REISSUGGESTIE 3: ORANG OETANGS EN STAMMEN IN SARAWAKS JUNGLE EN HET MOOISTE VAN HET SCHIEREILAND

Maleisië: Sarawak & Peninsula

Dag 1

Vandaag start uw reis en vliegt u met Singapore Airlines SQ323 van Amsterdam naar Kuching in Maleisië. U vliegt om 10.30 uur naar Singapore waar u om 05.55 uur arriveert. Als u eenmaal bent ingestapt, begint de reis. Tijdens de vlucht kunt u eindelijk dat boek   lezen waar u niet aan toe kwam of de nieuwste films bekijken.

Dag 2

In Singapore neemt u de SQ5072 van Singapore naar Kuching die om 08.15 uur vertrekt en om 09.45 uur aankomt. U landt in Kuching in de provincie Sarawak in Maleisië. Na aankomst in Kuching haalt de chauffeur u op en brengt u naar het Abell Hotel waar u verblijft in een superior queen view kamer op basis van logies en ontbijt. De officiële check in tijd is 14.00 uur. Mocht uw kamer nog niet klaar zijn, dan kunt u wel gebruik maken van de                                               faciliteiten van het hotel. In de middag heeft u de tijd om zich op te frissen van de lange reis.

In de namiddag, rond 17.00 uur komt de gids u ophalen voor een tour door de stad. De geschiedenis van het moderne Sarawak begon bij de Engelse avonturier James Brook, die de rivier de Sarawak op zeilde met zijn ouderwetse ‘schoener’, een traditionele zeilboot, in 1839. U volgt hem in zijn voetsporen, de boot op, om de oude historische stad te bewonderen. Deze trip geeft u een goed beeld van de historische stad Kuching (in het Maleis ‘kat’) met een panoramisch uitzicht. Kuching City ontwikkelt zich snel, oude historische panden en moderne flats wisselen elkaar af.

Vanaf het water ziet u vooral de charme van de oude stad. Aan de ene oever ziet u idyllische dorpjes met traditionele gebruiken, de andere kant een moderne stad. U ziet de Waterfront Esplanade, vele historisch belangrijke plaatsen als Fort Margherita, The Astana, State Assemble Building uit de tijden van sultans en radja’s, en de traditionele Maleisië huizen gebouwd op palen en vaart oo14k door een Chinees vissersdorp. Een mooie mix van het oude en nieuw Kuching, vanaf het water bewonderd.

Kuching
Kuching betekent in het Maleis ‘kat’. De reden dat deze stad Kuching heet is, berust volgens de geschiedenisboekjes op verschillende verklaringen. Een zijtak van de rivier de Sarawak heette de ‘cat river’, de Indiërs noemden het Kuching naar hun grote havenplaats Cochin en een populaire vrucht in Maleisië is de Mata Kucing. Hoe dan ook… als souvenir in Kuching koopt u meestal een beeldje van een kat!

Dag 3

Vandaag bezoekt u het oudste nationale park van Maleisië, het Bako National Park. De rit van uw hotel naar het park is ongeveer 40 minuten. Daarna vaart  u in 25 minuten langs   de kust, waar u schitterende rotsformaties en tropische jungle passeert. Dit park geeft u direct een mooie introductie op de bijzondere natuur, zowel de flora en fauna van dit eiland. Het tropische regenwoud heeft meer dan 25 basisplanten en boomsoorten. In de mangrove van Bako vindt u de Proboscis apen (de zeldzame neusaap die alleen hier voor komt), de langstaartmakaken, de Silver Leaf Monkey, varanen, hagedissen en aardvarkens. Regenwouden en mangroves wisselen hier het landschap af. Moerassen, rotsen en stranden geven het een veelzijdige wandeling. Ook komt u vleesetende planten tegen. Voorzichtig! Er zijn vele zandbaaien en daar kunt u prima zwemmen in de Zuid-Chinese zee..  Vandaag is de lunch inclusief. U luncht in een eenvoudig restaurant van het nationale park.

Aan het einde van deze mooie jungletocht keert u terug naar het hotel in Kuching, het     Abell Hotel waar u verblijft op basis van logies en ontbijt.

TB Kledingtip: loszittende, lichte kleding, trekking schoenen of gympen, zwemkleding,       handdoek, slippers, verrekijker, insectenspray met Deet, regenponcho.

Dag 4

Vandaag gaat u één van de mooiste ontmoetingen van uw leven meemaken: die met oerang oetangs. In het Semenggoh Rehabilitatie Centrum worden zij op 740 hectaren op zo natuurlijk mogelijke manier getraind om weer in het wild te leven. Ook woonachtig in deze jungle zijn honingberen, herten en vele vogelsoorten.

Sommige dieren zijn er terechtgekomen nadat ze zijn vrijgekocht uit gevangenschap (als huisdier), anderen zijn als baby binnengebracht, waar hun moeder is gedood of gevlucht voor de houtkap die men nodig vindt voor de aanleg van palmplantages.

Dagelijks zijn er vast tijden dat er op de voederplatforms fruit wordt uitgestald om de dieren die nog niet lang in het wild leven, bij te voeren als dat nodig is. Er is geen garantie dat u de dieren in het wild ziet, dat blijft natuurlijk een verrassing.

Aansluitend gaat u onderweg naar Batang Ai. De rit duurt ongeveer vier uur maar u bezoekt onderweg nog twee leuke plekken. In Serian stopt u bij de markt waar de lokale    Dayak-stammen hun handelswaren aanprijzen. Daarna rijdt de chauffeur u naar een Chinese boerderij waar de eigenaar u rondleidt in zijn peper en cacao-kwekerij. Onderweg stopt u bij een klein dorp vlakbij Lachau waar u gaat lunchen.

Dan steekt u met de ferry het stuwmeer van  Batang Air over. Tijdens deze  oversteek bewondert u de rijstvelden, viskwekerijen en ziet u hoe helder dit meer is. Dan legt u aan bij de pier. Daar staat een longboot voor u klaar. In 60 minuten vaart u naar de Ukum LongHouse, naar een Iban-stam.

U vaart met een longboat, zoals deze stam dat dagelijks ook doet, en komt al in de sfeer   van deze bijzondere mensen. U vaart over de Lemanak rivier en u kunt zich dan voorstellen hoe gevaarlijk het hier vroeger was.

Ontdekkingsreizigers gingen u voor… en terwijl u door de dichte wouden van de tropische begroeiing niets ziet, hielden de Iban hun ongewenste bezoekers al kilometers in de gaten. Deze stammen stonden vroeger bekend om hun piraterij en het koppensnellen, het headhunting. Tegenwoordig is het toerisme, de landbouw, visserij en de jacht hetgeen waar ze zich mee in hun levensonderhoud voorzien. Eén van de hoogtepunten is het welkom door de maagden in hun traditionele ceremoniële uitfit en de Ngajat dans die zij speciaal voor uw komst uitvoeren.

U draait mee met de dagelijkse gang van zaken van de stam. U ziet hoe de lokale mensen matten weven en manden, en visnetten knopen. U mag de huisdieren voeren (kippen en varkens), kleding wassen in de rivier, zwemmen of relaxen op de oever van de rivier. Na het diner kunt u met de bewoners van de longhouse nader kennismaken, uw eventuele cadeautjes overhandigen en hun culturele voorstelling bewonderen.

TB Cadeautip: Onze gasten gingen u voor en vroegen ons of zij geschenken naar deze stam mochten meenemen. Deze stam waardeert uw komst enorm en de cadeautjes die zij zeer op prijs stellen    zijn: biscuitjes, medische eerste hulp-sets, potloden en pennen, speelgoed zoals poppen. Geeft u alstublieft geen snoep en sigaretten. Alcoholische vernaperingen zijn erg populair. Ze zullen u vragen eerst een slok te nemen. Dat is de traditie, om vast te stellen dat er geen vergif in zit.

U logeert vandaag bij de lokale mensen in de Iban Longhouse op basis van volpension.

Dag 5

Na het ontbijt gaat u per longboot naar een andere stam die in een longhouse woont. De lokale mensen heten u warm welkom en geven een culturele voorstelling. U kunt op uw    gemak ook hier het huis en de mensen in hun dagelijkse activiteiten bewonderen. Daarna gaat u picknicken in de jungle. De boot brengt u aansluitend naar het Hilton Batang Ai Longhouse Resort waar u overnacht op basis van logies en ontbijt. Tijd om heerlijk aan    het zwembad na te genieten van de jungle-avonturen.

Dag 6

Na het ontbijt haalt de chauffeur u op voor de rit naar de jetty, van waar u terugvaart naar Kuching. In Kuching brengt de chauffeur u naar de luchthaven voor de vlucht naar Kuala Lumpur. U vliegt met Malaysia Airlines MH2529 om 18.05 uur van Kuching naar Kuala Lumpur waar u om 19.45 uur arriveert.

De chauffeur brengt u naar het Swiss Inn Hotel in de stad Kuala Lumpur. U kunt zich hier opfrissen na de lange vlucht. U verblijft in een deluxe kamer op basis van logies en ontbijt.

Dag 7

Na het ontbijt haalt de chauffeur u op voor de rit door oud en modern Kuala Lumpur. De eerste stop is uiteraard bij het ‘landmark’ van de stad: de Petronas Twin Towers. Daarna bezoekt u het adembenemende koninklijk paleis. Het Nationaal Monument herinnert dit land aan een afschuwelijke tijd waarin de inwoners vochten tegen de communistische rebellen. U rijdt langs de nationale moskee en de spoorweggebouwen en komt dan uit bij het Onafhankelijkheidsplein waar de eerste keer de vlag van Maleisië werd gehesen doen zij onder het juk van het Verenigd Koninkrijk uit kwamen in 1957. Daarna kunt u mooie plaatjes schieten bij de Sultan Abdul Samad Building met zijn bijzondere Moorse architectuur. Hou je van shoppen? Dan zit je hier goed! Voor vertrek laten we jou de beste shopadresjes weten.

U overnacht in het Swiss Inn Hotel in een deluxe kamer op basis van logies en ontbijt.

TB Restauranttips: De zonsondergang over de skyline van KL met een cocktail in de hand in de Skybar van het Traders Hotel, Het Top Hut restaurant, Tamarind Springs,  Marini’s at 57 (naast de Petronas Towers), Bijan Fine Malay (echt Maleis eten, de lokale   mensen eten er ook heel graag).

Dag 8

Na het ontbijt vertrekt u en gaat u met de auto met privéchauffeur het schiereiland van Maleisië verkennen. Vanuit Kuala Lumpur maakt u een dagtocht naar Malakka. U rijdt in ongeveer twee uur naar Malakka.

Malakka is een oude en historische belangrijke kuststad. In het centrum ligt het Dutch Square of rode plein, waaraan de Christ Church en het Stadthuys gelegen zijn. Deze plaats    is benoemd tot Unesco wereld erfgoed. De stad ligt aan de straat van Malakka en maar op zo’n 80 kilometer van Sumatra vandaan. Tot rond 1400 was het een Maleise stad, maar rond 1500 namen de Portugezen bezit van deze belangrijke havenplaats.

Want alles draaide om de handelsbelangen uit de specerijen. In 1500 namen de Britten het roer over en rond 1640 de Nederlanders. De Christ Church is waarschijnlijk het oudste bouwwerk in Azië door Nederlanders gesticht. U bezoekt de Porta de Santiago, het Stadthuys, de ruines van St Pauls’ Church, het Baba Nyonya museum en Jonker Street.

TB Culinaire tip: Vandaag is de lunch niet inclusief. Maar… wij hebben wel een fijne tip. Gaat u naar de Jonker Street. Als u kennis wilt maken met de lokale lekkernijen, bestelt u    daar de Chicken Rice Balls (een gerecht met kip, waar men rijstballetjes zo groot als golfballen bij serveert). Een lekker bijgerecht zijn de Ipoh Bean Sprouts (‘Tauge naar recept uit het plaatsje Ipoh’). Als toetje adviseren wij de Sagopudding met Gula Melaka   (palmsuiker) of de lokale, versgemaakte Chendol. Smullen!

Na dit bezoek aan Malakka, brengt de chauffeur u terug naar het hotel in Kuala Lumpur.

Dag 9

Na het ontbijt rijdt de chauffeur naar de Cameron Highlands. De temperatuur is hier   aangenaam en wat koeler want u gaat naar ongeveer 1,5 kilometer hoogte. Het landschap verandert van kustlijn, naar steeds groener en in de highlands ziet u de theeplantages         tegen de bergkammen aan.

Onderweg stopt u bij de Iskandar watervallen en in een lokaal dorpje waar de originele inwoners van Maleisië, de orang asli, hun bamboe manden verkopen. U overnacht in het Strawberry Park resort in een studio suite op basis van logies en ontbijt. In de Cameron Highlands kunt u zoal bezoeken: de theeplantages, een theefabriek, de groenten, bloemen, aardbeien en fruitmarkt, en genieten van verse thee met scones.

Dag 10

U reist van de Cameron Highlands naar Penang. Allereerst maakt u een stop bij de Sungai Palas Boh Estate, een van de mooiste theeplantages van Maleisië. Dan rijdt u richting de parel van het Oosten, het eilandje Penang. U steekt de brug over van 13.5 kilometer van het vasteland naar het eiland. Aangekomen op het eiland Penang gaat u naar het Flamingo By the Beach hotel waar u    verblijft in een deluxe hill view kamer op basis van logies en ontbijt.

Penang is een eiland in de Straat van Malakka die zich vanaf ongeveer 500 jaar geleden ontwikkelde tot handelsplaats tussen Oost en West. De historische stad Georgetown is door de Chinese en Britse invloeden vanaf de 18e eeuw een belangrijke handelsplaats geworden. Als u door het stadhart van deze plaats wandelt, en dan met name de achterstraatjes, ontdekt u een grote keur aan straatkunst, moskeeën, tempels en een enorm aanbod aan Chinees en Indiaas eten. Net buiten de stad staat de Kok Lok Si tempel, de tempel van de 1.000 Boeddha’s, iets verder jungle en het kleinste Nationaal Park van Maleisië. De mooie stranden bieden een fijne plek om te relaxen, of te genieten van allerlei watersporten.

Dag 11

Na het ontbijt kunt u in uw eigen tempo met de chauffeur Penang verkennen. Het eiland is in 2008 tot Unesco cultureel erfgoed verklaard. Zeker een bezoekje waard zijn: Fort Cornwall uit 1808, Khoo Kongsi Clan House (prachtig houtsnijwerk, schitterende decoraties en altaren voor de voorouders), een ritje met de riksja, de Batu Ferringhi Night Market, en de Penang Hill. U overnacht in het Flamingo by The Beach hotel op basis van logies en ontbijt.

TB Culinaire tip: Penang is een culinair paradijs! Penang Char Keow Teow (gewokte verse noodles met groenten en vlees), Penang Laksa (hete noodle-soep), chapati’s uit de steenoven, saté, garnalen-mie. En natuurlijk Nasi Kandar, de typisch Maleis gebakken rijst.

Dag 12

Vandaag rijdt u naar de Penang Jetty haven, waar u ongeveer 45 minuten voor vertrek van de boot aanwezig moet zijn. Dan neemt u de veerboot naar Langkawi die om 08.30 uur  vertrekt. U komt om 11.00 uur aan in de haven van Langkawi en de chauffeur haalt u op en brengt u naar uw resort waar u op basis van logies en ontbijt. Hier kunt u lekker  relaxen en nagenieten van al het moois dat u tot nu toe al gezien en beleefd heeft.

Langkawi
Langkawi is een schitterend tropisch koraaleiland voor de westkust van Maleisië. De binnenlanden kennen een tropisch regenwoud van 1800 hectare en de kustlijn heeft    parelwitte stranden. Het eiland leent zich er perfect voor om aan het strand te genieten.   Maar de natuurliefhebber kan mooie wandelingen maken in de jungle, waar vele vogel- en vlindersoorten te zien zijn. Voor de kust kan men mooi snorkelen en duiken. Bij het eiland Pulau Payar kunt u          snorkelen terwijl de babyhaaitjes uit uw hand eten. Dit alles kunt u prima op eigen gelegenheid verkennen. U verblijft in het Berjaya Langkawi resort in een Rainforest Chalet op basis van logies en ontbijt.

Berjaya Langkawi Resort
Dit resort ligt aan de Burau Baai in Kedah op Langkawi. Het heeft een buitenzwembad en vijf eetgelegenheden, waarbij een van de restaurants in het regenwoud ligt. De chalets hebben airco en een eigen balkon. Ze zijn ingericht met veel hardhout, tv en kluisje aanwezig. Er is een fitnessruimte en een Spa. Ook kunt u excursies regelen naar de eilanden, verschillende boottochten en allerlei vormen van watersport.

Dag 13, 14, 15

Langkawi, Berjaya Langkawi Resort resort, Rainforest Chalet op basis van logies   en ontbijt.

TB Culinaire tip: Een fijn restaurant om te dineren is: Nam Restaurant in hotel Bon Ton    en een aanrader is het restaurant in de jungle: The Datai Hotel, The Gulai House. Een  diner in een toprestaurant dat vele prijzen in de wacht sleepte. Een unieke ervaring.

Dag 16

Vraagt u vandaag om een ‘late check out’. Dit is afhankelijk van beschikbaarheid in het    hotel. De rest van de dag kunt u gebruik maken van de faciliteiten van het hotel. Vandaag     haalt de chauffeur u op voor de rit naar de luchthaven van Langkawi. Van Langkawi        vliegt u naar Singapore per SQ5085 om 20.45 uur naar Singapore. Daar arriveert u om  22.10 uur. Aansluitend vliegt u per SQ324 om 23.55 uur naar Amsterdam.

 Dag 17

Aankomst in Amsterdam om 06.45 uur.

PRIJS

De prijs van deze reis is EUR 2.200 in het laagseizoen en EUR 2.600 in het hoogseizoen.

Bij de reis zijn de tickets niet ingebrepen. Zodra je een offerte opvraagt, zoeken we voor jou de voordeligste tickets bij de data waarop

jij wil reizen. Bovenstaande gasten vlogen met Singapore Airlines. Een ticket naar Kuala Lumpur is er al vanaf EUR 614 met Emirates

Airlines.

Bijkomende kosten: boekingskosten EUR 25 en ticketverzekering EUR 10 per persoon. Bijdrage Calamiteitenfonds EUR 2,50 per boeking.

Deze reis is inclusief:

  • Rondreis met privéchauffeur in Sarawak (Kuching, Bako NP, Batang Ai)
  • Hotelovernachtingen op basis van tweepersoonskamers met logies & ontbijt in genoemde hotels van 3 en 4* klasse of gelijkwaardig
  • Rondreis met privéchauffeur Kuala Lumpur-Malakka-Cameron Higlands-Penang-Langkawi in genoemde hotels op basis van logies en ontbijt.
  • In Langkawi verblijf u vier nachten in het Berjaya Langkawi Resort in een Rainforest Chalet
  • Vier maal lunch, een maal diner en overige dagen logies en ontbijt
  • Alle transfers van de luchthaven naar het hotel v.v.
  • Semenggok Oerang Oetang reservaat en rehabilitatiecentrum
  • Kennismaking met de Batang Ai stammen en de Orang Sungei stam
  • Volledig dagprogramma zoals beschreven in de dag-tot-dag beschrijving inclusief tours en entreegelden.

Deze reis is exclusief: Overige maaltijden, overige entreegelden, fooien en andere uitgaven.

UPGRADE

Je kunt deze reis ook upgraden naar vier- en vijfsterren hotels. Laat het ons weten en we doen je een mooi voorstel met unieke, kleinschalige

boutique hotels en hotels op bijzondere locaties of met een bijzonder verhaal.

 

MAATWERK

Onze reizen zijn altijd op maat gemaakt. Wil je ergens langer blijven? Eerst naar het strand relaxen en daarna pas rondreizen? Iedere aanpassing in deze route is mogelijk, dus laat ons jouw wensen weten en we boeken die reis die jij in gedachten hebt!

 

TIPS

Voor vertrek krijg je van ons tips over het reizen in de bestemming, de lekkerste restaurantjes en de mooiste boeken om gedurende je reis te

lezen. Wij tippen alvast De rijstmoeders en De Tuin van de Avondnevel. Heerlijk om bij weg te dromen terwijl je door het land reist!

 

Ook geven we je tips over je paspoort, visum, inentingen, reis- en annuleringsverzekering.