor upgrades: Bromo: Jiwa Jawa Resort, Yogya: The Phoenix, Jakarta: Alila, Sanur: Sudamala Boutique Hotel, Seminyak: The Kayana of Anantara