Highlights: Vat Sisaket tempel bij Vientiane, Boeddhapark, Vang Vieng, gezellige en mooie plaatsje Luang Prabang (Unesco wereld erfgoed), monniken bij het uitdelen van maaltijden bij lokale mensen, Angkor Wat tempels, binnenland van Battambang, Phnom Penh city tour, relaxen aan het strand van Sihanoukville.

Dag 1

U vliegt van Amterdam/Brussel naar Bangkok. In het vliegtuig kijkt u een mooie film of leest u dat boek waar u nooit aan toe kwam. Jullie vliegen met Thai Airways TG935 om 13.10 uur naar Bangkok.

Dag 2

Aankomst in Bangkok om 06.10 uur. Aansluitend neemt u de vlucht naar Vientiane in Laos. Jullie vliegen met TG570 Bangkok-Vientiane 11.20-12.30 uur. Aangekomen op de airport kunt u een visum on arrival verkrijgen. Uw paspoort dient nog zes maanden geldig te zijn bij vertrek uit Laos. De chauffeur brengt u naar het hotel in Vientiane.

In de middag gaat u naar de Vat Sisaket, de enige tempel die is blijven staan na de Thaise invasie in 1828. Er staan duizenden Boeddhabeelden. Dan gaat u naar het unieke Wat Phra Keo, nu gebruikt als religieus museum met topstukken uit de Lao en Khmer kunsten. Daar stond vroeger de Emerald Buddha, die nu woont in het Koninklijk Paleis van Bangkok. Gestolen dus door de Thai… In november (in 2015 rond de 25e) is de That Luang de heiligste plek van Laos waar vele pelgrims naartoe gaan. Deze plek staat dan ook afgebeeld op Laos bankbiljetten en postzegels. Het is een gouden stupa waar tijdens de volle maan in november monniken en lokale mensen met kaarsen, wierook en bloemen in de tempel mediteren en de Boeddha herdenken. De tempel heeft een driedelige vorm, de vorm van de kosmos en in de stupa bewaart men een relikwie van Boeddha, een haar.

Ernaast staat het Patuxai Monument naast, van waar u een mooi uitzicht heeft over de stad. Het is de Arc de Triomphe van Laos.

LAOS
Vroeger noemde men dit land Lan Xang Kingdom, ‘het koninkrijk van de miljoenen olifanten’. Het land werd gesticht in de 14e eeuw met hulp van de Khmer en was het grootste koninkrijk van Oost-Azië tot de val in de 19e eeuw. Laos is een discreet land, bij velen onbekend en zeer geliefd bij allen die er reizen. De natuurlandschappen, de tempels en de glimlach van de Laotianen is onvergetelijk.

Dag 3

Na het ontbijt gaat u naar de Vat Simuang, die dateert uit 1563. Daarna brengt u een bezoek aan het BoeddhaPark. Een uitbeelding van mythologische verhalen uit het Hindoeïsme en het Boeddhisme en daarmee een van de hoogtepunten van Laos. Indrukwekkend grote Boeddhabeelden, godinnen en slangen van steen staan in een parkachtige omgeving. Het zijn er wel 200 en ze staan aan de oever van de Mekong rivier.

Onderweg stopt u als u wilt bij de Lao Disabled Womens Development Center. Een initiatief om vrouwen met een handicap een baan te geven, gelijke kansen en eigen waarde en zelfvertrouwen.

In de avond kunt u op eigen gelegenheid Vietiane nader verkennen. U kunt gaan wandelen langs de Mekong rivier of naar de night market van Chao Anouvong Park om snuisterijen en souvenirs te bekijken.

Dag 4

Na het ontbijt verlaat u Vientiane en rijdt over snelweg nummer 13 naar Vang Vieng. De rit duurt ongeveer drie uur, langs de rijstvelden, diepe jungle, bergachtige weggetjes, meren en palmbomen. U ziet de kleine lokale dorpen. Aangekomen in Vang Vieng gaat u naar het hotel waar u incheckt.

In de middag bezoekt u de organische boerderij in het dorpje Phou Din Daeng. De organische boerderij is een uniek concept dat draait op vrijwilligers de agri-culturele en ecologisch projecten onderhouden. Het ligt aan de oever van de Nam Song rivier, drie kilometer buiten Vang Vieng. Er worden bijzondere vruchten geproduceerd, bramen, stervruchten, en andere groenten en fruit. Ook maken ze er geitenkaas.

In de namiddag gaat u naar de Blue Lagoon, bij de Phou Kham grot. In de grot staan vele Boeddhabeelden. Aan de voet van de grot is een rivier met turkooize water waar u in kunt zwemmen.

Terug in Vang Vieng gaat u net voor zonsondergang een stukje varen op de Nam Song rivier. Daarna brengt de chauffeur u naar het hotel.

Dag 5

Vandaag rijdt u verder in de richting van Luang Prabang, voorheen de hoofdstad van Laos en nu he culturele en spirituele centrum. U stopt bij enkele dorpen onderweg.

Luang Prabang is bestempeld tot Unesco Wereld Erfgoed, met name vanwege de mix van de oude Laos architectuur en de Franse bouwstijlen uit de 19e eeuw.

Vanmiddag kunt u een bezoek brengen met de gids aan de Phou Sy Heuvel, maar die is wel 328 traptreden omhoog. Stem af of u deze trip wil maken. Als het fysiek te zwaar is, vraag om een leuk alternatief want er is hier voldoende te zien in de omgeving.

De middag bent u vrij en in de avond kunt u een wandeling maken door de stad en is d Night Market een aanrader. U overnacht in Luang Prabang.

Dag 6

Vandaag gaat u heel vroeg uit de veren: om 05.40 uur haalt de gids u op! U rijdt in een tuk-tuk naar een dorpje waar u een bijzondere traditie zult zien. De Boeddhistische traditie is dat de Boeddha in zijn levensonderhoud werd voorzien door de lokale mensen. De wet van karma. Boeddha onderrichtte de mensen over het leven en zijn levensfilosofie. In ruil konden mensen hem te eten geven, een pij of bloemen. Als dank. En dat is goed voor het karma van de mensen.

En zo is deze traditie al eeuwenoud. Lange rijen van monniken en nonnen gaan het dorp in om bij de mensen iets te ontvangen. Noemt u de kom altijd een rijstkom, geen bedelnap. Dat woord is door de Engelsen bedacht en een scheldwoord in Azië. De traditie van geven en ontvangen heet Tak-Bat.

Aansluitend bezoekt u de lokale markt die wordt gehouden in de straten rondom het koninklijk paleis.

Daarna gaat u naar het hotel voor het ontbijt.

In de late ochtend bezoekt u de Vat Xieng Thong tempel, een van de mooiste tempels van Laos de ligt op het punt waar de Mekong rivier en de Nam Khan Rivieren elkaar ontmoeten. De tempel van de gouden stad is altijd een belangrijk klooster geweest. Bewondert u de verhalen over Boeddha’s leven in de inscripties, de naga’s (draken), de Boeddhabeelden en de verfijnde begrafenistempel. Ook de tuinen zijn een bezoek waard.

Daarna geniet u van de omgeving en stapt u op de boot, van waaR u de vergezichten bewondert tot u aankomt bij Pak Ou, een dorp aan de monding van de rivier Nam Ou. De gids neemt u mee naar de mysterieuze grotten van Pak Ou. Hier staan duizenden goudgelakte Boeddhabeelden, van een paar centimeter tot wel manshoog midden in kalkzandstenen grotten. Dan gaat u weer aan boord en vaart net voor de zonsondergang de gezellige haven van Luang Prabang in.

Onderweg stopt u met de boot bij de dorpen Vat Langkhun en Ban Chomphet, beide met plekken die toto Unesco werelderfgoed zijn verklaard. Na afloop brengt de chauffeur u naar uw hotel in Luang Prabang.

In de avond adviseren wij u naar de Hive Bar te gaan (rond 19.00 uur). De Ethnic Fashion Show is een onvergetelijk optreden tijdens een drankje met een snack. (gesloten op zondag, maandag en feestdagen en als het regent).

Dag 7

Na het ontbijt ontdekt u met uw gids Luang Prabang.

U bezoekt het Nationaal Museum, gelegen in het Koninklijk Paleis. De bouwstijl is duidelijk een mix van Laos-Franse architectuur. In het museum ziet u het beeld van Prabang, waar deze stad de naam aan ontleent. Daarna bezoekt u Vat Mai, de voormalige koninklijke tempel. De Vat Sene tempel is beroemd vanwege de rode stenen en gouden bas-reliëfs. De TAEC is een modern centrum van Traditionele kunsten en Etnologie. Hier ziet u de rijke culturen en volkeren van Laos uitgebeeld. Het Heritage House laat een voorbeeld zien van een traditioneel huis in Laos op houten palen.

Daarna gaat u door naar de Kuang Si Watervallen. Ze liggen op ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Luang Prabang. Een sprookjesachtige plek. Veel vergelijkingen schieten tekort om het groen-blauwe water te beschrijven. Soms als jade, dan weer als turquoise lichten de bassins op.

Optioneel is een bezoek aan het Black Bear Rescue Centre op de weg naar deze watervallen.

Op de weg terug bezoekt u de Ock Pop Tok Center, een textielcentrum waar alle soorten textiel van Laos vervaardigd worden. U kunt de processen bewonderen want hier wordt alles met de hand gemaakt.

U overnacht in Luang Prabang.

Dag 8

Ontbijt in het hotel en de chauffeur brengt u naar de luchthaven van Luang Prabang voor de vlucht naar Siem Reap. U kunt de ochtendvlucht nemen QV513 met Lao Airlines die om 10.40 uur vertrekt naar Siem Reap waar u om 14.00 aankomt.  De chauffeur haalt u op en brengt u naar het hotel in Siem Reap.

CAMBODIA
Stijg op en vereer de Goden in de tempel van Angkor Wat. Daal neer en kom in de hel van de Killing Fields terecht. Met een inspirerende en rijke, maar ook deprimerende en zwarte geschiedenis komt u in een land terecht vol optimisme en schoonheid. De lokale bevolking is vriendelijk en zo optimistisch en lijkt het verleden te zijn vergeten. De Boeddhistische cultuur draagt hier zeker aan bij. Schitterende natuur, kleine dorpen en rustige plekken, dit land heeft het allemaal. Massages, een zeer verfijnde keuken en sfeervolle boutique hotels, Cambodia is creatief en zachtaardig.

Dag 9

Samen met de gids gaat u in de tuk tuk  naar Angkor Wat. U maakt kennis met de buitenwijken van dit stadje, waar het leven nog is zoals honderden jaren geleden. Als u het leuk vindt, kunt u de route ook per fiets afleggen. Laat het ons weten en wij kunnen het voor u regelen.

Angkor Wat
Het tempelcomplex is een monument van wereldformaat en staat dan ook terecht op de Unesco-lijst van wereld erfgoed. De tempels zijn gebouwd tussen de 6e en 13e eeuw en raakten in verval nadat het Khmerrijk door buitenlandse overheersers verslagen werd. Pas in de 18e eeuw ontdekte de Fransman Henri Mouhot de ruïnes. Het gebied beslaat 25 vierkante kilometer, met meer dan 100 hindoeïstische en boeddhistische tempels. Een van de mooiste bouwwerken en Unesco wereld erfgoed is natuurlijk het tempelcomplex van Angkor Wat en Angkor Tom, vlakbij het stadje Siem Reap. Ter ere van de god Vishnu, en later ook voor Boeddha werden deze tempels gebouwd. De complexen zijn hectares groot. Tevens zijn deze tempels als achtergrond decor gebruikt voor de film Tomb Raider. Vandaag verkent u met de gids het kleine circuit. U bezoekt de beroemde tempel van Angkor Wat. Het tempelcomplex, daterend uit 1113, is het grootste religieuze bouwwerk van Azië. De tempel is 65 meter hoog en een vierkante kilometer groot.

Dag 10

Siem Reap, dag ter vrije besteding.

Dag 11

De chauffeur brengt u van Siem Reap naar Battambang waar u overnacht in het hotel op basis van logies en ontbijt.

Dag 12

In Battambang ontdekt u de kunstenaars die uw deuren voor u openen: beeldhouwers, makers van wierook, rijstcakes, rijstwijn, rijstnoodles, sigaren en sigaretten! Alles wordt met de hand gemaakt. Na een wandeling over de vismarkt gaat u naar het Genocide Memorial Wat Samrong Knong en de per-Angkor tempel Aek Phnom. Een indrukwekkend bezoek aan de wrede geschiedenis van Cambodia die nog niet zo lang geleden is. Daarna gaat u in een bamboe trein rijden, dwars door de rijstvelden. De chauffeur brengt u aan het einde van een mooie dag terug naar het hotel.

Dag 13

De chauffeur brengt u van Battambang naar Phnom Penh. Onderweg maken jullie een paar leuke stops bij de Kampong Loeung waar je met de boot de omgeving verkent en bezoek je een dorp van pottenbakkers. Tijdens deze tripjes is er een gids die zal vertellen over deze ongerepte omgeving en hoe de mensen hier leven. Aangekomen in Phnom Penh brengt de chauffeur u naar het hotel waar u verblijft op basis van logies en ontbijt.

Dag 14

Per tuktuk heeft u vandaag een City tour in Phnom Penh. Deze traditionele Aziatische brommertaxi is uitermate geschikt om deze fascinerende stad op passende wijze te gaan ontdekken. U brengt een bezoek aan het Koninklijk Paleis. Op het terrein bevindt zich ook de Silver Pagoda, een prachtige tempel voorzien van een geheel verzilverde vloer. Ook brengt u een bezoek aan Wat Phnom. Dit is de belangrijkste tempel van deze stad. Dat Phnom Penh niet alleen mooie dingen te bieden heeft blijkt al gauw tijdens een bezoek aan het Toul Sleng museum. Deze voormalige school werd tijdens het Khmer Rouge regime in gebruik genomen als gevangenis. Hier zijn tussen 1975 en 1979 ruim 17.000 mensen gemarteld en gedood. Op 15 kilometer buiten Phnom Penh bevinden zich de Killing Fields. In een glazen monument liggen 8000 schedels als stille getuigen van alle gruwelheden die zich hier tijdens het Khmer Rouge regime hebben afgespeeld. Mocht er nog tijd over zijn dan kunt u ook nog een bezoek brengen aan de Russian Market. In de wirwar van gangetjes en kraampjes bent u op het goede adres voor souvenirs of andere koopjes.

Dag 15

In de ochtend haar de chauffeur u op voor de rit naar Kampot. Vlaming Bart zal u vandaag met passie een prachtig stuk ongerepte natuur  laten zien tijdens een 3 tot 4 uur durende boot tocht over de Kampong Bye rivier. Bart is een Belg die al jaren in Kampot woont. Hij heeft veel kennis van de lokale flora en fauna.

Onderweg wordt gestopt bij een Idyllisch rivierstrandje waar u kunt zwemmen (Als de waterstand te hoog is, is het rivierstrandje niet mogelijk). U overnacht vandaag in een rijsthuisje: Rikkitikkitavi op basis van logies en ontbijt.

Dag 16

Vandaag brengt u per tuktuk een bezoek aan de zoutvelden, Phnom Chhnouk (grot met Angkor-era tempel) en peper plantages. U rijdt door dorpjes en een charmante omgeving met prachtige uitzichten.

Voor de lunch wordt gestopt in Kep waar u heerlijk verse vis, krab of garnalen kunt eten (de lunch is niet inbegrepen).

In de namiddag brengt de chauffeur (spreekt geen Engels) u met de auto naar het strand van Sihanoukville.

Dag 17

Sihanoukville, dag ter vrije besteding.

Dag 18

Sihanoukville, dag ter vrije besteding.

Dag 19

De chauffeur haalt u op en brengt u naar de luchthaven van Phnom Penh voor de vlucht naar Brussel. Jullie vliegen met Thai Airways TG585 van Phnom Penh naar Bangkok om 20.55 uur, waar je om 22.00 uur aankomt. Dan aansluitend nemen jullie de vlucht naar Brussel.

Dag 20

Jullie nemen in Bangkok de vlucht TG934 die om 00.30 uur vertrekt. Aankomst in Amsterdam/Brussel om 07.00 uur.

PRIJS

De prijs van deze reis is EUR 2.300 per persoon op basis van twee personen.

De tickets Amsterdam-Vientiane/Phnom Penh Amsterdam zijn niet onbegrepen en kosten vanaf EUR 642 per persoon.

Bijkomende kosten: boekingskosten EUR 25, ticketverzekering EUR 10, Bijdrage Calamiteitenfonds EUR 2,50.

Voor vertrek krijg je van ons: Tips voor reizen in Cambodja en Laos, The Book List een lijst romans over je bestemming heerlijk om onderweg te lezen!

Culinaire tips van fijne restaurantjes.

INCLUSIEF

De reissom Rondreis Laos & Cambodia is inclusief:

  • Overnachtingen in de genoemde driehotels op basis van twee personen verblijf in tweepersoonskamers op basis van logies en ontbijt,
  • Transfer per A/C auto met privé chauffeur, brandstof, tolgelden, entreegelden
  • Gidsen bij alle excursies in Laos en Cambodia
  • Engelssprekende gids in Cambodia op dag 9, 11 en 13, reisleider op dag 16, overige dagen geen gids en bij transfers spreekt chauffeur slechts beperkt Engels.
  • Bootcruise in Laos over de Mekongrivier
  • Alle excursies zoals beschreven in het programma inclusief entreegelden
  • Lunches zoals beschreven in het programma
  • Ticket Luang Prabang-Siem Reap

Exclusief: tips en fooien, reis- of annuleringsverzekering

  • De reissom is gebaseerd op een verblijf in de hotels in twee tweepersoonskamers.
  • De bagage-allowance op de binnenlandse vlucht is 20 KG

HOTELS

Laos
Driesterrenhotels:

Luang Prabang, Chitdara II (kamer met uitzicht op de Mekong rivier)
Vang Vieng, The Elephant Crossing deluxe kamer
Vientiane, Vayakom Inn Hotel standaard kamer

Cambodia
Driesterrenhotels:

Siem Reap: Golden Mango Inn Hotel (upgrade naar Siddharta Hotel is mogelijk)
Battambang: Khemara Battambang hotel
Phnom Penh: Mito Hotel (voorheen Mittapheap Hotel)
Rikitikitavi Lodge
Sihanoukville: Eolia Resort, Bungalow (upgrade naar Sokha Beach Resort is mogelijk)

Upgrade naar Sihanoukville Sokha Beach kost: EUR 275, naar Siem Reap Siddharta Hotel kost: EUR 45.