Terug naar de reis

De highlights: citytrip Medan, prive-trekking naar Orang Oetans, Lake Toba, eiland Samosir, Strand in Bali, White water raften, Tourtje naar de mooiste plekjes in de binnenlanden van Bali.

VANAF EUR 1.750 PER PERSOON

Dag 1

Vlucht Amsterdam-Sumatra Vandaag start jullie reis en vliegen jullie van Amsterdam naar Medan. Als je eenmaal bent ingestapt, begint deze unieke, mooie reis.

Dag 2

Aankomst Medan, Sumatra

Na een korte overstap op een luchthaven van Singapore/Jakarta vliegen jullie door naar Medan, de hoofdstad van Sumatra. Indonesië bestaat uit bijna 14.000 eilanden en kent 200 miljoen inwoners. Sumatra is na Kalimantan het grootste eiland van de archipel en is 1.800 kilometer lang en 450 kilometer breed. Het eiland is rijk aan grondstoffen en plantageproducten en levert dan ook 60% van het nationaal product van het land. De chauffeur brengt je naar het hotel in Medan waar je verblijft op basis van logies en ontbijt.

 

Dag 3

Medan sightseeing

Jullie chauffeur komt je ophalen en laat jullie de stad Medan zien. Hij brengt jullie naar verschillende bezienswaardigheden. Het is een reis door het verleden van Nederland, toen de planters nog in Medan woonden. Dat verleden is de basis voor het heden.

Medan betekent ‘slagveld’ of ‘arena’. Hier vonden de gevechten plaats tussen de sultan van Deli en de sultan van Aceh. De stad is in 1632 gesticht, maar kwam pas tot bloei door de aanleg van plantages door de Nederlanders.

Jullie bezoeken vandaag het paleis van de Sultan en de grote moskee.  In het centrum, aan de Jalan Merdeka (Laan van de Vrijheid) zie je het oude Hollandse postkantoor, het bankgebouw van de Nederlandse Handelsmaatschappij en Hotel De Boer. Volgens de legende heeft Mata Hari in het hotel verbleven met haar toenmalige echtgenoot, in de tijd voordat zij een wereldberoemde danseres werd.

Erg bijzonder is het huis van Tjong A Fie, een man die van China naar Medan kwam. Een bezoek aan dit authentieke Chinese huis met aan de entree de kenmerkende leeuwen, is een bezoek aan zijn levensverhaal. Stoppen voor een drankje of een lunch doe je het beste bij het TipTop Restaurant. Aan het einde van de dag start de rit naar Bukit Lawang. Het is een route van ongeveer vier uur, maar onderweg is veel te zien en de chauffeur stopt regelmatig.

Ooit in een boek willen reizen? Lees dan het boek ‘Rubber’ van Madelon Szekely-Lulofs tijdens deze reis. Je rijdt namelijk door een stukje Nederlandse geschiedenis, die niet in onze geschiedenisboeken vermeld staat. Over de tijd dat wij ‘de baas’ waren over meerdere eilanden die nu tot Indonesië behoren. De tijd waarin er flink geld werd verdiend aan tabak en koffie, thee en suiker, kruidnagelen, cacao en rubber, maar ook aan opium en cocaïne door de Nederlandse Handelsmaatschappij en onze regering.

Aangekomen in Bukit Lawang lopen jullie over een slingerende loopbrug, hoog over een snelstromende rivier. Bij de Eco-lodge waar jullie overnachten staan bordjes bij alle planten en bomen en herkennen jullie dus ook rubber, cacao en kaneel. Ooit geweten dat kaneel is gemaakt van de bast van een boom? Je overnacht in de Eco Lodge, super mooi gelegen aan de rivier in in de jungle van Sumatra.

Dag 4

Trekking met eigen gids naar de Orang Oetans

De gehele dag kunnen jullie genieten van het Nationale Park. Je kunt met de ranger afspreken wanneer je de jungle in wilt, op zoek naar de Orang Utans, ‘de mensen van het woud’.

De trekking start met een wandeling door een rubberplantage, waarna je het tropisch regenwoud in gaat. De trekking duurt ongeveer 1,5 uur. In de jungle zijn er geen paden en als het geregend heeft, kan de ondergrond glibberig zijn en zitten er mogelijk bloedzuigers. Zorg dat je de juiste kleding en schoenen aantrekt, dikke sokken en stevige schoenen en voorzorgsmaatregelen neemt (petje, anti-muggenspray met Deet i.v.m.  malaria).

In het National Park kun je onder andere spotten: Thomas Leaf monkeys (ook wel punky monkeys), pauwen, termieten, herten, tropische vlinders en vogels en cicades (kevers) die het geluid maken van een helikopter. Het wordt steeds moeilijker om te lopen dus trek je je tussen takken en wortels omhoog. Soms gaat de route steil omhoog, dan weer naar beneden. Bij een soort kruispunten, plekken waar hele hoge oude merbau-bomen staan, stopt de gids en gaat hij een rondje lopen om te zien of er uran utangs in de toppen zitten.

De orang oetans leven in het wild dus er is geen garantie dat je de dieren ziet. Tot vandaag hebben al onze gasten drie tot wel elf dieren mogen zien!

Na de trekking brengt de gids je naar het hotel waar je verblijft op basis van logies en ontbijt.

Dag 5

Van de Jungle naar het kratermeer Lake Toba

Van Bukit Lawang is de rit naar het Tobameer ongeveer zeven uur. Je passeert plantages en rijdt door een landschap van rubber- cacao en  palmbomen, ananas en gember, tapioca, rijstvelden en vulkanen. Onderweg stoppen jullie bij de Sipisopiso waterval die 120 meter hoog is. Als je naar de waterval wandelt, heb je aan de linkerkant een betoverend uitzicht over Lake Toba. De gebieden rond het meer werden vroeger bewoond door verschillende Batak-stammen, herkenbaar aan de huizen met de puntige daken. Met de veerpont varen jullie over naar Samosir, een eiland in een eiland. Jullie overnachten in het Toledo Hotel.

Dag 6

Samosir eiland en de koppensnellende Batakkers

Vandaag verkennen jullie Samosir, het eiland met traditionele Batak-huizen in Tomok en Ambarita met haar executietafels. Het uitzicht over het meer is bijzonder, want het meer is zo groot dat het op een zee lijkt. De Batak bevolking geloofde van oorsprong in de natuur en voorouders, maar door de komst van missionarissen is de religie een mix van beide geworden. Jullie overnachten in het Toledo Hotel.

Dag 7

Van Sumatra naar Bali

Van Samosir rijden jullie vroeg in de ochtend naar Medan. De route terug naar Medan is een rit door koloniale plaatsen als Perapat, Sianger of Brastagi, afhankelijk van de drukte op de weg. De chauffeur zet jullie af op de luchthaven, waar jullie ’s middags de vlucht nemen naar Jakarta. Na een korte tussenstop op Jakarta landen jullie aan het einde van de dag in Denpasar. Daar staat de chauffeur jullie op te wachten en brengt jullie naar het hotel/villa in het zuiden van Bali.

Dag 8

Bali, relaxen aan het strand

Bali is het eiland van de goden, het eiland van 1.000 tempels. Het eiland Bali is rijk aan cultuur. In de tijd van Koning Airlangga, de toenmalige koning van het Hindoeïstische Java, kwam de invloed van het Hindoeïsme vanuit India naar Bali. In de tijd van het Majapahit en de val van dit grote rijk, vluchtten de Hindoes uit Java naar Bali. Uit die tijd, rond het jaar 750 na Christus stammen de Borobudur en de Prambanan op Java. De religie en het kastenstelsel zijn de basis van de cultuur op Bali. Het eiland is ook rijk aan authentieke kunstenaars: houtsnijwerkers,       beeldhouwers en makers van batik, dans en muziek.

Terwijl het zuiden van Bali druipt van het toerisme, is er in het binnenland en in het noorden een landschap te bewonderen dat betoverend is. Op de slopen van de vulkanen waar de Goden wonen, liggen de mooiste rijstterrassen van Azië.

Tijdens de heilige dagen zijn de tempels versierd met parasols, offerschalen en wierook en altijd zie je Balinezen verse offerbakjes naar de tempels brengen. Dagelijks bidden de Balinezen tot de Goden voor alles wat zij geven: de rijst van de rijstvelden, de groenten en de bloemen, die de Balinezen verwerken in die offerbakjes. Het branden van wierook is essentieel: het verbindt hen met het hogere.

Dag 9

Bali, relaxen aan het strand.

Dag 10

De mooie, pure, geheime plekjes in de binnenlanden van Bali met auto met privé chauffeur.

Dag 11

Bali, relaxen aan het strand.

Dag 12

White Water Rafting in de binnenlanden van Bali. Even een ochtend avontuur! Er zijn vele plekken om te raften in Bali en wij weten de mooiste. In je raft zie je de natuur van Bali op een heel fijne manier. De lokale mensen zijn de rijstvelden aan het bewerken, ijsvogeltjes fladderen rond, hagedissen zitten in de zon aan de rivier. Je komt langs grote watervallen en klettert soms een paar meter naar beneden. Uiteraard heb je een helm op en een zwemvest aan! Maar maak je niet ongerust: het water is heel ondiep. Een heerlijke, verfrissende tour met een totaal nieuwe kijk op de prachtige natuur en de mensen.

Dag 13

Bali, relaxen aan het strand

Dag 14

Vandaag haalt de chauffeur jullie op en vliegen jullie van Bali naar Amsterdam.

Dag 15

Aankomst in Amsterdam.

Einde van de reis.

 

Prijs:

Vanaf EUR 1.850 per persoon.

Inclusief: hotels en tours in Sumatra in auto met privé chauffeur, hotels inclusief ontbijt, hotel met ontbijt in Bali aan het strand, transfers in Bali, White Water Raften in Bali en Trip naar de binnenlanden van Bali. Ticket Amsterdam-Medan-Bali-Amsterdam vanaf EUR 690 per persoon.

HOTELS

Plaats Hotel 2-3*
Medan Deli River Hotel
Bukit Lawang Eco Lodge Bukit Lawang
Samosir Toledo Hotel
Sanur/Seminyak Segara Village Resort/Tony’s Villa

Wij organiseren maatwerk reizen. Iedere wens van jouw kant kunnen wij inpassen. Wil je ergens langer blijven? Wil je een luxer hotel? Zeg het ons en we passen de route volledig aan naar jullie wensen.